Papa seçildi.

Papa seçildi.

Tüm dünyanın merakla izlediği Vatikan'daki Sistine Şapeli'nin bacasından beyaz duman yükseldi. Bu Papa'nın seçildiği anlamına geliyor.

Papa seçildi

Tüm dünyanın merakla izlediği Vatikan'daki Sistine Şapeli'nin bacasından beyaz duman yükseldi. Bu Papa'nın seçildiği anlamına geliyor.

Esma ÇAKIR / VATİKAN
13.03.2013 20:09
 
 
Katoliklerin ruhani lideri seçiminde, ikinci günün öğleden sonraki oturumunda Sistine Şapeli'nin bacasından bir papanın seçildiği anlamına gelen beyaz duman tüttü. 
Papa 16. Benediktus'un 28 Şubat'ta görevinden ayrılmasının ardından Katolik Kilisesi'nin 266'ıncı Papası'nın belirlendiği, beyaz dumanın çıkmasıyla anlaşıldı. Beyaz dumanın çıkmasının ardından meydanda toplanan binlerce kişi büyük sevinç yaşadı.
 
YAŞ ORTALAMASI YÜKSEK
Katolik dünyası artık genç ve dinamik bir ruhani lider arzu etse de, Konklav'a katılan 115 kardinalin yaş ortalaması 72. Alman Kardinal Walter Kasper (80) Konklav'ın en yaşlısı, en genci ise Haziran'da 54 yaşına basacak olan Hindistanlı Kardinal Baselio Cleemis Thottunkal. Bunun dışında 60 yaşın altında 3 kardinal daha bulunuyor. Kardinallerin 60'ı eski kıta Avrupa'dan. 28 rakamıyla İtalya başı çekiyor. Avrupa'yı, Latin Amerika'dan 19, Kuzey Amerika'dan 14, Afrika'dan 11, Asya'dan 10 ve Okyanusya'dan 1 kardinal izliyor.
Rahiplere yönelik tacizde bulunduğu iddialarının gölgesinde geçen ay St. Andrews ve Edinburgh Başpiskoposluğu görevinden ayrılan Kardinal Keith O'Brien ile sağlık sorunları nedeniyle Emekli Jakarta Başpiskoposu Kardinal Julius Darmaatmadja ise Konklav'a katılmıyor. O'Brien'ın bu kararının ardından Büyük Britanya'nın, Konklav'da temsilcisi kalmamış oldu. 
 
FAVORİ ADAYLAR
Öte yandan, Papalığa en uygun isim olabilecek bazı kardinallerin adı da ön plana çıkıyor. Milano Başpiskoposu İtalyan Angelo Scola bunlar arasında ilk sırada yer alıyor. 71 yaşındaki Kardinal Scola, İslam ile diyaloğun önemine vurgu yapan ılımlı bir din adamı olarak biliniyor. İtalyanlar, 26 Ağustos 1978'den itibaren sadece 33 gün Papalık yapabilmiş olan 1. Jean Paul'un (Albino Luciani) ardından yeniden kendi milletlerinden bir Papa seçilebilmesini istiyor. 
İtalyan adayı, Brezilyalı Odilo Pedro Scherer (63), Piskoposluk Kongregasyonu Başkanı Kanadalı Kardinal Marc Ouellet (69), New York Başpiskoposu ABD'li Timothy Dolan (63) ve Boston Başpiskoposu Kardinal Sean O'Malley izliyor.