ONLARIN CUMHURBAŞKANI TARİFELİ UÇAKLA SEYAHAT EDİYOR

ONLARIN CUMHURBAŞKANI TARİFELİ UÇAKLA SEYAHAT EDİYOR

İtalya Cumhurbaşkanı bir ilke imza atarak tarifeli uçağa bindi

Esma Çakır - Roma

 

İTALYA’da iki hafta önce bu göreve seçilen Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’nın ülke tarihinde bir ilke imza atarak, devlet uçağı yerine tarifeli bir uçakla seyahat etmesi ülke gündeminin ilk sırasına yerleşti. Türkiye ekonomisi cari açık deliğini bir türlü kapayamadığı halde saraylara uçaklara yatırım yaparak "prestij" sahibi olmaya çalışırken, gelişmiş ülke idarecileri tıpkı vatandaşlar gibi davranma etiğine yöneliyorlar.  İşte esma Çakır'ın İtalya'dan verdiği haberin ayrıntıları.

SÜRPRİZ BİR ŞEKİLDE CUMHURBAŞKANI OLDU

Anayasa Mahkemesi yargıcı iken selefi Giorgio Napolitano’nun istifası üzerine devletin zirvesine seçilen Sergio Mattarella, finansal krizin en çok vurduğu ülkelerin başında gelen İtalya’da örnek bir davranış sergiledi.Seçilmesinin ardından ilk kez başkent Roma dışına, özel işleri için memleketi Palermo’ya gitmek üzere çıkan 73 yaşındaki lider, 200 yolcusu bulunan Alitalia’nın tarifeli seferini kullandı.

ALİTALİA TWITTER HESABINDAN DUYURDU

VIP SALONU BİLE KULLANMADI

VIP salonunu kullanmayan ve az sayıda korumanın kendisine eşlik ettiği Mattarella, diğer yolcuların meraklı bakışlarına maruz kaldı. ANSA haber ajansı bunu abonelerine, “İlk kez bir cumhurbaşkanı, devlet uçağı yerine sivil bir uçağı tercih ediyor” diye duyurdu. Alitalia ise, mikroblog sitesi Twitter’daki hesabından Mattarella’nın pilotla el sıkışmasını gösteren bir fotoğrafı ile “Normal bir yolcu, özel bir insan. İyi yolculuklar cumhurbaşkanı” mesajını paylaştı. Mattarella doğduğu kent olan Palermo’da, iki yıl önce ölen eşi Marisa ve mafyanın öldürdüğü kardeşi Piersanrti’nin mezarını ziyaret etti.

BAŞBAKANA TEPKİ CUMHURBAŞKANINA ÖVGÜ

Sosyal demokrat çizgideki İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Noel tatilini geçirdiği ülkenin kuzeyindeki Courmayeur’a eşi ve iki çocuğuyla birlikte devlet uçağıyla gitmiş ve muhalefetin tepkisine neden olmuştu. Mattarella’nın bu hareketini takdir eden 5 Yıldız Hareketi üyesi ve aynı zamanda Temsilciler Meclisi başkan yardımcısı olan Luigi Di Maio, “Mattarella Alitalia ile seyahat ederken, Renzi ise 70 bin Euro masraflı devlet uçağıyla Courmayeur’a gidiyor. Renzi’nin kendini beğenmişliği karşısında bu mükemmel bir örnek” açıklaması yaptı.Di Maio geçtiğimiz günlerde, tatil için devlet uçağını kullanan Renzi’yi Sayıştay’a şikayet etmiş ve bu duruma açıklık getirmesini istemişti.

Kaynak:Haber Kaynağı