PETROL FİYATLARI ÇAKILDI TÜRKİYE'YE FAYDASI YOK

PETROL FİYATLARI ÇAKILDI TÜRKİYE'YE FAYDASI YOK

Dünyada petrol fiyatları düşüyor AKP iktidarı iç piyasaya yansıtmıyor

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) beklendiği gibi üretimi azaltama kararı almayınca, bir varil petrolün fiyatı yaklaşık 2 dolar daha düşerek, son dört yılın en düşük düzeyine geriledi. Ancak tüm dünyada memnuniyet verici bu gelişmenin Türk vatandaşları için büyük bir faydası olamıyor.

TÜRK VATANDAŞINA FAYDASI YOK

Çünkü büyük bir cari açık ve savurganlık krizi yaşayan AKP Hükümeti, petrolde meydan gelen ve neredeyse % 25 leri bıulan fiyat düşüşünü tüketici rakamlarına yansıtmıyor. İktidar savurganlık açıklarını kapatmak için bir fırsat olarak gördüğü bu durumu akaryakıt üzerinde çok yüksek olan ÖTV üzerinden vatandaştan alma yolunu seçiyor. Bu durumda dünyada petrol fiyatları inerken, AKP hükümetinin bu tutumu yüzünden petrol ürünlerine % 20 ye yaklaşan gizli bir zam yapılmış oluyor.

ÜRETİMİ DÜŞÜRMEYECEKLER

Kuveyt Petrol bakanı Ali Salih el-Ömer, Viyana'da bugün yapılan OPEC toplantısının ardından yaptığı açıklamada petrol üretiminde bir değişikliğe gidilmediğini söyledi.

Açıklamaların ardından Brent petrolün varil fiyatı 74.75 dolar ile Eylül 2010'dan bu yana en düşük düzeye geriledi. Bu fiyat düşüşüyle birlikte, Brent petrolün varil fiyatında, Haziran ayındaki 115 dolarlık düzeyinden düşüşü yüzde 35.0'i buldu.

Petrol karteli bur sonraki bakanlar zirvesin Haziran 2015'te yapılmasını kararlaştırdı. OPEC üyelerini, Cezayir, Angola, Ekvador, İran, Irak, Kuveyt, Lİbya, Nijerya, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela oluşturuyor.

DÖVİZ

Petroldeki düşüşün etkisiyle liradaki güçlenme de sürüyor. Bankalararası piyasada dün 2.22 liraya kadar çıkan dolar bugün ilk işlemlerde 2.21 liranın da altına inerek 2.2075 liraya kadar geriledi.

ALTIN 

Petroldeki büyük düşüşe karşın, İsviçre Merkez Bankası'nın altın rezervleri hakkındaki referandum öncesinde, altının ons fiyatı 1,200 doların da altına inerek 1,191 dolara kadar geriledi.

İsviçre'de Pazar günü yapılacak olan referandum merkez bankasının altın rezervlerini satmasının engellenmesi ve merkez bankasındaki varlıkların en az yüzde 20'sinin altın olarak tutulması hakkında olacak.

Kaynak:Haber Kaynağı