ÖLÜMSÜZLÜĞÜN KAYNAĞI KAZDAĞLARINDAN ÇIKTI

ÖLÜMSÜZLÜĞÜN KAYNAĞI KAZDAĞLARINDAN ÇIKTI

ÇANAKKALE sınırlarında kalan ve bünyesinde 32 endemik bitki türünü barındıran Kazdağlarında şimdi de 'ölümsüzlük mantarı' olarak abilinen 'Reishi' mantarı türüne rastlandı. Yenmeyen, ilaç sanayince kullanıldığı belirtilen 'Reishi'nin bölgedeki köylüler iç

Bayramiç sınırlarında kalan Kazdağlarının kuzey yamaçlarındaki Çırpılar Köyü'nde yaşayan emekli orman işçisi Mehmet Özenç, ormana mantar toplamaya çıktı. Yenebilen türlerden mantar toplarken, sağlam ve yıkılmış ağaçların gövdesinde bugüne kadar hiç görmediği mantara rastladı. Yaptığı araştırma sonucunda, bu türün birçok hastalığın tedavisinde kullanılması ve şifa olması nedeniyle kamuoyunda 'ölümsüzlük mantarı' olarak da adlandırılan Reishi mantarı olduğunu tespit etti. 

KÖYLÜLER BİLMİYOR

Köylüler olarak her mevsiminde mantar toplamak için Kazdağlarını gezdiklerini belirten Mehmet Özenç şunları anlattı:

"Bildiğimiz mantarları yiyoruz. Kazdağları'ndaki Çırpılar Köyü çevresinde Reishi mantarından çok var. Dikkatimi çekti ve internette araştırma gereği duydum. Resmini çekip internette aynısını bularak araştırdım. Bu mantarın çok değerli olduğunu gördüm. İlaç sanayinde kullanıldığını ve ölümsüzlük mantarı olarak anıldığını gördüm. Kilosunun da 1000 liraya kadar varan fiyatlarla satıldığını öğrendim. Kazdağı bölgesindeki köylüler bu mantarın değerini bilmediği için toplamıyor. Ama değerli olduğunu öğrenirlerse toplarlar ve ek gelir kapısı olur." 

KAZDAĞLARI TAM BİR CENNET

Mitolojide tanrılarının yaşadığı dağ olarak anılan ve bünyesinde barındırdığı zengin fauna ve flora çeşitliliğiyle tüm dünyanın dikkatini çeken Kazdağları, 32 endemik bitki türüyle ve zengin bitki örtüsüyle de adeta cenneti andırıyor. Bölgede rastlanan kırmızı Reishi mantarının işlenerek çay, kapsül ya da sıvı olarak piyasada satıldığı ve bir ekonomik değerinin yüksek olduğu da biliniyor. Bu nedenle Kazdağları bölgesinde çok miktarda Reishi mantarına rastlanması yöne halkını yeni bir ekonomik kazanç kapısı olarak umutlandırdı. 

BU MANTAR YENMEZ

Reishi veya lingzhi, Polyporaceae familyasından geleneksel Çin tıbbında yaklaşık 4000 yıldır ilaç olarak kullanılan sıvı olarak özünün tüketildiği bir mantar türüdür. Reishi yenbilen bir mantar değildir. Tadı acıdır ve tahta gibi serttir. Acı ve buruk tadı yüzünden genellikle taze veya kurutulmuş olarak ince toz haline getirilir ve suda çözdürülerek kullanılır. 

Kaynak:Haber Kaynağı