PAPA'DAN FLAŞ "CHARLİE HEBDO" ÇIKIŞI

PAPA'DAN FLAŞ "CHARLİE HEBDO" ÇIKIŞI

KATOLİK Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco, Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik yapılan saldırılara ilişkin, "Din, yani Tanrı adına öldürmek sapkınlıktır.

 KATOLİK Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco, Paris’te Charlie Hebdo mizah dergisine yönelik yapılan saldırılara ilişkin, "Din, yani Tanrı adına öldürmek sapkınlıktır. Başkasının diniyle alay edemezsiniz, düşünce özgürlüğünün de bir sınırı vardır” yorumunu yaparken, "Anneme küfreden yumruğu yer” ifadelerini kullandı. Papa Francesko sık sık sayfalarına konuk olduğy Charlie Hebdo'ya nazik ama etkili bir mesaj göndermiş oldu. İşte ayrıntılar.

FİLİPİNLERE GİDERKEN UÇAKTA AÇIKLADI

Papa Francesco, bir haftalık Asya turunun Sri Lanka’dan sonra ikinci ayağı olan Filipinler’e geçerken uçakta gazetecilere çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fransız bir gazetecinin, Paris saldırılarının ardından yeniden yoğun olarak tartışılmaya başlanan düşünce ve din özgürlüğüne ilişkin bir sorusuna Papa, "Her ikisi de temel insani haklardır. Siz bir Fransızsınız ve hadi öyleyse Paris’e gidelim ve daha açık konuşalım. Gerçekleri söyleyelim. Herkesin dininin gereklerini yerine getirme hakkı vardır. Ancak din ve Tanrı adına savaş yapıp, öldüremezsiniz. Ne kadar çok din savaşı yaşadık. Bizler birer günahkarız. Tanrı adına öldürmek sapkınlıktır. Kimseyi incitmeden ve öldürmeden bir dini özgürlüğünüz olmalı" diye yanıt verdi.

davutohlu_sectionbottomleft.jpg

Düşünce özgürlüğünün bir hak ve zorunluluk olduğunun altını çizen Papa, “Açık olalım. Bu özgürlüğe sahip olabilirsiniz, ama kimseyi rencide etmeden” dedi.

HER DİNİN BİR HAYSİYETİ VARDIR

Papa, dış seyahatlerini organize eden Vatikan görevlisi Alberto Gasparri’yi işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: "Düşünce özgürlüğüne evet, ama benim arkadaşım Gasbarri anneme küfrederse, onu bir yumruk bekler. Bu çok normaldir. Başkalarının inancıyla alay edip, onları provoke edemezsiniz. Onun dinine hakaret edemezsiniz. Başkasının dinini oyuncak haline getiremezsiniz. Bunlar provokasyon yapanlardır ve onların başına gelenler aynen Dr. Gasparri’nin başlarına gelecekler gibidir. Yani düşünce özgürlüğünün de bir limit var. Her dinin bir haysiyeti vardır. Her din insan hayatına saygı gösterir. Ben bununla alay edemem, her şeyin bir limiti vardır."

IŞİD TEHDİDİ

Papa, Vatikan’ın (Kutsal Makam) IŞİD’in tehdidinde olduğuna ilişkin iddialara ve korkup korkmadığı sorusuna ise, "Tehditlere cevap vermenin en iyi yolu alçak gönüllülüktür, uysallıktır. Saldırgan olmamalıyız. Ben sadece beni orada görmeye gelen inanlar için endişeleniyorum ve bu konuda Vatikan güvenliğini de uyardım. Sizin de bildiğiniz gibi benim bir kusurum var: bilinçsizlik. Bazen kendi kendime soruyorum, ‘Ya bana bir şey olursa?’ diye. Ben Tanrı’dan, bana kötülük gelmesin diye lütuf istedim. Çünkü acı karşısında cesur değilim, korkuyorum” diye yanıt verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı