Paylaşılamayan FENERBAHÇE

Paylaşılamayan FENERBAHÇE

FENERBAHÇE Kongreye giderken, mevcut Yönetimi, tesisler - başarılar ve şike iddiası dolayısıyla zayıflatamayan muhalefet ve SPK dan sermaye artırımı almaya çalışan GS, bu kez Banka borçları ve mali durum hakkında asılsız şayialar yaymaya çalışıyor.. Peki

Yazarımız HANOGLU'nun geçtiğimiz günlerde, B Planı olarak lanse ettiği FENERIUM un FB Futbol A.Ş. ye devredilmesi ve bu şekilde borçların kapatılıp üstüne de 100 Milyon TL alacak oluşması projesinden sonra az da olsa FENERBAHCE nin gercek ve güçlü mali durumunu gösteren hesaplar ve çalışmalar ortaya çıkıyor. İşte detayli mali analizleriyle tanınan tirajik.com daki çalışma: 

Son günlerde Fenerbahçe’nin mali yapısı hakkında özellikle halka açık olmayan kulüp mali tabloları üzerinde fırtınalar koparılıyor.

Halka açık değil ama Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği’ne ait mali tablolara internette veya sosyal medyada ulaşabiliyorsunuz. Saklayacak bir şeyi olmadığı için de bu kadar şeffaf Fenerbahçe Kulubü Derneği. Oysa aynı şefffalığı Galatasaray ve Beşiktaş’ta bulamazsınız.

Mesela Galatasaray bu konuda o kadar şeffaf ki üyelerine mali raporları kağıt olarak dağıtmıyor, internette şifre veriyorlar.

Fenerbahçe muhalafetinin son derece yanlış bir şekilde Feridun Niğdelioğlu, Gürcan Bilgiç ve Serdar Ali Çelikler’e yaptırdığı “Fenerbahçe’nin borcu çok” kara propagandası gerçek değildir. Muhalefetin muhalefet etmesi için bundan daha kötü bir tercih olamazdı.

Fenerbahçe’nin kulüp + AŞ toplam finansal borcu 200 milyon USD civarında. Bu sene muhtemel konsolide geliri ise 600 milyon  TL öngörülüyor. Yani 300 milyon USD bu borç - gelir için son derece makul. Aslında Fenerbahçe Futbol A.Ş.nin net borcu daha az, çünkü son yayınladığı mali tablolarda kasada 32 milyon TL parası var. Bunun anlamı konsolide NET finansal borcun 184 milyon USD olduğudur. 
Fenerbahçe’nin borcu çok diyen aşağıdaki soruları yanıtlamak zorundadır;

1- Bu kadar borcu olan kulüp neden en az 250 milyon USD edecek stad isim hakkını satmıyor?

2- Bu kadar çok borcu olan kulüp Galatasaray Sportif AŞ yüzde 44.96, Beşiktaş’ta yüzde 42.5, Trabzonspor Futbol AŞ ise yüzde 45.93 halka açıklık oranlarında iken neden % 20.6 halka açıklık oranında kalır, neden bugünkü fiyatlarla 100 milyon USD eden hissesini satmaz?

3- SPK yetkili değerleme şirketleri tarafından 300 milyon TL değeri olduğu ifade edilen Fenerium’u halka açıp neden cebine 70 milyon USD koymaz?

4- Fenerbahçe Futbol A.Ş. neden bedelli yapıp cebine 1.2 milyar USD atmaz?

5- Hala 300 milyon TL ilave tahvil çıkarma olanağı olan Fenerbahçe Futbol A.Ş. neden tahvil çıkarmaz?

6- Kenan Evren, Ataşehir, Gebze, Şile, Ankara Otel, Topuk Otel gibi yatırımlar en az 1.6 milyar USD eder. Gayrimenkullerini neden GYO yapıp halka açmaz ?

Yukarıda saydığım değerler yaklaşık 3 milyar USD eder ve diğer kulüplerde bunların hiç biri yok.Hepsi stad isimini satmış, hisseleri boşaltmıştır. Mali olarak gerekli kriterleri tahvil çıkarmaya yetmez. Salonları yoktur, Kenan Evren için yaklaşık NPVsi 100 milyon USD eden para harcayamadılar, değil otelleri kulübeleri yok. Mesela Galatasaray ancak cebinden beş kuruş çıkmayan devlet hediyeleri ile ayakta kalıyor.

Fenerbahçe’nin çok borcu var diyenler çıkıp bu soruları cevaplamak zorundadır. Hele başkan adayı olmaya niyetleniyorlarsa. Ve samimilerse yıllardır Galatasaray’a tanınan ayrıcalıkları, usülsüzlükleri, devlet yardımlarını, SPK’nın göz yumduğu oyunları kamuoyu önünde sorgulasınlar. Bu yöntemlerle kaç milyon dolar haksız kaynak yaratıldığının bilançosunu çıkartıp Fenerbahçe’nin hakkını arasınlar.