OY PUSULASI NEDEN İHTİYACIN 3 KATI FAZLA BASILDI

OY PUSULASI NEDEN İHTİYACIN 3 KATI FAZLA BASILDI

YSK'nın oy kullanacak seçmen sayısını 52 milyon 695 bin 831 kişi olarak açıkladığı dikkate alındığında 141 milyon 654 bin 161 adet oy pusulası bastırılmasının sebebi nedir?

OY PUSULASI NEDEN FAZLA BASILIYOR

Tüm siyasi parti temsilcilerinin "Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi" şeklinde açıkladıları 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerine sadece 5 gün kaldı. Sadece siyasetçiler değil, tüm vatandaşlar gergin bir bekleyiş içerisinde.

17 Aralık'ta patlayan "Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu" ardından ortaya atılan büyük skandallar serisi iddiaları, ses kayıtları, tapeler, siyasi muhatablarını ciddi bir biçimde germiş durumda. Öte yandan gün geçmiyor ki medyada yeni bir seçim hilesi iddiası yer almasın. İddialar arasında, para karşılığı oy sağlama, sahte seçmen listeleri,aynı adreste olmayan seçmenler,Suriyeli mültecilerin oy kullanacağı iddiaları var. Bunların içerisinde en vahim iddia ise, ihtiyaçdan fazla basılan seçim pusulaları üzerinde yoğunlaşıyor. Bu gün ortaya çıkan ve yayınlanan haberlerde bir ilçede evet mühürlerinin ve oy zarflarının çalındığı iddiaları vardı. Sosyal medyaya da yansıyan bu iddia haberimiz için (TIKLAYINIZ)

YÜKSEK SEÇİM KURULUNUN AÇIKLAMASI

Oy pusulalarının yüksek sayıda basılması konusuna, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven bir açıklama getirdi. Güven oy pusulalarının yüzde 95'inin basıldığını, kalanının bir kaç gün içinde tamamlanacağını belirterek, "Basında yer aldığı gibi 141 milyon oy pusulasıyla seçim yapmamız mümkün değil. 150 milyondan fazla oy pusulasına zorunlu olarak ihtiyacımız var" dedi.

Güven, "Oy pusulalarının yüzde 95'ini bitirdik. Bir kaç gün içinde geri kalanı tamamlanacak. Basında yer aldığı gibi 141 milyon oy pusulasıyla seçim yapmamız mümkün değil. 150 milyondan fazla oy pusulasına zorunlu olarak ihtiyacımız var. YSK, seçime dikkatlice hazırlandı, oy pusulalarının basımı da titizlikle takip ediliyor. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı bulunmuyor" diye konuştu.

CHP SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ

Kamuoyunda tartışılan konuların başında ise ihtiyaçdan fazla basılan ve siyasi partilere gizlice teslim edilebilecek oy pusulaları geliyor. Sosyal medyada tartışılan yöntemde ise ya sahte olarak ya da görevli matbaalar tarafından seçim kurulu ihtiyacı dışında basılacak pusulaların gizlice siyasi partilere verilmesi şeklinde iddialardan oluşuluyor. Bu seçim hilesine karşı oy ousulası basımında Yüksek Seçim Kurulunun herhangi bir önlemi bulunmuyor. Vatandaşın bu kaygılarının net bir yanıtının bulunmaması ise kuşkuların giderek artmasına neden oluyor.

CHP bu konuda Mecliste bir soru önergesi bile vermişti. Ancak edindiğimiz bilgilere göre Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a sorulan konuya ilişkin soruya henüz bir yanıt gelmedi. Oy pusulaları basımı işinde, geçtiğimiz genel seçimde de bir skandal yaşanmış, ancak seçimden sonra bu konu unutulmuştu.

İşte CHP'nin hükümete sorduğu o hassas konunun ayrıntıları.

52 milyon seçmen için neden 141 milyon pusula basıldı ?

CHP'li Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle demişti:

"30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için 30 seçim çevresinde toplamda bastırılacak birleşik oy pusulası sayısının 141 milyon 654 bin 161 adet olduğu iddiası doğru mudur?

YSK'nın oy kullanacak seçmen sayısını 52 milyon 695 bin 831 kişi olarak açıkladığı dikkate alındığında 141 milyon 654 bin 161 adet oy pusulası bastırılmasının sebebi nedir?

Son genel seçimlerde 52 milyon 758 bin 710 seçmen sayısına karşılık YSK tarafından aksilikler, pusulanın suya düşmesi, yanması gibi nedenler gerekçe gösterilerek 69 milyon 163 bin 710 adet oy pusulası bastırılmışken; 2014 30 Mart yerel seçimleri için 30 seçim çevresinde toplamda bastırılacak birleşik oy pusulası sayısının toplam seçmen sayısının yaklaşık iki buçuk katı olmasının açıklaması nedir?

Bastırılacak oy pusulası sayısı hangi kriterlere göre hesaplanmıştır?"

 

Kaynak:Haber Kaynağı