PKK BBC'YE KONUŞTU; SAVAŞI ŞEHİRLERE YAYACAĞIZ

PKK BBC'YE KONUŞTU; SAVAŞI ŞEHİRLERE YAYACAĞIZ

Haziran seçimlerinin ardından HDP'nin güçlü çıkması sonrası başlayan Güneydoğu savaşında şehit sayısı 400'ün üzerine çıkması yetmedi, terör örgütü savaşı Türkiye'ye yaymakla böyle tehdit etti.

 

KCK Eş Genel Başkanı Bayık, Kandil'de BBC muhabiri Ian Pannell'ın sorularını yanıtladı.Ünlü İngiliz Yayın Kuruluşu BBC'nin haberine göre, uluslararası güçlerden kendilerine mektupla çağrılar yapıldığını söyleyen Bayık bunlara mektuplarla cevap verdiklerini belirtti.

"SAVAŞ TÜRKİYE'YE YAYILACAK"

TAK örgütünün PKK ile ilişkisinin olmadığını söyleyen Bayık, sivillere yönelik eylemleri kınadıklarını ancak birinci Ankara saldırısı gibi askerlere yönelik eylemlerin savaşın parçası gördüklerini söyledi. Bayık, operasyonların devam etmesi halinde çatışmaları genişleteceklerini ve bunun Türkiye'ye yayılacağını belirtti.

'ABD ile PKK arasında temas var'

Cemil Bayık Ağustos ayında ABD ile temas kurduklarını söylemiş ancak bu açıklama ardından Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu iddiayı reddetmişti. Bayık, "BBC muhabirinin Kerkük'te görüştüğümüz PKK komutanları Koalisyon güçleriyle dolaylı temasları olduğunu söyledi, bu doğru mu" sorusuna şu cevabı verdi:

"Dolaylıdan da öte direkt de sayılabilir. Çünkü bizim güçlerimizin DAEŞ'le nasıl mücadee ettiğini dünya alem biliyor. Kaolisyon güçlerinden gizli, DAEŞ'le mücadele yürütülmedi. Zaman zaman görüşmeler bile olmuştur. DAEŞ'e karşı mücadele eden, gerillayla iletişime geçmek zorunda."

Bayık, muhabirin bu temasla ABD'den mi bahsettiği sorusuna, "Amerika'dan da, İngiltere'den de… Koalisyon güçlerini temsil eden esas Amerika'dır tabi. Sorun Amerika'yla veya başka biriyle görüşüp görülmeme sorunu değildir" cevabını verdi.

'Asıl çağrı Türkiye'ye yapılmalı'

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass geçtiğimiz günlerde PKK'ya silah bırakma çağrısını içeren bir açıklama yapmıştı. Bayık tek taraflı çağrıların anlamının olmadığını söyledi:

"Bazıları bize 'savaşı durdurun' çağrısı yapıyor. Bu bir şey ifade etmiyor. Bu savaş bir sonuçtur, buna yol açan nedenler var. Bu nedeeleri ortadan kaldırmayan herhangi bir savaşı durdurma pek bi sonuç yaratmaz. Yeniden bizim ateşkes yapmaızın herhangi bir anlamı yoktur. Bize bu çağrları yapanların Türkiye'ye de bu çağrıyı yapması gerekiyor."

'Uluslararası alandan mektuplara mektupla yanıt veriyoruz'

Cemil Bayık kendilerine uluslararsı alandan mektup yoluyla çağrılar yapıldığını ve bunlara mektupla yanıt verdiklerini söyledi:

"Bize savaşın durdurulması için çağrılar oldu, bize mektuplar gönderildi. Biz de bunlara mektuplarla cevap verdik. Savaşı başlatan biz değiliz ki bizden savaşın durdurulması istensin. Hem Türkiye'den hem PKK'den derhal savaşın durdurulup ateşkesin çift taraflı ilan edilmesini ve müzakerelerin başlatılmasını istemelidirler."

Bayık, mektupları kimin gönderdiğini, onlara açıklamadan söylemeyi uygun bulmadığını belirtti. Bayık, müzakarelerin yeniden başlaması durumunda buna hazır olduklarını söyledi.

'TAK bu koşullarda eylem yapar, sempati de toplar'

Bayık, Ankara'daki eylemlerle ilgilerinin olmadığını söyledi:

"Bu eylemlerin PKK'yle bir ilişkisi yoktur. bizim dışımızdaki bir örgüttür. Kimdir, kimler yer alıyor onu bilmiyoruz. Muhtemelen bizden ayrılanların bazıları onun içinde yer almış olabilir. Biz o eylemlerin araştırılmasını istiyoruz. Kim yapmış, PKK mi yapmış PKK'nin dışındaki güçler mi yapmış, bunun araştırılması gerekiyor."

Pannell'ın, PKK'nin 2013'te yaptığı çağrı ardından TAK'nin eylemlerini durdurduğunu hatırlatması üzerine Bayık, "Bugünkü koşullarda kimse TAK'yi durduramaz" dedi.

"TAK'ın eylemleri durmuyor çünkü Türkiye'de korkunç bir savaş var. Bu koşullarda kim TAK'ın önüne geçebilir? Bu koşullarda TAK eylem yaparsa toplumda sempati toplar tabi ki. TAK elbette ki eylem yapar, buna yol açan Türk devletinin uyguladığı politikalardır."

Pannell, KCK yöneticilerinden Sabri Ok'un Ankara'da Şubat ayında gerçekleştirilen saldırıyı öven açıklamalarını sorması üzerine Bayık, bu açıklamadan haberi olmadığını belirtti:

"KCK'de PKK'li olanlar var, PKK'li olmayanlar var. Çeşitli düşünceye sahip olalar var. KCK'yi eşbaşkanlık temsil ediyor. Eşbaşkanlığın KCK adına yaptığı açıklamaları esastır."

BBC muhabirinin, Ok'un açıklamasında ortada 'gurur duyulması gereken bir eylem olduğunu' söylediğini hatırlatması üzerine Bayık, "Sabri Ok'un açıklamasını ne dilemeişimdir. İlk kez sizden duyuyorum. O KCK'yi bağlamıyor, KCK'yi bağlayan eş başkanlıktır. Biz öyle ölümlerden sevinen insanlar falan değiliz" cevabını verdi.

Bayık, Türkiye'de operasyonların sürmesi durumunda 'savaşı geliştireceklerini' söyledi:

"Elbette ki Türkiye'nin bu yaklaşımı olduğu müddetçe PKK de savaşı geliştirecektir. Sadece Kürdistan'da değil Türkiye'de de savaş gelişir. Savaşı sadece silahlı savaş olarak da anlamamak gerekiyor, savaşın birçok yönü var."

  

Kaynak:Haber Kaynağı