Ortadoğu’da Bölgesel Düzen ve “Arap Baharı”

Ortadoğu’da Bölgesel Düzen ve “Arap Baharı”

Tunus'ta başlayan Arap ayaklanmalarının siyaseti nasıl şekillendireceğini irdelemek gerek. Arap Baharı sonrası bölgesel poltika Arap ayaklanmalarından etkilense de, sonuç itibariyle daha önce de var olan bazı oluşumları anlamadan değişim olgusu anlaşılama

İki yıl önce Tunus’ta başlayan Arap ayaklanmalarının, bu ayaklanmaların ortaya çıktığı ülkelerdeki gelişmelerin yanı sıra bölgesel düzlemde de etkilerinin ortaya çıkmaya başladığı bilinmektedir. Bu etkilerin bölgede nasıl bir yeni düzene yol açacağının halen kesin olarak belli olmamasına rağmen, şimdiye dek var olan etkilerini tartışmak yararlı olacaktır. Ancak 2011 sonrası ortaya çıkan eğilimlere bakmadan önce, tarihsel olarak Soğuk Savaş’ın bitiminden itibaren bölgesel siyasetin nasıl şekillendiği ve hangi aşamalardan geçtiğini irdelemek gerekmektedir.

“Arap Baharı” sonrası bölgesel politika, Arap ayaklanmalarından etkilense de, sonuç itibariyle daha önce de var olan bazı oluşumlar ve eğilimleri anlamadan bölgesel politikadaki süreklilik ve değişim olgusu anlaşılamaz. Bu makale bölgesel politikanın dönüşümünü, her biri önemli uluslararası ve bölgesel değişimlere tekabül eden üç alt dönem altında tartışacaktır. Bu alt dönemleri şu şekilde sıralamak mümkündür: İki kutuplu dünyanın sona ermesi ve Körfez Savaşı (1990-91) ile ortaya çıkan dönem, 11 Eylül saldırıları ve ABD’nin Irak’ı işgali sonrası gelişen bölgesel düzen ve son olarak da Arap ayaklanmaları ile birlikte bölgesel politikadaki değişim ve süreklilik.