'Operasyonlarımıza karşılık verirse, Esad rejimini bitiririz'

'Operasyonlarımıza karşılık verirse, Esad rejimini bitiririz'

Hizbullah'a silah desteğini kesmeyen Suriye'yi sert bir dille uyaran İsrail 'Operasyonlarımıza karşılık verirse, Esad rejimini bitiririz' dedi.

İsrail hükümetinden ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkili, kendilerini savunmak için Suriye'ye yapacakları herhangi bir askeri müdahaleye, Esad rejiminden karşılık gelmesi durumunda, rejimi tamamen sona erdireceklerini açıkladı. İsrail ve Suriye sınırında devam eden krizde, İsrailli bir siyasetçinin New York Times gazetesine dün verdiği röportaj, yeni bir tartışma başlattı.

Esad'a açık tehdit

Esad rejiminin, 'İsrail'in sınır güvenliğini tehdit eden Hizbullah örgütüne verdiği ağır silah desteğini durdurmasını' isteyen ismi açıklanmayan kişi, İsrail'in bunu engellemek için askeri müdahale düşündüğünü belirtti. Röportajda, Hizbullah'a verilen silah desteğinin, bölge güvenliğini ve istikrarını tehdit ettiği ifade edilirken, Esad'ın buna karşı atacağı adımlarda, sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağı ve rejimini kaybedeceği vurgulandı.

'Savaşa dahil olmayacağız'

Suriye'den dün gece yarısı atılan 2 havan topunun, İsrail'in kontrolündeki Golan Tepeleri'nde bulunan turistik Hermon Dağı'na düşmesinin hemen ardından yapılan bu açıklamada, İsrail'in Hizbullah'a yapılan silah desteğini durdurma politikasından da vazgeçmeyeceği belirtildi. Hermon Dağı'na yapılan saldırıya karşılık vermeyeceklerini açıklayan İsrailli yetkililer, bölgeyi ziyarete kapatırken, Suriye'de iki yıldan uzun süredir devam eden savaşa dahil olmak istemediklerini ve bu kanlı savaşın dışında kalacaklarını bildirdi.