PATRİOTLARIN GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

PATRİOTLARIN GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

Patriotların görev süresinin sonuna geliniyor.


NATO müttefikleri, Suriye kaynaklı tehditlere karşı Türkiye'de konuşlandırdıkları Patriot füze savunma bataryalarının görev süresini yıl sonunda sonlandırmayı değerlendiriyor.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Türkiye'de Patriot füze savunma sistemleri konuşlandıran NATO müttefikleri ABD, Almanya ve Hollanda, Suriye'nin kimyasal silahlarının imha edilmek üzere tümüyle ülkeden çıkarılmasının ardından, Patriot bataryalarına gerek kalmayacağı değerlendirmesini yaptı.

NATO müttefiklerinin, Türkiye'de konuşlandırılan Patriot füze savunma bataryalarının görev süresinin sonunda tamamlanması konusunda istişarelerde bulundukları ancak bu konuda NATO'da henüz resmi bir karar alınmadığı bildirildi. Haberde, konunun eylül ayında Galler'de yapılacak NATO liderler zirvesinde karara bağlanabileceği belirtildi.

2013 yılı başlarında Türkiye'de konuşlandırılan Patriotlara ait radar sistemlerinin bugüne kadar Suriye kaynaklı herhangi bir tehlike alarmı vermediğinin belirtildiği haberde, NATO müttefikleri Almanya ve Hollanda'nın sonunda görevi sonlandırma yönünde yaptıkları değerlendirmelerde, askeri personelin rotasyonu konusunda yaşadıkları bazı zorlukların özellikle etkili olduğu kaydedildi.

Almanya ve Hollanda ordusunda Patriot bataryalarında görev yapabilen sınırlı sayıda uzman personel bulunduğu ve bunun da personelin rotasyonunda bazı zorlukları beraberinde getirdiği ifade edildi.

Almanya'da Federal Meclis'in ocak ayında kabul ettiği tezkereyle NATO kapsamında Türkiye'de görevlendirilen iki Patriot bataryasının görev süresi 31 Ocak 2015'e kadar uzatmıştı. Kahramanmaraş'ta konuşlu bulunan Alman patriot bataryalarında yaklaşık 280 Alman askeri personeli görev yapıyor. Bataryaların intikali, konuşlandırılması ve işletilmesinin yıllık maliyeti 25 milyon avroyu bulurken, bu giderler Almanya hükümeti tarafından karşılanıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı