ORHAN PAMUK'TAN NİHAYET SES ÇIKTI

ORHAN PAMUK'TAN NİHAYET SES ÇIKTI

AKP hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını desteklemekle sık sık gündeme gelen, Türkiye’nin tek Nobel Edebiyat Ödüllü yazarı Orhan Pamuk, AKP ve Erdoğan’ın uygulamalarını eleştiren bir açıklamaya imza attı.

Uluslararası Yazarlar Birliği’nin (PEN International) Türkiye’de Twitter ve YouTube yasağıyla giderek büyüyen ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara ilişkin eleştiri mektubunu, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da destekledi. İmzacıları arasında Türkiye’den Ahmet Altan, Mehmet Altan, Can Dündar, Perihan Mağden, Orhan Pamuk ve Elif Şafak, yurt dışından da Hanan al-Shaykh, Ahdaf Soueif, Samar Yazbek, Elfriede Jelinek, Zadie Smith, Salman Rüşdi gibi isimlerin bulunduğu 60 yazar destek verdi

PEN Internaional’in kamuoyuna açık mektubunda, “İnsanlar ülkelerin sınırları içerisinde ve dışarısında, yazılı ve sözel olarak sözcükler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurarlar. Demokrasinin yanış sıra, yaratıcılığın, kendini onun yerine koymanın ve hoşgörünün temel ilkesi düşüncelerin özgürce paylaşılmasıdır. Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında PEN’in hazırladığı son raporda da görüldüğü üzere; hakaret suçlarından, ana akım medya kuruluşlarının uyguladığı oto sansüre, polisin gazetecilere uyguladığı orantısız güce kadar Türkiye kendini özgürce ifade etme konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır ki bu da internetteki kendini ifade etme özgürlüğü çemberini iyice daraltmaktadır’’ görüşlerine yer verildi.

Türkiye’de özgürlükleri geriletici bir hamle olarak nitelenen yeni internet yasasının yürürlüğe girmesi ile birlikte Twitter ve YouTube’un kapatılmasının iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırı olduğu belirtilen PEN International’ın açık mektubunda, ‘‘Twitter ve YouTube, sınıf, din, etnik köken, politik görüş gözetmeksizin her kullanıcıya tek tek sesini duyurma olanağı veren ifade araçlarıdır. Twitter’ın Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunmaktadır ki bu da Türkiye’deki sivil toplumun canlılığının bir kanıtıdır. Türkiye ifade özgürlüğünü meşrulaştırarak savunan; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince ve Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası sözleşmesince taraf devlet statüsündedir. Türkiye’nin liderlerinden ricamız şudur ki, demokrasinin temel taşlarından biri olan ifade özgürlüğü konusunda geri adım atmamak, tersine yükümlülüklerini tanıyarak, uluslararası anlaşmalar ışığında Twitter ve YouTube’un acilen erişime yeniden açılmasıdır. Umarız ki, onlar, eğer bir gün olur da çoğulculuğun, çeşitliliğin ve sözcüklerin özgürce kurulduğu bir dünyanın kıymetini anlarlar ve işte o zaman bu güzel ülkenin daha da güçlü ve mutlu olacağının farkına varırlar” ifadeleri kullanıldı. 

Kaynak:Haber Kaynağı