Onlarda Şikayetçi !

Onlarda Şikayetçi !

Sanayicinin belini büküyorAnkara, Kazanlı'da fabrika sahipleri sorunun bir an önce çözülmesini istiyor

Sanayicinin belini büküyor
Ankara, Kazanlı'da fabrika sahipleri sorunun bir an önce çözülmesini istiyor

Hasan POLAT/KAZAN(Ankara)
24.02.2013 13:26
 
 ANKARA'nın önemli sanayi bölgelerinden biri olan orta ve büyük ölçekli 2 binin üzerinde fabrikayı bünyesinde bulunduran Kazan İlçesi Sanayi Bölgesindeki işletmelerin başı elektrik kesintileriyle dertte. Sürekli kesintiler yüzünden iş, kalite, para ve zaman kaybından yakınan fabrika sahipleri, bu sorunun bir an önce çözülmesi için yetkililerden çözüm bekliyor.
 
Aylık elektrik faturaları 250 bini TL'yi bulan 400'e yakın büyük fabrikaların yanında asgari 15 bin liradan az olmayan orta ölçekli binin üzerindeki işletmelerin en büyük sorunu, ilçedeki elektrik kesintileri. Çok sayıda fabrika bulunan, ancak kanalizasyon, su ve yolları olmamasına rağmen sorun yapmayan fabrika sahipleri, en kısa zamanda elektrik kesintilerine çözüm bulunmasını istiyorlar. Elektrik kesintileri nedeniyle milyon dolarlık yüksek maliyetli cihazların zarar gördüğünü, bir hafta süreyle de çalıştıramadıklarından yakınan firma yetkilileri, bunun zamana bağlı olarak yaptıkları işin de dikate alındığında ne denli önemli bir sorun olduğunun ortaya çıkaracağını belirtiyorlar.Kazan Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Erkan Tabak, en büyük sorunlarının elektrik kesintileri olduğunu belirtirken, üyelerinin ciddi anlamda sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Tabak, "Bölgemizde tekstil hariç her türlü sektörden fabrikalar var ve bir çoğu çok hassas tezgahlarda çalışan işletmeler. Elektik kesintilerinin saatlerce gelmemesini bir tarafa bırakın kısa bir dalgalanması bile bir rulo malzemenin hurdaya çıkması anlamına geliyor. Bunlarında minimum maliyetinin 20 bin dolarlardan olduğununu düşünürseniz ne kadar ciddi kayıplarla karşı karşıya kaldığımızı daha iyi anlatmış oluruz. Üyelerimizin yüzde 85'i yurt dışına ihracat yapıyor. Sanayi devleri Çin, Hindistan ve birçok Avrupa ülkesiyle yarışıyoruz ve bizim onlara karşı kullanacağımız en büyük kozumuz, kaliteli işimiz. Eğer biz kalitemizi bozuyorsak ve bu da elektrik kesintilerinden dolayı oluyorsa, bu gerçekten çok acı kaybımız olur" dedi.
 
Moment Mühendislik İdari Müdürü Halil Akgül ise işletmelerinde savunma sanayine yönelik milimetrik hesaplarla üretim yapıldığını belirtirken, elektrik kesintileri nedeniyle kesici takımın hurdaya çıktığını öne sürdü. Lider Plastik A.Ş. İşletme Müdürü Osman Kurnaz, bir anlık elektrik kesintisi maliyetinin 3 bin liraya mal olduğunu dile getirirken, Arlight A.Ş. Üretim ve Sistem Müdürü Hamit Akçayır ise kesinti nedeniyle 2 milyon dolara aldığı cihazın bir hafta bekleyip, Japonya'dan teknik servisin gelmesini beklediklerini söyledi.
Her elektrik dalgalanmasının 20 bin TL maliyeti olduğunu dile getiren Panda Aluminyum İşletme Müdürü Kadir Ünlü ise ürünleri yurt dışına ihraç ettiklerini belirti, "küçük bir elektrik dalgalanması bizim rulolarımızın kopması anlamına geliyor. İhraç ettiğimiz ülkeler ek parça istemedikleri için, o aşamaya kadar getirdiğimiz işleri hurdaya çıkartıp, yeni baştan almak zorunda kalıyoruz. Son olarak İspanya'ya gönderdiğimiz 80 ton malzememiz bir ruloda ek olmasından dolayı yeniden döndü. Bu bizim için para kaybından çok, itibar kaybı olurken, aynı zamanda ülke ekonomisi için de büyük bir kayıp anlamına geliyor. Güç besleyici ve UPS sistemimizde kurulu olmasına rağmen elektrik tüketiminin fazla olmasından dolayı ihtiyacı karşılayacak büyüklükte bir cihaz piyasada yok" dedi.