PAPA'DAN FLAŞ TÜRKİYE ZİYARETİ AÇIKLAMASI

PAPA'DAN FLAŞ TÜRKİYE ZİYARETİ AÇIKLAMASI

“Türkiye’de yeni mega cumhurbaşkanlığı sarayı ‘Aksaray’ üzerine mega tartışmalar yaşanıyor”

Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilşkin akla hayale gelmeyen spekilasyonlar yapılan Papa Francesko dayanamayıp ziyaretine ilşkin tüm ayrıntılara yanıt verdiği bir basın toplantısı yaptırdı. Vatikan sözcüsü Lombardi tarafından düzenlenen toplantıda spekilasyonu en çok yapılan Erdoğan'ın tüm dünyada konuşulan sarayı ve ayasofya duası konusuda gündeme geldi. İşte yanıtlar.

MEGA SARAY SORUSU

Vatikan sözcüsü Peder Federico Lombardi, Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco’nun ay sonunda Türkiye’ye gerçekleştireceği ziyarete ilişkin yaptığı basın toplantısında, tartışmalı “Ak Saray” ile Papa’nın Sultanahmet ve Ayasofya’da dua edip etmeyeceğine ilişkin sorulara da cevap verdi.

BİR İLK GERÇEKLEŞİYOR

Peder Federico Lombardi, Papa’nın 28-30 Kasım tarihleri arasında Ankara ve İstanbul’u kapsayan üç günlük Apostolik ziyaretine ilişkin Vatikan’da bir basın toplantısı düzenledi. Lombardi, Avrupa Parlamentosu ile Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi’nde yapacağı konuşmalar nedeniyle Papa’nın 25 Kasım’da Strazburg’a gerçekleştireceği ziyarete dair bilgiler de verirken, “İlk kez bir Papa, iki yurtdışı seyahatini bu kadar kısa aralıklarla yapacak” dedi.

TÜRKİYE ZİYARETİ FARKLI BİR KAREKTER İÇERİYOR

Türkiye ziyaretinin biraz farklı bir karakteri olduğunun altını çizen Peder Lombardi, Türkiye’nin hem Ortadoğu’da yer alan bir ülke olması, hem de dinler arası diyalogun sürdürülmesi ve kardeşçe ilişkiler içinde oldukları ‘Ekümenik’ patrikhaneyi (Fener Rum Patrikhanesi) barındırması açısından önemli olduğunu belirtti.

EFES'E NEDEN GİTMEYECEK ?

Papa’nın Türkiye’ye ziyaretinin ani geliştiğini ve iki ay önce resmileşebildiğini söyleyen Lombardi, bunun, Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile onu takiben yeni hükümetin kurulma çalışmaları nedeniyle yaşanan siyasi gelişmelerden kaynaklandığını dile getirdi. Papa Francesco’nun programında, yoğunluktan dolayı Katoliklerin önemli hac merkezlerinden birisi olan Efes’teki Meryem Ana Evi ziyaretinin yer almadığını aktaran Lombardi, ruhani liderin Türkiye’de "4 ayrı konuşma" yapacağını da ekledi.

"AK SARAY" İÇİN MEGA TARTIŞMA SORUSU

Daha önce de Vatikan tarafından açıklanan ziyaret programını tekrar eden Peder Lombardi, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin, “Türkiye’de yeni mega cumhurbaşkanlığı sarayı ‘Aksaray’ üzerine mega tartışmalar yaşanıyor” hatırlatması üzerine Lombardi şu cevabı verdi: “Biz de yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na ilişkin tartışmaları duyduk. Bildiğiniz gibi binalar bir günde inşa edilmiyor. Yani Papa Türkiye’ye gitmeye karar vermeden çok önce yapılmaya başlandı söz konusu bina. Papa bir devlet adamı ve ülkelere davet edilir. Papa, Türkiye Cumhurbaşkanı davet etmeden oraya gidemez. Yani Papa her eğitimli insan gibi devlet başkanlarının davetine icabet eder. Birisi seni evine davet ederse, sen de gidersin değil mi? Yani bu problem, Vatikan ya da Papa’yla ilgili değil. Binanın yapısı ve harcamalar gibi tartışmalar o ülkeyi ilgilendirir.” Lombardi ayrıca Papa’nın dünya çapında yapılmış binalara değil, davet edildiği ülkelere gittiğini de ekledi. 

PAPA, SULTANAHMET CAMİİ’NDE DUA EDECEK Mİ?

1 milyar 200 milyon Katoliğin ruhani lideri Papa’nın, seyahatinin ikinci gününde gideceği Sultanahmet Camii’nde dua edip etmeyeceği sorusu da yöneltilen Sözcü, “Bir Hristiyan’ın, bir camide dua etmesinden bahsedilemez. Elbette orası da birçok insanın dua ettiği dini bir mekan.
Bazıları kendi dininin gereklerini dışa vurmadan, başka dinin mabetlerinde Tanrı’ya sessizce yakarabilir. Sultanahmet’te planlanan bir ayin söz konusu değil ve bu ziyareti, manevi bir boyutu olan dinler arası ilişki çerçevesinde düşünmek lazım” diye konuştu.

 

Bir Müslüman din adamının da bir kiliseyi ziyaret ettiğinde, o dinin mabedine saygı göstererek, kendi dininin gösterisini yapmayacağını anlatan Lombardi, “Ben camide içimden, ‘Tanrım, etrafımdaki insanları koru’ diye dua edebilirim. Ancak kendi dinimin gösterisini yapmadan, karşı dine saygıyla bunu yaparım. Yani dua, birçok anlama gelir. Tanrı’nın önünde sessizce meditasyon da yapılabilir ve bunu da dua olarak tanımlayabilirsiniz. Daha önce de papalar, sinagog ve cami gibi diğer dinlerin kutsal mekanlarını ziyaret etti” diye sözlerini sürdürdü.
Lombardi bu nedenle, Papa’nın camide sessizce içinden dua etmesinin
büyük bir problem olmayacağını da ifade etti.

AYASOYFA’DA DUA SORUSU

Türkiye’ye ziyaret gerçekleştiren ilk Papa olan 6. Paolo’nun, Ayasofya’da diz çökerek bir dakikaya yakın dua etmesine atıfta bulunularak, Papa Francesco’nun da burada dua edip etmeyeceği sorulan Lombardi, “Göreceğiz ne olacak, ama programda öngörülen bir dua yok. Göreceğiz Papa kişisel olarak bir meditasyon anı yaşar mı diye. Ancak kamuya açık bir dua olmayacak” diye cevap verdi. İstanbul’da aşırı güvenlik önlemleri beklendiğinin hatırlatılması üzerine ise Lombardi, “Buna şaşırmam. Sonuçta Papa önemli bir misafir ve gereken önlemler alınacaktır” dedi. Katolik cemaatinin az olmasından ötürü Papa’nın İstanbul’da papalık cipi ‘Papamobile’ ile tur atmayacağını da ekleyen Lombardi, “Papa ile bir araya gelmek isteyen Katolik cemaati, Cumartesi öğleden sonra İstanbul’daki Papalık Temsilciliği’nin bahçesinde onunla görüşebilecek. Zaten onlar da o bahçeye sığacak sayıda ve ekstra güvenlik önlemlerine gerek olamayacaktır” dedi. Lombardi, “Papa, Irak Kürdistan’ından gelen mültecileri ziyaret edecek mi?” sorusunu ise, “İstanbul’da herhangi bir göçmen merkezini ziyaret söz konusu değil” diye cevapladı.

İLK DURAK ANITKABİR

İlk durağı Anıtkabir olacak olan Papa, bunun ardından sırasıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile görüşecek. Papa, ziyaretinin ikinci gününde gideceği İstanbul’da Atatürk Havalimanı’nda Patrik Bartholomeos tarafından karşılanacak. Burada ise sırasıyla Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camii’ni gezecek olan Papa Francesco, Vatikan Temsilciliği’nin bahçesinde bulunan Şişli’deki Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi’nde bir ayin yapacak. Aynı gün Papa’nın, Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’la özel bir görüşme yapacağı ve avlusunda Ortodoks Patrikhanesine de ev sahipliği yapan St. George Fener Yunan Ortodoks Kilisesi’nde ‘Ekümenik dua’ gerçekleştireceği de açıklandı. Papa, ziyaretinin son günü olan 30 Kasım Pazar günü ise, İstanbul'daki Patrikhane’nin kuruluşuna ilişkin gerçekleştirilecek olan, yine St. George Kilisesi’ndeki ayine katılacak. Bunun ardından Papa ve Patrik Bartholomeos ortak bir deklarasyona imza atacak ve birlikte öğlen yemeği yiyecek. Francesco, Türkiye’yi ziyaret edecek dördüncü papa olacak. Papa 6. Paul 1967, 2. Jean Paul 1979 ve 16. Benediktus ise 2006 yıllarında bu ülkeye gelmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı