Oy Kullanacaklar ve Sandık Görevlileri Dikkat!

Oy Kullanacaklar ve Sandık Görevlileri Dikkat!

Oy Kullanacaklar ve Sandık Görevlileri Dikkat!

Oy kullanacaklar ve Sandık Görevlileri dikkat!

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 30 Mart 2014 Pazar günü yapılacak yerel seçimlerle ilgili oy verme işlemleri konusundaki bilgileri yayınladı.

Köylerde; il genel meclisi üyeliği seçimi, köy muhtarlığı ve köy ihtiyar meclisi üyeliği seçimi yapılacak.

Büyükşehir olmayan illerde ise il genel meclisi üyeliği seçimi, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi gerçekleştirilecek. 

Büyükşehirlerde de büyükşehir belediye başkanlığı seçimi, Belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeliği seçimi, Mahalle muhtarlığı ve mahalle ihtiyar heyeti üyeliği seçimi yapılacak.

Büyükşehir olan iller şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van.

 

SEÇMENİN KİMLİK TESPİTİ NASIL YAPILACAK

Seçmenin kimlik tespitinde; Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Nüfus cüzdanı, Resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, Pasaport, Evlenme cüzdanı, Askerlik belgesi, Sürücü belgesi, Avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin ibrazı gerekiyor. 

Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâgıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şart. 

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde tutuklu ya da taksirli suçlardan hükümlü bulunan seçmenlerden yukarıda sayılan kimlik belgeleri bulunmayanlar için cezaevi idaresince verilmiş belge kimlik belgesi yerine geçecek. 

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri seçmenin kimliğinin tespitinde geçerli değil. 

SEÇMENLERİN OYLARINI KULLANMA SIRASI NASIL OLACAK

Yerel seçimlere çok az bir süre kala vatandaşların kulanacağı oy pusulalarının ve zarflarında rengi belli oldu buna göre ;

Seçmenler oylarını aşağıdaki sırada kullanacaklar:

Turuncu Zarf: İl genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa;

Mavi Zarf: Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası ile belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa;

Mor Zarf: Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı oldugu oy pusulası mor renkli zarfa

Siyasi Partilerin Birleşik Oy Pusulasındaki Yerleri
 
27 Ocak 2014 Pazartesi günü siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi ile ilgili olarak siyasi parti temsilcileri huzurunda ad çekme (kura) işlemi gerçekleştirilmiştir.
 
Kura sonucu, birleşik oy pusulasının solundan sağına doğru siyasi partilerin sıralaması aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
 
1. Hür Dava Partisi
2. Demokratik Sol Parti
3. Alternatif Parti
4. Doğru Yol Partisi
5. Toplumsal Uzlaşma Reform ve Kalkınma Partisi
6. Halkın Kurtuluş Partisi
7.Türkiye Komünist Partisi
8. Genç Parti
9. Büyük Birlik Partisi
10.Adalet ve Kalkınma Partisi
11. Muhafazakar Yükseliş Partisi
12.Yurt Partisi
13. Demokrat Parti
14.Emek Partisi
15. Özgürlük ve Dayanışma Partisi
16. Millet Partisi
17. Saadet Partisi
18.Hak ve Özgürlükler Partisi
19. Liberal Demokrat Parti
20. Barış ve Demokrasi Partisi
21. Bağımsız Türkiye Partisi
22.İşçi Partisi
23. Halkların Demokratik Partisi
24. Cumhuriyet Halk Partisi
25. Hak ve Eşitlik Partisi
26.Milliyetçi Hareket Partisi 


OY VERME SAATLERİ 

7.00 - 16.00 saatleri arasında; Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illeri oy kullanacak.

8.00 - 17.00 saatleri arasında ise yukarıda adları yazılı illerin dışında kalan diğer iller kullanacak.

OY KULLANACAKLAR ve SANDIK GÖREVLİLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

  • Oy kullanacaklar ve sandık görevlilerinin oy pusulasına dikkat etmesi gerekiyor eğer oy pusulasının arkasında mühür yoksa veya başka il seçim kuruluna ait mühür varsa o oy pusulası SAHTEDİR aynı dikkati sandık görevlilerinin sayım sırasındada göstermesi gerekiyor , oy verme sırasında gözden kaçmışsa sayım zamanı bunun tespiti yapabilmek mümkün olacaktır.

 

  • Sandık görevlilerinin ayrıca ilk dikkat edeceği bir konuda bulundukları sandıkta oy kullanacak kişilerin sayısı ile , kullananlar ve geçersiz sayılanların toplamını kontrol etmek ve toplama varmaktır.

 

 

  • Oy kullanacak her seçmen ; sayım bittikten sonra oy kullandıkları sınıfın kapısına asılacak olan ( asılıp asılmadığını kontrol etmekde bir vatandaşlık ve sandık görevlisi görevidir ) “sandık sonuç” bildirgesinin fotoğrafını çekip gerektiğinde itiraz hakkını kullanabilir.

 

  • Teknolojinin bu kadar geliştiği ve sosyal medyanın önemli gücü vatandaşlara en azından seçim zamanı söz sahibi olmayı sağlıyor. Seçim günü seçmenler oy kullanırken yada öncesi veya sonrası etrafında gelişen şüpheli olayları fotoğraflayıp paylaşabilirler , twitter-facebook-Google Plus gibi sosyal medya araçları üzerinden üzerinden takipçi sayısı fazla gazeteci-televizyoncu kişilere gönderip bu bilginin çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirler. Seçim için oluşturulan hashtag (#) etiketlere yazarak #secim2014 daha çabuk izlenilebilirliği sağlayabilirler .

 

Artık küçük çocuklarda bile akıllı telefon olduğu düşünülürse yetişkinlerde en azından fotoğrafı onların ulaştırmasını sağlayabilir.

 

 

Bir çok vatandaş günlerdir hatta önceki seçimlerden beri seçim hilelerinden şüphelenip duruyor peki ne gibi “sandık başı seçim hileleri” yapılıyor bakalım.

 

SANDIK BAŞI SEÇİM HİLESİ YÖNTEMLERİ NELER ?

RAKİP PARTİYE TRANSFER

Düzenbazların bu yöntemi kullanması için rakip partinin sandık örgütlenmesi kötü olmalıdır. Seçim sabahı müşahitlerin yoklamasının alınacağı binanın önünde gidip bekler. Yoklama sırasında rakiplerden birinin müşahidi mutlaka gelmemiştir. Ya da parti hiç müşahit yazdıramamıştır. Yoklamayı yapan “X partiden Y” diye seslendiği zaman “Gelemedi yerine ben geldim ” der ve atılır. Hayırlı olsun rakibin müşahidi olmuştur. Artık oy sayımı sırasında rakip partiye oy verirken mührü az kaydırmış seçmenin oyunu “müşahitlerin ortak görüşü” ile sandık başkanına iptal ettirebilir. Nüfus cüzdanını her göstereni müşahit yazdığı için ilçe seçim kurulu başkanı hakimi de kınamayın. Sistemin denetim ruhuna göre ne kadar çok göz oy sayımını görürse o kadar iyidir. Hakim haklıdır. Bu durumun aşağıdaki diğer hileleri uygularken çok yardımcı olacağını da unutulmamalıdır.

 

MÜKERRER OY

Bu yöntemi seçen düzenbazın partisinin de düzenbazlık yapması şart. Bürokrasiye söz geçirebilen partinin mükerrer seçmen yazdırması gerekiyor (son günlerde bu duyumlar sürekli gündemde ) . Seçmen kütüklerini iyi inceleyen rakip partiler bu tip hileyi en aza indirebilir. CHP Ankara’da 30 Mart için kayıtlı 58 bin mükerrer seçmen tespit etti. Yöntemin sıkıntısı, seçim günü 5-6 kez oy kullanacak en az 10 bin düzenbazı ayarlamakta ve sandıklara naklini sağlamakta. Binlerce kişi ağızlarını sıkı tutturup organize edilmeli. Zor iş. Ama merkezi olarak uygulanabilecek ve sandık müşahitlerini sandık başında çaresiz bırakacak tek yöntem bu. Bunun dışındaki tüm hileleri müşahitler durdurabilir. Parmak boyama yöntemi işte Türkiye’de yıllardır bu hileye karşı etkiliydi. 2011’de kaldırıldı. Bizim gibi dürüstlük liginin alt sıralarındaki bir ülkede aslında seçmenin burnunu boyamak gerekir ama neyse.

 

SAHTE SEÇMEN

Yerel seçimde özellikle muhtar desteğiyle sık kullanılan yöntem. Ölmüş, taşındığı halde listeden düşmemiş adayların yerine oy kullanılıyor. Özellikle sandık kurulu kimliğinize kasten ya da ihmal sonucu iyi bakmazsa uygulayabilir. Sık kullanılan ama en çok yakalanılıp hapis cezasıyla sonuçlanan hile tipi. Genelde bireysel yapılır. Düzenbaz partinizin, düzenbaz seçmenine hangi sandıkta sahte seçmen yazıldığını bildirmesi yöntemin oy yüzdelerine etki edecek kadar yayılması için şart. Uyanık müşahitler ve dürüst sandık memurları, yöntemi siz düzenbazlar için riskli hale getirir.

 

HAZIR SANDIK

Köylerde eskiden çok yaygındı. Kimsenin müşahit göndermediği köyde sandık başkanını tek müşahidi olan parti bağlar. YSK’nın sonuçlarını tarayın böyle köyler bulursunuz. 350 seçmenli köyde 350 geçerli oy tek bir partiye gitmiştir. Bu köyün bir delisi bile yok mudur ki başkasına oy versin. Tek bir hastası yok mudur ki sandık başına gelmesin! Tek bir eli titreği, cahili yok mudur ki mührü halkadan taşırmasın! Mübarekler tek bir numune oy bırakmadan çalarlar!

 

SANDIK BAŞINDA TIRNAK

Düzenbaz bir müşahit, kaşla göz arasında sandığa partisine mühür basılı oyları tıkıştırabilir. Sandık kurulundan birkaç kişinin düzenbaz partizan olması iyi ol ur. Sandıktan çıkan oy sayısı kullanılandan fazla çıkınca, sandık memurları çaresizdir. Prestiji kurtarmak için sandığa gelmeyen seçmenlerin yerine imza atılıp oylar basılır.

 

BOCA ETME

Düzenbazların en etkili olduğu, dürüstlerin korkulu rüyası olan yöntemdir. Gerekli olan şey düzenbaz partinin, üretimi çok kolay olan birleşik oy pusulası ve ‘evet’ mührünü elinize tutuşuturmasıdır. Sandık görevlileri partizan ya da rüşvete tamah eden karaktersizler olursa mümkün. Gerçek oyları çıkarıp, oy sandığına bir çuval boca edersiniz. Elektriklerin kesilmesi de iyi olur. Ancak tek bir uyanık müşahit hileyi engeller.

 

ÇUVAL DEĞİŞTİRME

Sandık görevlilerinin işi sandık sonuç tutanağını imzaladıktan sonra partiye durumu bildirince biter. Sandık kurulu başkanı elinde mühürlü oy çuvalını ilçe seçim kuruluna teslim için bir servis aracı ya da polis aracıyla (ki aslında polis aracı yasadışı) ilçe seçim kuruluna bizzat teslim eder. Kurul kapısından torba girdiği anda hilenin imkansız olduğu süreç başlar. Ama öncesinde bir sorun var. Sandık görevlileri bu araca binemez. Düzenbazlar yolda aracı durdurup sahte mühürlü torba ve tutanak yerleştirirse, istediği kadar dürüst partiler hilenize itiraz etsin. İlçe seçim kurulu, itiraz üzerine torbayı açınca saydığı oya bakar. Yargıçlar sahtekarlığı anlarsa en fazla torbadaki oylar geçersiz olur. Kaybolan oy geri gelmez. Partiler müşahitlerinden servis aracını mümkünse takip etmesini ister. Ama zor. Bu hile bilinenlerin en etkilisi. Binlerce düzenbazın bulunduğu ülkede 194 bin sandığa en az 194 bin müşahit gerekli. Bugüne kadar emin olun örgütü iyi parti 2-3 puan sandık başı oyu fazla almıştır. Parti fanatiklerimiz kötü, sistemimiz iyidir. Şikayet edeceğinize gidin partinize müşahit yazılın.

Birde işin elektronik ortamdaki boyutu var buyrun izleyin 

EVET 1 OY’DAN NE OLUR DEMEYİN OYUNUZU SİZE EN YAKIN PARTİYE KULLANIN SANDIĞA GİDİLMEDEN KULLANILMAYAN HER OY İSTEMEDİĞİNİZ PARTİYE +1 OLARAK YANSIMAKTADIR BUNU UNUTMAYIN!