Piyasalar Neden Tepe Taklak Oldu ?

Piyasalar Neden Tepe Taklak Oldu ?

AKP ve cemaat çatışmasının da borsa düşüşünü hızlandırdığı görüşleride konuşulmakta ekonomik çevrelerde.

HAFTANIN İLK GÜNÜ PİYASA ANALİZİ

AKP hükümeti ve başbakan Erdoğan için aylardır her gün daha kötüye giden siyasi gelişmelerin yanı sıra, ekonomiden de kötü sinyaller gelmeye devam ediyor. Yurt içi ekonomik gözlemciler kötü gidişe siyasi yorumlar yapmaktan kaçınsalarda, özellikle borsanın hafta sonlarına yükselişle girdiğini görmek aylardır çok az rastlanan bir durum olarak dikkat çekiyor. Uzmanlar siyasi ortamın belirsizliğinin önemli bir etkisi olarak işaret ediyor bu durumu. Piyasalar yeni haftaya borsada düşüş, başta ABD doları olmak üzere dövizde yükselişle başladı. Merkez Bankasının aldığı yeni kararlarında buna etkisi olduğunu belirtmesine rağmen, son günlerde iyice ortaya çıkan, AKP ve cemaat çatışmasının da borsa düşüşünü hızlandırdığı görüşleride, konuşulmakta ekonomik çevrelerde.

HAFTA BAŞINDA EKONOMİK GÖRÜNÜM ANALİZİ

Günün merakla beklenen en önemli verisi olarak öne çıkan TCMB faiz kararı sonrasında piyasalarda sert hareketler gözlemlenirken, Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırarak %7.75'e yükseltti. Alt bandda ve politika faizinde bir değişikliğe gitmeye gerek görmeyen Para Politikası Kurulu'nca (PPK) yapılan açıklamada ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğinin artırılması amacı ile borç verme faiz oranının (üst band) yükseltildiği belirtildi.
 
MAKRO EKONOMİDE GELİŞMELER 

Haftaya zayıf bir ekonomik takvim ile başlayan küresel piyasalarda sert fiyat hareketleri gerçekleşmeye devam ederken, yapılan açıklama ve ilerleyen günlerde gelecek verilere ilişkin beklentilerin, varlık değerleri üzerinde günün ilk yarısında da etkili olduğu gözlemlendi.
 
Yarın yayınlanacak olan son FOMC toplantısının kayıtları öncesinde FED'in tahvil alım miktarını Eylül ayında kısmaya başlayacağı yönündeki belirsizlikler global borsalarda satış baskısı oluştururken, Dolar'da dalgalanmalar yaşanmasına neden oluyor. Avrupa seansının açılışı ile kayıplarını hızlandıran ABD'nin para birimi, altındaki yükselişlere destek olurken, değer kaybeden Dolar ile birlikte Alman Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamalar Euro'nun yukarı yönlü hareketlerinin güçlenmesine katkı sağladı.
 
Alman Maliye Bakanlığı Avrupa'nın lokomotif ülkesinin bu yıl %0.5-%0.7 aralığında büyüyeceğini tahmin ettiğini belirtirken, Yunanistan'a ilişkin açıklamalarda da bulundu. Bakanlık, Yunanistan'ın yeni bir kurtarma paketine ihtiyacı olmayacağının altını çizerken, sorunlu ülkede yeni bir saç tıraşının da yapılmayacağını belirtti.
 
İçeride TCMB'nin faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan artırması sonrasında günün devamında Kanada'nın toptan satışlar verisinin öne çıktığı görülüyor. ABD'den ise Chicago FED aktivite göstergesi, kımızı kitap ve bono ihaleleri yatırımcıların gündeminde yer alacak.
 
TATİL SONRASI NE OLACAK ?
 
Piyasa katılımcılarının çoğunluğunun tatilde olması nedeniyle sakin bir seyir geçirdiğini gözlemlediğimiz Ağustos ayında özellikle bugünden itibaren daha dikkatli olmamız gerektiğini söyleyebiliriz. Özellikle de yeni ay ile birlikte piyasa katılımcıların tekrar iş başı yapması ve ardından FED'in  "Parasal Genişleme" ile ilgili azaltmaya gidip gitmeyeceğine dair gerçekleştireceği toplantı nedeniyle Eylül ayı çok hareketli geçecektir. Eylül ayına gelmeden son iki hafta da ise piyasaların gelecek olan makro-ekonomik verileri dikkate alacağını ve özellikle de Dolar Endeksine göre trend konusunda karar vermek isteyeceğini söyleyebiliriz. ( Yarın ki FOMC toplantısı ilk önemli viraj olarak belirlenmiştir)
 
EURUSD paritesini incelediğimizde özellikle Dolar endeksinin kısmi olarak tepki satışlarını sürdürmesi ve Euro bölgesinden olumlu verilerin gelme isteği paritenin yükselme isteğini artırmış ve EURUSD 1,3405 seviyesine kadar yükselmiştir. Bu seviye hem haftalık grafikte kanalın üst noktası hem de 200 haftalık basit hareketli ortalama olarak önemli bir seviyedir. Eğer parite bu seviye altında haftalık kapanışlarına devam ederse parite de 1,2980 seviyesine doğru geri çekilme gerçekleştirmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu senaryonun geçersiz olması için yani düşüş trendindeki EUR/USD paritesi trendi değiştirerek yükselişlerine devam edebilmesi için 1,3405 seviyesi üzerinde art arda 2 gün günlük kapanış ya da 1 defa haftalık kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu bağlamda da bugünden itibaren paritenin günlük kapanışları dikkatle takip edilmelidir. Gün içi 1,3405 seviyesi üzerine çıksa bile günlük kapanışlar önemle takip edilmelidir.
 
Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,3300 desteğinin önemli olduğunu, bu destek üzerinde kaldığı müddetçe yukarı yönlü çıkışların devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
 
200 günlük basit hareketli ortalama olan 1,5520 seviyesi üzerinde günlük kapanışlar gerçekleştirerek bir sonraki bariyer olarak belirlediğimiz 200 haftalık basit hareketli ortalamanın (1,5750) kritikleşmesini sağlayan GBPUSD paritesi haftanın açılış gününde sakin bir şekilde hareketlerine devam etmektedir. 1,5670 seviyesine yakın hareketlerine devam eden GBPUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde uzun vadeci satıcıların hala daha etkin olduğu, 1,5750 seviyesi altında günlük ve haftalık kapanışlar devam ettiği müddetçe aşağı yönlü baskının devam edeceğini söyleyebiliriz.
 
Kısa vadeli olarak baktığımızda 1,5680 ile 1,5610 seviyeleri arasında bant hareketine devam ettiğini, özellikle de 1,5680 bariyerini geçemediği gözlemlenmektedir. Şuanda da 1,5680 seviyesine yakın hareket eden paritenin 1,5680 bariyerini geçememesi durumunda bant içi hareketler devam edeceği için 1,5610 desteğinin test edilmesi kaçınılmaz olacaktır. Kısa vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için de 1,5680 bariyerinin mutlaka geçilmesi beklenilmektedir.
 
TCMB SIKI PARA POLİTAKISINDA ISRARLI

Günün merakla beklenen en önemli verisi olarak öne çıkan TCMB faiz kararı sonrasında piyasalarda sert hareketler gözlemlenirken, Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 50 baz puan artırarak %7.75'e yükseltti. Alt bandda ve politika faizinde bir değişikliğe gitmeye gerek görmeyen Para Politikası Kurulu'nca (PPK) yapılan açıklamada ek parasal sıkılaştırmanın etkinliğinin artırılması amacı ile borç verme faiz oranının (üst band) yükseltildiği belirtildi. Likidite politikasının esnekliğinin korunmasının önemli olduğunu belirten Kurul, gerektiğinde ek parasal sıkılaştırmaya gidilebileceğinin de altını çizdi. TCMB'nin kararlarını açıklamasının ardından USD/TRY paritesinde 1.9408 civarına kadar düşüşler görülürken, çiftin bu kayıplarını geri kazanması fazla uzun sürmedi.
 
TCMB'nin üst bant faiz oranlarında gerçekleştirmiş olduğu 50 baz puanlık faiz artışı sonrasında USDTRY paritesinde satış baskısı gerçekleşmiş ve kur 1,9400 seviyesine yaklaşmıştır. Ancak Dolar endeksindeki yukarı yönlü çıkışın TCMB müdahale zamanına denk gelmesi nedeniyle 1,94 seviyesinden paritenin tekrar toparlandığını ve kurun 1,95 seviyesinin üzerine çıktığı gözlemlenmektedir. Teknik olarak baktığımızda 1,9610 bariyerinin önemli olduğunu, bu bariyer altında kaldığı müddetçe satıcıların aktif bir şekilde devam edeceğini, bu senaryonun devamı ile kuru 1,9235 seviyesinekadar geriletmek isteyeceğini söyleyebiliriz.
 
 HAM PETROLDE DURUM 

107,95 seviyesinden gerçekleştirdiği satış baskısı ile gün içerisinde 105,50 seviyesine kadar gerileyen ham petrol fiyatları için 107,95 bariyerinin hala daha önemli olduğunu, bu bariyer altında müddetçe satış baskısının devam etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. Özellikle de FOMC toplantısı öncesinde dalgalı bir seyirde hareketlerine devam eden ham petrol için ABD borsalarının son durumu dikkatle takip edilmelidir. Buna ilaveten ham petrol fiyatlarında daha net düşüşlerin oluşabilmesi için bollinger bandının orta noktası olarak gözlemlediğimiz 105,80 desteği altında günlük kapanış gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu şartın sağlanması tepki satışlarının önünü açacağı gibi 103,30 seviyesinin hedeflenmesini sağlayacaktır. Bu bağlamda gün içi trade stratejisine ilaveten günlük kapanışlar da dikkatle takip edilmelidir.

PEKİ YA ALTIN NEREYE GİDİYOR
 
Gerek kısa vadeli gerekse orta vadeli olarak önemli bir yere sahip olarak gözlemlediğimiz 1385 bariyeri dün itibariyle test edilse de özelikle opsiyonlardaki kar realizasyonlarının etkisi ile kar realizasyonların oluşması sağlanmıştır ve altın fiyatları gün içerisinde 1361 seviyesine kadar gerilemiştir. Genel olarak baktığımızda kar realizasyonlarının devamı için Altın fiyatlarının 1357 desteğini aşağı yönlü kırması gerektiğini sabah analizimizde bahsetmiştik ve bu sabah altın 1357 desteğini kırarak 1352 seviyesine kadar geriledi. Daha sonra tepki yükselişlerini gözlemlediğimiz altın fiyatları 1370 bariyerine kadar yükseldi. Bu süreçten sonra 1373 ve 1385 bariyerleri dikkatle takip edilmelidir. Çünkü altın bu bariyerler altında kalmayı sürdürürse yeni satış baskısı ile yükselen takoz formasyonunun alt kanal noktası test edilmek istenecektir. Bu da yaklaşık olarak 1332 seviyesini göstermektedir.