PAPA BUDİZM'İ DİNDEN SAYMADI

PAPA BUDİZM'İ DİNDEN SAYMADI

Dalay Lama, bu vesileyle Papa Francesco ile de bir araya gelmek istedi. Ancak ruhani liderin bu talebine, Vatikan’dan (Kutsal Makam) olumsuz cevap geldi.

KATOLİKLERİN ruhani lideri Papa Francesco, Çin ile bir gerilim yaşamamak için Tibet’in dini lideri Dalay Lama’nın kendisiyle görüşme talebini kabul etmedi.Gerekçe bu ama bağımsız kaynakların iddiaları başka bir yönde. Vatikan'ın Dalay Lama'nın temsil ettiği dini onaylamış görünmek istemediği için papanın görüşme talebine yanıt vermediğini ileri sürüyorlar

KABUL ETMEDİ

İtalyan basınında yer alan haberlere göre, 14. Nobel Barış Ödülü Sahipleri Zirvesi için Roma’da bulunan Dalay Lama, bu vesileyle Papa Francesco ile de bir araya gelmek istedi. Ancak ruhani liderin bu talebine, Vatikan’dan (Kutsal Makam) olumsuz cevap geldi. 

Buna neden olarak ise, Kutsal Makam’ın Çin Halk Cumhuriyeti’ni kışkırtmaktan kaçınması gösteriliyor. 

ÇİN BAHANE Mİ EDİLİYOR

Kutsal Makam’ın böylece, Dalay Lama ve Pekin arasında yarım asrı aşkın süren gerilimin içinde yer almak istemediği mesajını verdiği belirtiliyor. 

Dalay Lama, Tibet'ten sürgün edildiği 1959 yılından bu yana Hindistan'ın kuzeyinde yaşıyor. Dalay Lama, Tibet'in özerklik haklarının genişletilmesini isterken, Pekin ise onu, Tibet'i Çin'den ayırmaya çalışmakla suçluyor. 

Dalay Lama, sakıncalı olacağını düşündükleri için Vatikan yönetiminin, Papa ile görüşmesinin mümkün olmayacağını kendisine ilettiğini söylerken, Papa’ya hayranlık duyduğunu da ifade etti.

Vatikan Sözcülüğü ise, görüşemeseler de Papa’nın, Budist lidere saygı duyduğunu bildirdi.

PAPA, ÇİN’E ZEYTİN DALI UZATMIŞTI

Kutsal Makam’ın Çin Halk Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkileri bulunmasa da, Dalay Lama’yı kabul etmesi halinde, bunun faturasının orada yaşayan Katoliklere kesilebileceği endişesi taşıdığı öne sürülüyor. 

Kutsal Makam ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkiler, Çin Halk Cumhuriyet'i kurucu ve önderlerinden Mao Zedong zamanında, 1952 yılında sonlandırılmıştı. 

Kutsal Makam, Pekin merkezli Çin Halk Cumhuriyeti’ni değil, Tayvan’ı (Çin Cumhuriyeti) Çin’in tek meşru yönetimi olarak kabul ediyor. 

Çin Halk Cumhuriyeti, Ağustos ayında Güney Kore’ye bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco’nun hava sahasını kullanmasına izin vermiş, Papa da Çin’e diyalog çağrısında bulunmuştu. Papa, “Çin’e gitmek isterim” ifadelerini kullanarak Çin’e zeytin dalı uzatmıştı. 

ZİRVE GÜNEY AFRİKA’DA YAPILAMADI

Öte yandan, Nobel Barış Ödülü sahiplerinin katıldığı Roma’da bugün başlayan 3 günlük zirvenin, Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da yapılması planlanıyordu. Ancak Güney Afrika’nın Dalay Lama’ya vize vermeyeceğini açıklamasının ardından zirvenin Roma’da yapılmasına karar verilmişti. 

Papa Francesco da söz konusu zirveye katılanlara, Vatikan (Kutsal Makam) Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin’in imzasını taşıyan bir mektupla mesaj gönderdi. Papa, halklar arasında kardeşlik ve barışı teşvik ettikleri ve çağımızın çatışmalarına çözüm arayışları içinde oldukları için katılımcılara minnettar olduğunu bildirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı