ORUÇ BABA TÜRBESİNE İNŞAAT ŞOKU

ORUÇ BABA TÜRBESİNE İNŞAAT ŞOKU

Oruç Baba Türbesi arazisindeki inşaata tepkiler büyüyor.

Ramazan ayına sayılı günler kala, Ramazan ayının ilk iftarının açıldığı Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu arazide yapılan inşaat faaliyetleri mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu.
 
Mahalle halkı, Oruç Baba'nın mezarının bulunduğu park alanında aşevi yapılacağına ilişkin duyum aldıklarını söylerken, Fatih Belediyesi çalışmanın belediye inisiyatifinde olmadığını, alanda Koruma Kurulu kararıyla ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü gözetiminde temel kazı çalışmaları yapılacağını, tarihi eserin var olup olmadığına bakılacağını açıkladı.

Ramazan ayına sayılı günler kala, Ramazan ayının ilk iftarının açıldığı Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu arazide yapılan inşaat faaliyetleri mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu.

1/1000 ölçekli imar planında "sosyal ve kültürel tesis alanı" olarak gösterilen arazi içinde, Oruç Baba Türbesi Parkı'na gelenlere hizmet vermek amacıyla saat 08.00-00.00 arasında hizmet veren kafenin birkaç gün önce kaldırıldığı belirtildi.
turbeyetepki.jpg
Türbenin bulunduğu arazinin kapıları da zincirlenmiş durumda. Mahalle halkı, yapılan çalışmalara ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, alanın yeşil alan ve çocuklar için oyun parkı olarak kullanılmasını istediklerini dile getirdi. Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu alanın 13 yıl önce yeşil alan ve oyun parkına dönüştürüldüğünü anlatan mahalle sakinlerinden Şükran Dalp, “Burası gecekonduların olduğu bir yerdi. 13 yıl önce gecekondular yıkıldı, park yapıldı. Birkaç gün önce bir ekip geldi. Kapıyı açtılar, paldır küldür inşaata başladılar" dedi.

Alanın çocukların oyun yeri ve mahalle sakinlerinin oturup dinlendiği bir yer olduğunu belirten Dalp, belediye 'Bize haber verilmedi' diyor, işçiler de 'Biz belediyeye haber verdik, ruhsat aldık, aşevi yapacağız' diyor" şeklyinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Fehime Ersoy da, “Buranın kalktığına çok üzüldüm. Çoluk çocuk oynuyor. Bu çoluk çocuk nereye gitsin?" diye konuştu.

Parkın korunması için imza toplamaya başladıklarını ifade eden Ayşe Yılmaz ise, “İnsanlara açık alan lazım. Burada cami, aşevi çok. Biz buranın çocuklarımız için alan olarak kalmasını istiyoruz. Bize belge de göstermiyorlar. 'Ramazan ayına yetiştirmek için aş dağıtmaya mesken yapıyoruz' dediler. Buradan başka çocuklarımızın oynayacağı alan yok" dedi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Fatih Belediyesi ise akşam saatlerinde bir açıklama yaparak, “Söz konusu yerin mülkiyeti Vakıflara aittir. Eskiden aynı alanda Oruç Baba Tekkesi olduğu için, Koruma Kurulu kararıyla ve Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü gözetiminde temel kazı çalışmaları yapılacaktır. Tarihi eserin var olup olmadığına bakılacak, var ise ihya edilecektir. Konu Fatih Belediyesi'nin inisiyatifinde olan bir çalışma değildir. Tamamen Vakıflar Kurulu'nun talebiyle gerçekleşmektedir" dedi.

Alanın park olarak korunmasını isteyen mahale sakinleri ise bu akşam parkta toplanacak.

MAHALLE HALKI ZİNCİRLERİ KIRARAK ORUÇ BABA PARKI'NA GİRDİ

İNŞAAT yapıldığı için bir hafta önce kapıları zincirlenen Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu parka gelen mahalleli, çekiç ve demir kesme makasıyla zincirleri kırarak açtıkları kapıdan içeri girdi.

Şehremini'de bulunan Oruç Baba Türbesi'nin yer aldığı parkın önünde saat 19.30 sıralarında toplanan yaklaşık 100 kişi, parkta yapılması planlanan inşaat çalışmalarını protesto etti.

Mahalleli bir kadının megafonla anons ederek çağırdığı semt sakinleri, inşaat çalışmaları için zincirlenen parkın kapılarını demir kesme makası ve çekiçle kırdı. Ardından parka giren mahalleli, Oruç Baba Türbesi'ne doğru yönelerek dua etti. Burasının park olarak kalması için başlattıkları kampanya için imza toplayan mahalle halkı, bir süre parkta kalarak evlerinden getirdikleri çayları içti.

Mahalle halkı, yapılan çalışmalara ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini belirterek, alanın yeşil alan ve çocuklar için oyun parkı olarak kullanılmasını istediklerini dile getirdi. Mahalle sakinleri, parkta hiçbir şekilde inşaat yapılmasına izin vermeyeceklerini de söylediler.

Kaynak:Haber Kaynağı