ORDU'DA YAPILAN TOPÇAM BARAJINDA SKANDAL HATA

ORDU'DA YAPILAN TOPÇAM BARAJINDA SKANDAL HATA

7 yıl önce de gövdesi tamamlanarak su tutmaya başlayan Topçam Barajı, 7.5 kilometre mesafeden Topçam Hidroelektrik Santrali’ne (HES) su aktaracaktı ama

ORDU'nun Mesudiye İlçesi’nden geçen ve Melet Irmağı üzerinde yapımına 18 yıl önce başlayan, 7 yıl önce de gövdesi tamamlanarak su tutmaya başlayan Topçam Barajı, 7.5 kilometre mesafeden Topçam Hidroelektrik Santrali’ne (HES) su aktaracak olan beton enerji tünelindeki su kaçağı nedeniyle üretime geçemedi.

18 YIL SONRA BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ

400 milyon TL’ye mal olan, yıllık 198 milyon kilowat saat enerji üretimi yaparak ülke ekonomisine yılda 198 milyon TL katkı sağlayacak baraj ve HES’in hala üretime geçememesi nedeniyle Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından bilirkişi incelemesi yapıldı.

7 YILDIR SUYU TUTAMIYOR

Ordu’nun Mesudiye İlçesi’ne bağlı Topçam Mahallesi’nden geçen Melet Irmağı üzerine, DSİ 7’nci Bölge Müdürlüğü tarafından baraj ve 3 üniteli HES kurulması için 18 yıl önce çalışma başlatıldı. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde gövde yapımı 7 yıl önce gövdesi tamamlanarak su tutmaya başlayan 122 metre yüksekliğindeki Topçam Barajı’ndan, 3 üniteli Topçam HES’e suyu aktaracak 7.5 kilometre uzunluğunda beton kaplama enerji tüneli de bitirildi. Baraj ve HES inşaat kısmının geçici kabulü de 2011’de yapıldı.

YAPTIKLARI TÜNEL SU KAÇIRDI

Topçam HES’in elektromekanik teçhizat montaj işi 1 yıl önce tamamlanarak işletme testlerine başlama aşamasına geçildi. Ancak Topçam Barajı’ndan HES’e suyu aktaracak 7.5 kilometrelik enerji tüneline su doldurulması sonrası tünel içinde su kaçağı olduğu tespit edilince işletme test üretimi başlatılamadı.

Bunun üzerine DSİ Genel Müdürlüğü’nce Orta Doğu Teknik Üniversitesi (OTDÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) ayrı ayrı oluşturulan bilirkişi heyeti Topçam Barajı ve HES’te inceleme yaptı. İnceleme ve bilirkişi raporları ise DSİ Genel Müdürlüğü’ne sunuldu. Baraj ve HES’te işletme testlerine başlamak için DSİ Genel Müdürlüğü’nün raporları değerlendirme çalışmalarının tamamlanmasının beklendiği belirtildi.

ELEKTRİK TESİSLERİ ÇÜRÜYOR

DSİ 7’nci Bölge Müdürü Ahmet Kanık, DSİ Genel Müdürlüğü’nün hazırlanan raporlar doğrultusunda vereceği kararı beklediklerini, öneriler doğrultusunda barajı yapan firmayla sorunu çözmeye çalışacaklarını belirterek şunları söyledi:

400 MİLYON HAVAYA GİTTİ

"İlgili firmaya su kaçaklarının çözüm önerileriyle OTDÜ’den uzman heyete hazırlattığımız raporu sunduk. Firmada haklı olarak İTÜ’den rapor hazırlattı. Her iki rapor şuanda DSİ Genel Müdürlüğümüzde. Oradaki çözüm önerileriyle ilgili Genel Müdürlüğümüz inceliyor, ona göre karar verecekler. Öneriler doğrultusunda firmayla çalışma başlatacağız. Tünel içinde belki belli yerlerde ilave enjeksiyonlar yapılacak. Enerji tünelindeki sorun su kaçağı, barajda bir şey yok. Barajdan santrale suyu ileten 7.5 kilometrelik tüneldeki tahmin edilenden fazla suyun kaçması sorun. Eylül-Ekim gibi hedefimiz bu enerji tünelinden suyu alıp üretime başlamak."

HÜSRAN OLAN BİR PROJE DAHA

400 milyon TL’ye mal olan, 133 milyon metre küp su depolanacak Topçam Barajı ve 3 üniteden oluşacak toplam 60 megawat kurulu güce sahip olan Topçam HES’te, yılda 198 milyon kilowat saat enerji üretimi yapılacak. Baraj ve HES’in ülke ekonomisine ise yılda 198 milyon TL katkı sağlayacağı da belirtildi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı