ORGANİKÇİ KÖYLÜLERDEN BAKANLIĞA ÇAM AĞACI TEPKİSİ

ORGANİKÇİ KÖYLÜLERDEN BAKANLIĞA ÇAM AĞACI TEPKİSİ

AYDIN'ın Sultanhisar İlçesi'ne bağlı Azaplı Mahallesi'nde organik incir yetiştiren üreticiler, bölgedeki çam ile yapılacak ağaçlandırma çalışmasından rahatsız oldu. Teraslama yöntemi kullanılarak bölgeye dikilecek çam ağaçlarının...

AYDIN'ın Sultanhisar İlçesi'ne bağlı Azaplı Mahallesi'nde organik incir yetiştiren üreticiler, bölgedeki çam ile yapılacak ağaçlandırma çalışmasından rahatsız oldu. Teraslama yöntemi kullanılarak bölgeye dikilecek çam ağaçlarının incire zarar vereceğini öne süren üreticiler, çalışmalar için başka bir tür ağacın kullanılmasını istedi.

İLAÇ KULLANMIYORLAR

Azaplı Mahallesi'nde ilaç kullanılmadan organik incir yetiştiriciliği yapan üreticiler, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca 2012'de başlatılan ve bölgelerini de kapsayan ağaçlandırma projesinden memnun değil. Teraslama yöntemi kullanılarak bölgeye dikilecek çam ağaçlarının incire zarar vereceğini öne süren üreticiler adına 56 yaşındaki Hasan Kılcıoğlu, açıklama yaptı.

ÇAM İLE İNCİR YANYANA OLMAZ

Bölgeye çam ağacı dikilmesinin incire darbe vuracağını öne süren Kılcıoğlu, "Ağaçlandırma projesi kapsamında bu bölgeye çam ağacı dikilmesi planlanmış. Yetkililer geldiler ve bölgedeki meşe ağaçlarını kestiler. Teraslama yaptılar ve çam dikeceklerini söylediler. Çam ağacı yaprak dökmez. Üzerinde barındırdığı bazı zararlı böcekler ve boyunun uzun olması burada incirin bitmesi demektir. Çam ile incir yan yana olmaz" dedi.

"BAŞKA AĞAÇ DİKİLSİN"

Çam ağacının incirin kalitesini bozacağının altını çizen Kılcıoğlu, "Yenipazar Orman Şefliği ile görüştük. Kaymakamlığa gönderdiler. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte çam ağacı dikilmesinin incire zarar vereceğini anlatmaya çalıştık ama vatandaşın görüşünü almaya gerek duymadılar. Biz ağaçlandırma yapılmasın demedik. Ancak bölgenin şartları gereği buraya badem, ceviz, kestane gibi başka ağaçların dikilmesi gerektiğini söyledik" diye konuştu.

ÇEVRE BAKANLIĞINA BAŞVURDUK

Projenin durdurulması için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurduklarını söyleyen Hasan Kılcıoğlu, "Üniversite ile birlikte Valiliğe ve Orman İl Müdürlüğü'ne dilekçe yazdık. Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün rapor yazması gerektiği söylendi. Bu raporun en az iki yılda yazılacağı cevabını aldık. Organik incir üreticileri olarak 200 imzalı dilekçe verdik. Mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

"UZUN VADEDE ZARAR VEREBİLİR"

İncir ile çam ağaçlarının yan yana olmasının kısa vadede sorun olmayacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, "Germencik başta olmak üzere bazı bölgelerde incir ve çam ağaçlarının birlikte olduğunu biliyoruz. Şu ana kadar bu konuyla ilgili bir sıkıntı olduğunu duymadık. Ancak bu araştırılması gereken bir konu. Çam ağaçlarının polen salgısı inciri döllenme döneminde etkileyebilir. Bu birkaç yıl içinde orataya çıkacak sonuç değil ama uzun vadede zarar verebilir" dedi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı