Oyuncuyu Mundar (!) Etmek

Oyuncuyu Mundar (!) Etmek

Oyuncularımızın sırf NBA’de olmak için Oyuncu-Koç-Takas karmaşasında kaybolup gitmesini istemiyoruz!

Rüştü KALAÇ

OYUNCUYU MUNDAR (!) ETMEK


Geçtiğimiz günlerde NBA’de Türk oyuncuları olan iki takımın maçı vardı.

Bu sezon kötü bir profil çizen Utah Jazz, orta pozisyondan yukarı çıkma çabası içerisindeki Houston Rockets'a sürpriz bir yenilgi yaşattı. Ama bizim dikkatimizi çeken iki takımdaki milli yıldızlarımızın üzücü etkisizlikleriydi.

Ömer Aşık 15 dakika sahada kalıp 5 ribaund 2 sayı ile oynadı. Utah'da ise Enes Kanter 12 dakikada 2 ribaund ve 3 sayıda kaldı. Aslında basketbolseverler biliyor ki 2 oyuncunun da yeri ve kapasitesi bu değil. Gerçi Ömer tehlikeyi sezon başında sezmiş ve Dwight Howard, Houston'a transfer edilince, hemen takas edilmek istediğini ifade etmişti. Ancak kendisi de bir zamanların efsane uzunlarından olan koç Mc Hale bu iki etkili uzunu birlikte oynatmak istediğini söyleyerek takasa sıcak bakmadığını belirtmişti.

Kendi Boston kariyerinde Robert Parish'le 2 uzun olarak oynadıkları zamanı düşünmüş olabilir. Ama geçen zaman Ömer'i haklı çıkardı. Süresi azalan Ömer geçen yılki istatistiklerinin çok altına düştü ve görünen o ki mental olarak da takımdan kopmaya başladı. Şu bir gerçek; Houston geçmiş yıllara göre daha fazla heyecan yaratan bir takım oluyor. Ancak koç Mc Hale' in zamanındaki Boston gibi disiplinli ve paylaşımcı bir takım değil.

Zaten o Boston'un skoreri Larry Bird'ün açık sahadaki oyun görüşü ve top paylaşımı Houston'un skoreri James Harden'de kesinlikle yok. Harden ölesiye sayı peşinde bir oyuncu. Potadan başka bir yeri ancak sıkışınca görüyor. Dwight Howard'ı ise görev adamı Parish'le karşılaştırmak mümkün değil. Bu güne kadar boyalı alanda paslaşmaya hiç alışmamış. Müthiş gücüyle potaya smaçlar yapmaya odaklanmış bir pivot. O zaman bu kadroyla iki üst düzey pivotu birlikte oynatmak anlaşılan mümkün değil.

Ömer'in iyi bir 5 numaraya ihtiyacı olan başka bir takıma gitmesi kendi açısından da, milli takım açısından da daha yararlı olacaktır. Çünkü oyun kurucu problemine odaklanmış milli takımda çok sayıda uzun varmış gibi görülse de, uzun oyuncularımızın istikrar ve verimlilik sıkıntısı yaşadığını unutmamak gerekir.

Enes Kanter cephesinde ise işler daha ilginç. Oynadığı her seviyede, takımı adına oyunu domine edebilen bir oyuncu Enes. Geçen yıl fazla şans bulamadığı Utah'da sezon başında yükselen bir grafik çizmişti. Ancak son dönemde önce ilk 5’deki yerini kaybetti. Şimdi de süresi ve dolayısıyla takıma katkısı azalıyor. Üstelik Utah etkili bir alternatife veya diğer oyuncularla artan bir başarıya sahip değil. Son 18 maçın sadece üçünü kazanabildiler. İddiasız bir takımda yedek kalmanın da Enes için kabul edilebilir bir tarafı yok. Enes'in de kendine başka bir takım aramaya başlaması gerekir.

Sonuçta yetenekleri sır olmayan oyuncularımızın sırf NBA’de olmak için Oyuncu-Koç-Takas karmaşasında kaybolup gitmesini istemiyoruz.

Kaynak:Haber Kaynağı