Paran Yoksa Mezar Yok Yasası Geliyor

Paran Yoksa Mezar Yok Yasası Geliyor


PARAN YOKSA MEZAR YOK YASASI GELİYOR

Mezarlıklar da ticarileşiyor17 Ekim 2013 Perşembe 12:08AKP mezarlıkları da ticarileştiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Kanunu’na ilişkin taslak çalışmasına göre, özel mezarlık alanları kurulabilecek, buraların ticari olarak işletilmesi mümkün olabilecek.


Büyükşehirlerde son dönemde artan mezar yeri bulma sorunu çözüme kavuşuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İmar Kanunu’na ilişkin taslak çalışmasına göre, özel mezarlık alanları kurulabilecek. İmar planlarında özel mezarlık alanları ayrılabilirken, vatandaş da mezarlıkları işletme imkanına kavuşabiliyor. Mezarlık olarak belirlenen yerler mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak da işletilebilecek.
 
FİYATI 30 BİN LİRAYA ULAŞIYOR
 
Şehirden şehire farklılık gösterse de bir kişi için ayrılan mezarlık yeri konumuna göre bin ila 30 bin lira arasında değişen fiyatlara satılabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Kanunu’nda yapılması planlanan değişiklik taslağında konuyla ilgili olarak, “İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete tabi kısımları, mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilir” hükmü yer alıyor. 
 
10 YILDA KULLANILMA ZORUNLULUĞU
 
Bakanlık yetkilileri büyükşehirlerde ciddi şekilde mezarlık sıkıntısı yaşandığına ve mezarlıkların kent içlerinde kaldığına dikkat çekerek, bu sıkıntının da mezar fiyatlarını arttırdığını söylediler.
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırlıkları devam eden düzenlemesine göre, özel mülkiyete ait olup uygulama imar planında kamuya ait semt spor alanı, sağlık tesisi, ilk ve ortaöğretim kurumları, anaokulu, kreş, park, aktif yeşil alan, çocuk bahçesi, yol, meydan, toplu taşım durakları, otopark, terminal, pazar yeri gibi umumi hizmetler ile yurt, sağlık, eğitim, hal, mezbaha, resmi kurum, sosyal ve kültürel tesis, spor gibi kullanımlara ayrılan alanların, planın kesinleşme tarihinden itibaren en geç 10 yıl içerisinde kullanılma zorunluluğu da bulunuyor.