ÖZGECAN CANİLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKARTILAMIYOR

ÖZGECAN CANİLERİ HAKİM KARŞISINA ÇIKARTILAMIYOR

Baro Başkanı Alpay Antmen son kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi.

MERSİN'in Tarsus İlçesi'nde öldürülüp yakılan Özgecan Aslan'ın katil zanlılarından birinin ifadesi avukat nezaretinde alınamadığı için 3 zanlı adliyeye sevk edilemiyor. On line sisteminden avukat talebine olumsuz yanıt alan Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı, son çare olarak baroya talebini yazılı olarak bildirirken, Baro Başkanı Alpay Antmen son kararı yönetim kurulunun vereceğini söyledi.

AVUKAT BULUNAMIYOR

Özgecan'ın katil zanlıları minibüs şoförü 26 yaşındaki Suphi Altındöken, babası eski kuyumcu 50 yaşındaki Necmettin Altındöken ile arkadaşı 20 yaşındaki Fatih Gökçe'nin jandarma tarafından sorgulanmaları tamamlandı. Zanlılardan birinin ifadesi uzaktan akrabası olan avukatın nezaretinde, diğerinin ifadesi ise baro nöbet sistemi tarafından otomatik olarak görevlendirilip savunmayı kabul eden ancak olayın içeriğini gittiği jandarmada öğrenen bir başka avukatın huzurunda alınırken, ismi açıklanmayan diğer zanlıyı Mersin Barosu'ndan hiçbir avukat savunmak istemedi.

DEFALARCA AVUKAT TALEBİ AÇILDI

Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığı, bilgisayar sisteminden defalarca avukat talep etti ve sistem tarafından bir avukat atandı. Ancak atanan avukatların hepsi de savunmayı reddetti. Kanun gereği ifadenin avukat nezaretin alınması gerektiğinden jandarma, son çare olarak sistemi devre dışı bırakıp Mersin Barosu'ndan yazılı olarak avukat talebinde bulundu. Özgecan Aslan'ın ailesini ziyaret eden Mersin Baro Başkanı Avukat Alpay Antmen, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayıp yaşanan süreci değerlendirdi. Avukatların zanlıları savunmak istemediğini vurgulayan Antmen, şunları söyledi:

1600 AVUKAT RIZASIZ

"Mersin Barosu'nun 1600 avukatı rızalarıyla böyle bir caninin yanında olmak istemediklerini beyan etti. Toplumda kadına karşı artan şiddetin en vahşi ve acımasızlarından biriyle karşı karşıyayız. Zanlılar, Tarsus İlçe Jandarma Komutanlığının yoğun çabası ve hassasiyetiyle yakalandı. Tarsus ve Mersin'deki avukatlarımızın yoğun talepleri üzerine biz de avukat arkadaşlarımızın yanında durduk ve bu zanlılara avukat tayin etmedik. Ceza Muhakemesi Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi gereğince herkesin avukatla temsil hakkı bulunuyor. Bunu da biliyoruz ama hiçbir avukatımız buna kendi rızasıyla gönüllü olmadı."

'AİLENİN AVUKATIYIZ'

Sürecin tıkanmaması ve adli sürecin işlemesi için bir avukat gözetiminde zanlıların ifadesinin alınması gerektiğini, jandarmanın kendilerinin yazılı bir talepte bulunduğunu belirten Antmen, şöyle devam etti:
"İfadeleri tamamlanamadığından dolayı zanlılar adliyeye sevk edilemiyor. Savunma hakkı kutsal ama Mersin avukatları zanlıları savunmak istemiyor ve Türkiye'de de avukat bulacaklarını zannetmiyorum. Son olarak jandarma avukat talebini yazılı olarak bildirdi ve yönetim kurulu olarak kendi aramızda görüşüp değerlendireceğiz. Bugün de burada acılı aile, Mersin Barosu'na başvurarak müdafiliklerini yapmamızı istedi. Biz de baro olarak avukatlık kanunun verdiği yetkiyle Tarsus ilçe temsilcimizi, kadın hakları merkezi başkanımızı ve bir kaç kadın arkadaşımızı görevlendirdik. Mersin Barosu'nun tüm avukatları sonuna kadar ailenin yanında olacak. Tarsus'ta bulunan CMYK avukatlarımız zanlılara müdafilik yapmak istemediler. Anayasanın İnsan Hakları Sözleşmesi görevi nedeni ile avukat ile temsil edilecekler çünkü adliyeye çıkıp ifadelerinin alınıp yasal işlemlerinin yapılması gerekiyor. bakacağım üstlenen olacak mı. Yoksa baro gereğini yapacak. Acımız büyük. CMYK gereğince mecbur olduğumuz halde savunmak istemiyor. Bir cani de olsa suçu sabit olana kadar, mahkeme tarafında suçu kesinleşene kadar masumluk karinesinden bahsediliyor. Ama biz baro olarak dik duruşumuzu gösterdik. Mersin barosu her zaman ezilenden yanadır. Buz bu gün ailenin avukatıyız. Zanlı adliyeye çıkarılınca o andan itibaren adliyedeyiz ve ailenin haklarını sonuna kadar savunacağız."

ADLİYEDEN GÖRÜNTÜLER

Kaynak:Haber Kaynağı