On binler Taksim'i kuşattı

On binler Taksim'i kuşattı

Bir savaş bölgesine benziyor Beyoğlu. Bütün ara sokaklar dolu. İstiklal Caddesi'nde kurulan barikatlar eylemciler tarafından kuruluyor, polis tarafından yıkılıyor.

Taksim ve civarında binlerce insan var. Bu kadar insanın bir araya gelmesini ilk tetikleyen şey ise Gezi Parkı'ndan sökülmek istenen ağaçlar...

Taksim İlkyardım Hastanesi'ndeyim. Ardı ardına ambulanslar geliyor. Üstelik saat henüz akşam 7 bile değil. Yani henüz bütün eylemciler toplanmadı. Ama polis Taksim ve etrafındaki bütün gruplara gaz bombası ve tazyiki su ile müdahale etti.

Klişe tabirle söylenecek olursa, bilanço barışçıl bir gösteri için ağır.

Lobna Al Lamii'nin hayatı tehlikede

Arap kökenli Türkiye vatandaşı Lobna Al Lamii'nin arkadaşı ile konuşuyoruz hastanenin önünde. "Kafatasında biber gazı fişeği yüzünden kırık veya çatlaklar olduğu için ameliyata alındı. 2 gün boyunca uyutulacak," diyor. Lobna Al Lamii yoğun bakımda.

Bugün 13.00'te polisin sabaha karşı baskınını oturma eylemiyle protesto edenler arasındaymış ikisi de. "Hayatı tehlikesi çok yüksek," diyor.

Arkadaşı sözlerini zorlukla dile getiriyor: "Bulduğumda yerde yatıyordu. Bir ara ayrılmıştık... Politik bir insan sayılmam ama burası benim parkım" diyor.

Biz konuşurken arkadan sloganlar yükseliyor.

İstiklal Caddesi'ndeki gazeteci Gökhan Tan, BBC Türkçe'ye alanı değerlendiriyor: "Halk beş koldan meydana girmeye çalışıyor ve sayıca çok fazla. Ortada kalan polis. Polisin sayısı az ve büyük ölçüde gaz bombasına tutunuyorlar."

Twitter'da #DirenGeziParki etiketiyle paylaşılan fotoğraflar ve yorumlar, kimsenin biber gazından ve tazyikli sudan yılmadığına işaret ediyor.

BBC Türkçe'ye konuşan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nden bir yetkili, "polis şiddeti" nedeniyle yüzlerce kişinin yaralandığını belirtiyor: "Daha az önce dört kişi kan revan içinde birini taşıyarak Taksim İlkyardım'a getirdiler."

Cihangir'de sokaklar birbirine hiç benzemeyen insanların ortak mücadelesine tanık olmak üzere. Benzer yanları, hepsinde ya tıbbi maske ya da şal olması. Çantaların limon ve sirkeyle dolu olduğuna şüphe yok.

Kepenklerini kapatmış bir bankanın önünde biri bağırıyor: "Kartım içeride kaldı, açın!" Onu şimdilik dinleyen yok ama kepenklerin üzerinde kırmızı boyayla yazılanlar herkesin dikkatini çekiyor: "Tayyip cami duvarına işedin."

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı'yla ilgili olarak, "İstediğinizi yapın, biz kararımızı verdik" sözüne tepki büyük.

Bütün bunlar olurken beşinci günündeki Gezi Parkı eylemcileri bir haber alıyor: Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından Gezi Parkı'nda Topçu Kışlası yapımına onay veren kararın uygulanması, İstanbul 6. İdare Mahkemesi tarafından durduruldu.

Koşturmacadan ve biber gazından bitap düşen bazı eylemciler dinlenmek üzere ayrılırken, ara sokaklardan yeni gelenler onların yerini alıyor.