ÖTV ARTIŞI 2 EL PİYASASINDA NE DEĞİŞTİRDİ ?

ÖTV ARTIŞI 2 EL PİYASASINDA NE DEĞİŞTİRDİ ?

ÖTV artışı ardından sıfır araçlarda yaşanacak büyük fiyat artışının ardından 2. el piyasasında patlama yaşanacağı ileri sürüldü

Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanı İbrahim Kınık, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki değişikliğin ikinci el piyasasına bir etki yapmadığını belirtti. Ancak araç sahiplerinin bu durumu henüz farkedemediğini,ÖTV artışı ardından sıfır araçlarda yaşanacak büyük fiyat artışının ardından 2. el piyasasında patlama yaşanacağı ileri sürüldü.

DÜNYANIN EN PAHALI SIFIR OTOLARI TÜRKİYE'DE

ÖTV oranlarındaki değişiklik Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe girdi. ÖTV zammı ile araba fiyatları kademeli artış gösteriyor. Kanuna göre; motor silindir hacmi 1600 CC'yi geçmeyip, değeri 40 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 45, 40 bin ve 70 bin lira arasındakilere ise yüzde 50 ÖTV uygulanacak.

100 BİN TL LİK ARACA % 100 ÖTV ZAMMI

Motor silindir hacmi 1600- 2000 CC olan, değeri ise 100 bin lirayı aşmayan araçların ÖTV'si yüzde 100 olarak belirlendi. ÖTV değişikliği ile ilgili açıklama yapan Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanı İbrahim Kınık, değişikliğin ikinci el piyasasına etki yapmadığını söyledi.

DOLARIN YÜKSELMESİ 2. EL PİYASASINA YARAMADI

ÖTV artışının ikinci el piyasasına etkisini değerlendiren Samsun 2. El Otomobilciler Derneği Başkanı İbrahim Kınık, "Doların yükselmesinin bize olumlu bir etkisi olmadı.

Dolar yükselmeye devam ediyor. Bu sebeple insanların dolarlarını bozdurma gibi bir düşüncesi yok. Dolarda bir duraksama olursa bir hareketlilik olacağını düşünüyorum.

Dolar alanlar para kazandı. Belki bu karı araç alarak değerlendirebilirler. İkinci el otomobil alım satımında ÖTV'nin pek bir etkisi olmadı.

Sıfır araçlarda artış oldu. ÖTV artışı devlete yaradı. Bize yaramadı. İkinci el piyasasındaki arkadaşlara bunun yarayacağını zannetmiyorum. Sıfır araç satan bayilere yarayacağını düşünüyorum" dedi.

HENÜZ 2. EL PİYASASINDA ANLAŞILAMADI

Sıfır araç satan bir firmada satış müdürü olarak görev yapan Handan Gidelim ise, "Otomotiv sektöründe şimdiye kadar ki ÖTV artışları aracın motor hacmine göreydi. Yani 1.6 motora kadar olan araçlarda ÖTV oranı yüzde 45'ti. 1.6'nın üzerindeki araçlarda yüzde 90 ve kademeli olarak devam ediyordu.

Bundan sonra aracın fiyatına göre ÖTV belirlendi. Müşteriler bu artışı Ocak sonrasında olabileceğini düşünüyordu.

Distribütörümüz sayesinde bizden araç alan ve kaporalı müşterilerimiz bu durumdan fazla etkilenmedi.

ÖTV ARTIŞI LÜKS ARAÇLARDA

Düzenlemenin yeni çıkmış olmasıyla birlikte ÖTV artışının ikinci el piyasasına olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmadı. ÖTV artışından sonra bize gelip de 'sıfır alamıyorum, gidip ikinci el alayım' diyen olmadı" diye konuştu.

Bazı vatandaşlar ise ÖTV değişikliğinin lüks araçları etkilediğini, ticari ve düşük fiyatlı araçları etkilemediğini belirtti

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı