PANAMA BELGELERİ  TÜRKİYE'DE BAKIN NEREYE SIÇRADI

PANAMA BELGELERİ TÜRKİYE'DE BAKIN NEREYE SIÇRADI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kasası olduğu iddia edilen Remzi Gür ise Erdoğan’ın çocuklarına verdiği bursla gündeme gelmişti. Gür, İsviçre adresli Excel Enerji firmasıyla belgelerde yer alıyor.

Bir çok ülkede büyük kriz yaratan ve başbakanların istifasına yol açan Panama Belgeleri skandalının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın çevresini de kapsadığı iddia edildi. Cumhuriyet'ten Pelin Ünker'in haberine göre,Dünyayı sarsan skandalın belgeleri’nin yayımlanan ikinci kısmında 684 zengin Türk’ün de vergi cennetlerinde offs-hore hesabı olduğu ortaya çıktı.

HÜKÜMETE YAKIN İŞ İNSANLARI

En fazla yerli sermaye vurgusunun yapıldığı AKP hükümetleri döneminde hükümete yakın iş insanları paralarını vergiden kaçınmak için yurtdışına kaçırdı. Türklerin bağlantılı olduğu offs-hore hesaplarının 2002’den sonra artması ise dikkat çekiyor. AKP iktidara geldiğinden bu yana 48 şirket kurulmuş. Hükümet tarafından desteklenen şirketlerin listede yer alması ise dikkat çekici.

HEPSİ FAAL DURUMDA

Türkiye’nin yeni zenginlerinden köklü holding sahiplerine kadar Türklerin bağlantısı olduğu öne sürülen 101 şirketin hepsi faal durumda. Daha önce offs-hore hesabı olan ve kapatılmış şirketlerle birlikte sayı artıyor.

684 KİŞİ

Offs-hore hesaplarında yetkili olarak görünen kişi sayısı ise 684. Zengin Türklerin öncelikli tercihi ise İngiliz Virjinya Adaları. Halen faal olan 101 şirketin 69’u İngiliz Virjinya Adaları’nda kurulmuş. Şirketlerden 20’si Panama, 6’sı Niue, 3’ü Bahamalar, 2’si Seyşeller, 1’i de Samoa merkezli.

Çalık Enerji listede

Belgelerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Ramsey Giyim’in sahibi Remzi Gür’den, Ahmet Çalık’a ait olan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın eski CEO’su olduğu Çalık Enerji’ye ve tapelerle göndemi meşgul eden Mehmet Cengiz’e kadar AKP döneminde palazlanan şirket ve iş insanlarının yanı sıra Türkiye’nin en büyük holdinglerinin de adı geçiyor. Havuz medyasının büyük patronlarından Ahmet Çalık’a ait Çalık Enerji’nin Meet Continent Limitet isimli paravan şirketin hissedarı olarak görünüyor.

Ahmet Çalık’ın AKP’ye ve Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın işadamlarından olduğu biliniyor. Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Çalık Holding’in uzun süre genel müdürlüğünü yürüttü. Çalık grubu adından Sabah ve ATV ihalesini kazanarak söz ettirdi.

20 Haziran 2002 tarihinde kurulan şirketin off-shore hesabı ise İngiliz Virjinya Adaları’nda. Erdoğan’ın damadı Enerji Bakanı Berat Albayrak Çalık Grubu’nda ABD’de iken çalışmaya başladı. 2006 yılında Türkiye’ye dönen Albayrak, holdingin Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştı. Albayrak, 2007 yılında da Çalık Holding Genel Müdürü olmuş, bu görevi 2013 sonuna kadar sürdürmüştü. 1 Kasım seçimlerinin ardından kurulan kabinede Enerji Bakanı olan Berat Albayrak’ın adı son günlerde başbakanlık koltuğu için sık sık geçiyordu.

‘Erdoğan’ın kasası’

harita-002.jpg

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kasası olduğu iddia edilen Remzi Gür ise Erdoğan’ın çocuklarına verdiği bursla gündeme gelmişti. Gür, İsviçre adresli Excel Enerji firmasıyla belgelerde yer alıyor. Şirketin off-shore hesabı ise İngiliz Virjinya Adaları’nda. Belgelere göre Excel Enerji şirketi üzerinden açılan off-shore hesabında Remzi Gür şirket hissedarı olarak görülüyor. Şirketin kuruluş tarihi ise 23 Haziran 2010. Diğer yandan şirket ile off-shore hesabında aracı olan kişinin adının Ömer İskefyeli olması dikkat çekici. Ömer İskefyeli ayrıca Stellar petrol şirketiyle de bağlantılı görünüyor.

AKP’nin ihale kralı

Lübnan asıllı İngiliz İskefyeli’nin adı Petrol Ofisi’nde örgütlü şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasına ilişkin hazırlanan iddianamede şüpheliler arasında geçiyor.

17-25 Aralık tapelerinde vatandaşa ettiği küfrüyle hatırlanan ve son olarak Artvin Cerattepe’deki bakır madeni projesiyle tepki çeken işadamı Mehmet Cengiz ise Bonito International Inc. isimli paravan şirketiyle Panama Belgeleri’nde yer alıyor. Cengiz, ayrıca hükümetten en çok ihale alan iş insanlarından biri. Üçüncü Havaalanı, Ankara-Sivas Hızlı Tren Projesi, Eti Bakır başta olmak üzere onlarca ihaleyi kazanan Cengiz, son olarak Mersin Akkuyu Nükleer Santralı’na talip olmuştu

1999 yılında kurulan Bonito şirketi 31 Ekim 2006 tarihinde kapatılmış. İsviçre’de kurulan şirket üzerinden açılan offs-hore hesabı ise Niue’de görünüyor. Şirketin ortakları arasında işadamları Mehmet Hakan Akkaya, Cengiz Özçelebi ve Ahmet Can Gümüşçüoğlu da bulunuyor. IPCO S.A. ve Eurostock A.G.’nin de ortakları arasında yer aldığı şirketin kurulmasında aracı kurum EST S.A. olarak geçiyor.

Kara para aklama

Panama Belgeleri’nden adı geçen isimler hukuk firması Mossack Fonseca’dan vergi cenneti diye tabir edilen vergisiz veya çok düşük vergili ülkelerde en güvenli şekilde off-shore hesap açmanın danışmanlığını alıyor. Mossack Fonseca müşterilerinin mevzunun yasal tarafında kalması için uğraşıyor. Aslında açılması yasal olan off-shore hesaplar bir yandan varlıklı kişilerin yüksek vergilerden kaçınmasını sağlarken diğer yandan da paravan şirketler aracılığıyla kara para aklama gibi kötüye kullanımları da beraberinde getiriyor.

Kaynak:Haber Kaynağı