Osmanlı Pazarında Paraya "gayme" kiloya "okka" deniliyor

Osmanlı Pazarında Paraya "gayme" kiloya "okka" deniliyor

700 yıllık Osmanlı pazarı
Paraya "gayme" kiloya "okka" deniliyor

Işıl ARSLAN-Selahattin BUDAKOĞLU-Faruk KAHRAMAN/ORHANELİ
09.12.2012 10:23
 
 
 
 BURSA'nın tarihi 700 yıl öncesine dayanan Orhaneli İlçesi'nde kurulan Beyce Pazarı'nda köylüler tarafından satılan sebze ve meyvelere ilgi her geçen gün artıyor. İsmi türkülere konu olan tarihi Beyce Pazarı'nda köylünün bahçesinde yetiştirdiği ve tamamen doğal ürünleri satın alabilmek için Bursa ve çevre illerde oturanlar ilçeye geliyor.
 
Bugüne kadar başta Sanat Güneşi Zeki Müren olmak üzere pek çok sanatçının seslendirdiği, "A Fadimem hadi senle kaçalım. Beyce pazarında dükkan açalım" türküsünde adı geçen Beyce Pazarı, yüzyıllara meydan okuyor. 700 yıldan bu yana 'Beyce' olarak adlandırılan ilçe merkezinde salı günleri kurulan pazarda köylüler, kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri satıyorlar. Paraya 'gayme', kilograma 'okka' demeyi sürdüren köylülerin tamamen doğal şekilde yetiştirdikleri ürünleri satın almak için Bursa ve çevre illerden oturanlar, pazarın kurulduğu gün ilçeye geliyor. Genelde köylü kadınların tezgah açtığı pazarda, mantar, biber, yerelması, süt, zeytinyağı gibi pek çok ürün satılıyor. Orhaneli İlçe Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, ilçe bu pazar geleneğinin yüzyıllardır sürdüğünü belirterek, şöyle dedi:
 
"Geçmişi çok eskiye dayanan Beyce Pazarı'nda köylüler, kendilerinden artırdıkları yiyecekleri satıyorlar. Köylerde yapılan pekmezler, ballar, tarlada yetiştirdikleri sebze ve meyveleri pazara satarak, evlerine katkıda bulunur. Bu pazardan alışveriş yapmak için vatandaşlar otobüslerle ilçemize geliyorlar. Biz de Beyce pazarımızda vatandaşlarımızı en doğal ve en sağlıklı ürünlerle buluşturmuş oluyoruz."