ÖLÜ SAYISI 35 YÜZLERCE YARALI VE TÜM TÜRKİYE'DE SON DURUM

ÖLÜ SAYISI 35 YÜZLERCE YARALI VE TÜM TÜRKİYE'DE SON DURUM

Ölü sayısı 35'e yükseldi yüzlerce yaralı ve bine yakın göz altı

Suriye'de PYD'nin kontrolünde bulunan Kobani kentine IŞİD saldırılarını protesto eden grupların yurt genelinde başlattığı gösteriler sırasında 9 ilde ölenlerin sayısı 35'i buldu. Olaylar sırasında silahlı saldırıya uğrayan, Bingöl İl Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve koruma ekibinden Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu.

BİNGÖL İL EMNİYET MÜDÜRÜNE PUSU: 2 ŞEHİT, 4 SALDIRGAN ÖLDÜRÜLDÜ

Bingöl İl Emniyet Müdürü Atalay Ürker, kent merkezinde IŞİD protestoları sırasında çıkan olaylarda zarar gören işyerlerinde inceleme yaparken silahlı saldırıya uğradı. Olayda Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve koruma ekibinden Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit olurken, İl Emniyet Müdürü Ürker ve polis memuru Uğur Atlı yaralandı. Saldırıyı gerçekleştiren 4 saldırgan, jandarma Özel Hareket Timleriyle girdiği çatışmada öldürülürken, 2'si sağ olarak yakalandı.

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISI İLE KOMİSER ŞEHİT OLDU

Olay, saat 21.30 sıralarında kent merkezindeki Cenk Caddesi üzerinde meydana geldi. Bingöl Emniyet Müdürü Atalay Ülker, beraberinde emniyet görevlileri ile birlikte Kobani'ye düzenenlenen saldırılara tepki gösteren protestocuların zarar verdiği işyerlerinde inceleme yaparken, silahlı saldırıya uğradı. Bir otomobilden otomatik silahlarla açılan ateş sonucu Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ile koruma ekibinden Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu. İl Emniyet Müdürü Ürker ile koruma polisi Uğur Atlı da yaralandı. Olayı gerçekleştiren saldırganlar aynı araçla olay yerinden kaçarken, yaralanan Emniyet Müdürü Ürker ile polis memuru Atlı, Bingöl Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Ameliyata alınan İl Emniyet Müdürü Ürker'in hayati tehlikesinin bulunduğu, Atlı'nın da ayağından yaralandığı bildirildi.

ASKERLE ÇATIŞMAYA GİREN SALDIRGANLARDAN 4'Ü ÖLDÜRÜLDÜ

Olayın ardından Bingöl Emniyet Müdürlüğü alarma geçti. Polis, saldırganların yakalanması için geniş çaplı operasyon başlattı. Kentin giriş ve çıkış noktaları kontrol altına alınırken, saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin 2 otomobille Genç ilçesi yönüne kaçtığı belirlendi. Saldırganların gittiği yönün belirlenmesi üzerine polis ekipleri jandarma ekipleri ile irtibata geçep karayolu üzerinde önlem alınmasını istedi. Polisin ihbarı üzerine Jandarma Özel Harekat Timleri tarafından karayolunda güvenlik noktası oluşturup önlem alınarak, gelen 2 araca 'dur' ihtarında bulunuldu. Araçların içinde bulunanların ateş etmesi üzerine çatışma çıktı. Çatışmada saldırganlardan 3'ü olay yerinde birisi de hastaneye götürülürken öldü. İki saldırgan da sağ olarak ele geçirildi. Çatışmada askerlerden ölen ya da yaralanan olmazken, araçlarda yapılan aramalarda silah ve silahlara ait mühimmatlar bulundu.

BAKAN CEVDET YILMAZ SALDIRININ ARDINDAN BİNGÖL'E GELDİ

Bingöl'de yaşanan saldırının ardından Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz gece kente gelerek Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan ile birlikte valilikte toplantıya katıldı. Bakan Yılmaz toplantının ardından Valilikten ayılırken gazetecilerin sorusu üzerine yaşanan olayla ilgili olarak yaptığı açıklmada, "İki şehidimiz var. Emniyet müdürümüz ağır yaralı burada ilk müdahalesi yapıldıktan sonra bir uçak ambulansla Ankara'a sevk edildi. Bir polis memurumuz da bacağından yaralı, gerekli müdahaleler yapıldı, hayati tehlikesi yok. Yapılacak törenden sonra Şehitlerimizi uğurlayacağız. Emniyet müdürümüzün sağlığına bir an evvel kavuşması için dua ediyoruz. Bingöl olarak geçmişte de maalesef böyle acı hadiselere tanıklık ettik,bu acı hadiseden dolayı çok üzgünüz milletimizin başı sağolsun. Bu hadiseleri yapanları ortaya çıkarmak cezalarını çekmelerini sağlamak hukuk devletinin temel görevi. Bu yönde de bütün kurumlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Genç ilçemizde bir çatışma yaşandı 4 ölü var. Bu olayı yapan şahıslar olup olmadığı da detaylı araştırılıyor" şeklinde konuştu.
Bakan Yılmaz, yaşanan saldırının barış sürecini etkileyip etkilemediği yönündeki bir soruya, "Tabi ki bütün bu olayların siyasi analizini yapmak, öncelikle failleri netleştirmek gerekir. Elbette ki bu yaşadığımız olaylara baktığımızda Türkiye'nin huzurdan, barışından rahatsız olan bir çok çevre var maalesef. Ülkemizin, bölgemizin kalkınmasını istemeyen kesimler var. Bütün bunlarla birlikte düşünmek gerekir elbette" şeklinde yanıt verdi.
Saldırı öncesi bir istihbarat alınıp alınmadığı noktasında gelen bir soru üzerine Yılmaz, "Böyle çok net bir istihbarattan söz edemeyiz doğrusu. Son günlerde bir takım olumsuluklar var, bir takım olaylar yaşandı. Genel bir takım şüphesiz istihbaratlar var ama, böyle noktasal bir istihbarattan bahsedemeyiz. Öyle bir şey olmuş olsaydı zaten bunun tedbirleri alınırdı" diye konuştu.

ŞEHİTLER BİNGÖL'DEKİ TÖRENİN ARDINDAN ANKARA'YA GÖNDERİLECEK

Saldırıda şehit düşen 2 emniyet görevlisinin saat 11.00'de Bingöl'de yapılacak törenin ardından uçakla Ankara'ya gönderileceği, daha sonra da memleketlerine uğurlanacağı bildirildi.

VALİLİKTEN AÇIKLAMA

Saldırının ardından Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada saldırının PKK tarafından gerçekleştirildiği, saldırıyı gerçekleştiren 4 PKK'lının Genç ilçesi yakınlarında güvenlik güçleriyle girmiş oldukları çatışmada ölü olarak ele geçirildikleri belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi; "09 Ekim 2014 Perşembe günü saat 21.15'de Bingöl İl Merkezinde İl Emniyet Müdürü ve beraberindekilere yönelik yapılan silahlı saldırı sonrasında saldırıyı gerçekleştirenleri ele geçirmek maksadıyla başlatılan operasyon kapsamında Genç İlçe girişinde meydana gelen silahlı çatışmada dört (4) BTÖ mensubu ölü olarak ele geçirilmiştir."

PKK'LILAR TİCARİ TAKSİ İLE KAÇTILAR

Bingöl Emniyet müdürüne yönelik yapılan silahlı saldırının ardından, daha önce gasp ettikleri ticari taksi ile kaçtıkları ve çatışmaya da bu araçla girdikleri öğrenildi.

İKİ ATEŞ ARASINDA KALAN KAMYONET ŞOFÖRÜ YARALANDI

Çatışmanın yaşandığı yerde seyir halinde bulunan arı kovanı yüklü bir kamyonet de iki ateş arasında kaldı. İsmi öğrenilemeyen kamyonet şoförü ağır yaralı olarak Bingöl Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

GAZİANTEP'TE IŞİD PROTESTOLARI ÇATIŞMAYA DÖNÜŞTÜ: 4 ÖLÜ

Gaziantep'te, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırılarını protesto etme bahanesiyle toplanan grup ile karşıt görüşlü kişiler arasında silahlı çatışma çıktı. Birçok noktada tabanca ile tüfeklerin de kullanıldığı olaylarda 4 kişi öldü, 1'i polis 20'nin üzerinde de yaralı var.
IŞİD'e tepki amacıyla Güzelvadi, Vatan, Barak, Akdere, Aydınlar, Mevlana ve Göllüce Mahalleleri'nde toplanan gruplar, çöp konteynırlarını devirip lastiklerle ateş yaktı. Yolları barikatlarla kapatıp iş yerleri ile araçların camlarını kırıp zarar veren polislerin dağılmaları yönündeki uyarılarına havai fişek, taş ve molotof kokteyli atarak karşı veren gruplara, TOMA'lardan biber gazı ve basınçlı su sıkıldı. Olaylarda tüfek kullanan gruptakiler, zırhlı polis aracının camına ateş etti. Her iki camına mermi isabet eden zırhlı araç kullanılmaz hale geldi.
Barak ve Vatan mahallelerinde korsan gösteri düzenleyen grup ile karşıt görüşlü kişiler arasında silahlı çatışma çıktı. Tabanca ve tüfeklerin kullanıldığı çatışmada 1'i polis memuru 20'nin üzerinde kişi, kurşun ve tüfeklerden çıkan saçmalara hedef oldu. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen ambulansla kentteki hastanelere götürülen yaralılardan 15 yaşındaki Süleyman Balcı, 16 yaşındaki Sevgi Alıcı, 27 yaşındaki Ömer Uçeker ile ismi henüz öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti. Ölen 4 kişinin cesedi, otopsi için morglara alındı. Merkez Şahinbey ve Şehitkamil DBP İlçe Başkanlıklarının ateşe verildiği, bazı iş yeri ve polis araçlarının da zarar gördüğü olaylarla ilgili yoğun güvenlik önlemleri alındı.

DARGEÇİT'TE JANDARMA KOMUTANLIĞI'NA SALDIRANLARA ATEŞ AÇILDI: 1 ÖLÜ, 6 YARALI

Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde önceki gün yaşanan olaylarda ölen 2 kişinin taziyesinden dönen bir grup, İlçe Jandarma Komutanlığı'na el yapamı patlayıcı ile saldırması üzerine askerler uyarı ateşi açtı. Açılan ateşte 27 yaşındaki Abdulkerim Seyhan ölürken, 6 kişi yaralandı. Mardin'in Dargeçit İlçesi'nde önceki gün IŞİD'i protesto eylemleri sırasında çıkan olaylarda 18 yaşındaki Sinan Toprak ile 29 yaşındaki Bilal Gezer, hayatını kaybetti. İlçede toprağa verilen 2 kişinin mezar ziyaretine gidip taziyesine katılan göstericiler dönüşe geçti. İlçe Jandarma Komutanlığı'nın önünden geçen grup, komutanlığa el yapımı patlayıcı ve taşlarla saldırdı. Saldırı üzerine nöbetçi askerler önce havaya ateş açtı. Bu sırada çevredeki evlerden komutanlığa silahlarla ateş açıldı. Askerlerin de bunun üzerine ateş açması sonucu 7 kişi yaralandı. Midyat İlçesi Devlet Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan Abdülkerim Seyhan, hayatını kaybetti. Aralarında Dargeçit Belediye Başkan Yardımcısı Sinan Akan'ın da bulunduğu 6 kişinin tedavisi sürüyor. Yaralılar arasında durumu ağır olanların bulunduğu belirtildi.

VALİLİK AÇIKLAMASI

Dargeçit'te meydana gelen olayla ilgili Mardin Valiliği, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "İlimiz genelinde 3 günden beri sürmekte olan şiddet olayları sırasında ilimiz Dargeçit İlçesi'nde 09.10.2014 tarih ve saat 16.00 sularında İlçe Jandarma Komutanlığı'na yapılan silahlı saldırı esnasında nizamiyede görevli nöbetçi erler tarafından açılan ateşe önce uyarı atışı yapılmış akabinde çevredeki evlerden yapılan silahlı ateş üzerine verilen karşılık sonucunda 7 gösterici yaralanarak hastaneye kaldırılmış bunlardan birisi Midyat Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetmiştir. Konu ile ilgili adli soruşturma başlatılmıştır" denildi.

MERSİN'DE POLİSE SİLAHLI SALDIRI

Mersin'de Kobani'yi bahane ederek sokak eylemlerini sürdüren terör örgütü yandaşları, olaylara müdahale eden polislere uzun namlulu pompalı silahla saldırdı. Saldırıda 2 çevik kuvvet polisi ayağından yaralandı.
Olay, akşam saatlerinde merkez Toroslar ilçesine bağlı Demirtaş Mahallesi Soğuksu Caddesi'nde eylem yapan PKK yandaşlarına çevik kuvvet polisleri müdahalede bulundu. Biber gazı ve tazyikli su ile eylemciler dağıtılmaya çalışılırken, polise taş ve havai fişekle karşılık verildi. Bu sırada eylemcilerin içinde bulunan kişi veya kişiler uzun namlulu pompalı silahla polislere ateş etti. Bu saldırı sonucunda E.K. ile M.K. isimli 2 çevik kuvvet polisi ayağından yaralandı. Yaralı polisler arkadaşlarının yardımı ile akrep aracına bindirilerek hemen Yumuktepe Polis Merkezi'ne getirildi. Ayağından yaralanan polislere ilk müdahale karakolun içinde yapılırken, polisler güvenlik önlemleri altında ambulanslarla Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı.
Yaralı polislerin durumunun iyi olduğunu öğrenilirken, polis saldırıyı yapan kişi ve kişilerle ilgili çalışma başlattı.
Bu arada, Vali Özdemir Çakacak ile İl Emniyet Müdürü Hasan Hüseyin Bahar, polislerin yaralandığı haberini alır almaz, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gitti. Burada tedavi altına alınan iki polisle görüşerek geçmiş olsun dileğinde bulundu.

ADANA'DA KARŞIT GRUPLAR ÇARPIŞTI

Adana'da akşam saatlerinde Kobani'ye destek eylemi yapan grup ile karşıt grup arasında kısa süreli bir çatışma yaşandı. Merkez Seyhan İlçesi Onur Mahallesi'nde IŞİD'in Kobani'deki saldırılarını protesto etmek için izinsiz gösteri yapan grup ile elinde Türk bayrakları ile toplanan grup karşı karşıya geldi. D-400 karayolu üzerinde iki grup arasında kısa süreli çatışma yaşandı. Bölgede bulunan Özel Harekat Timleri, TEM ve Çevik Kuvvet ekiplerinin müdahalesiyle çatışma son buldu. Polis müdahalesinin ardından PKK yanlısı grup Onur Mahallesi ara sokaklarına dağıldı. D-400 karayolu üzerinde tekbir getirip slogan atan grup ise sokak aralarına PKK yanlısı eylemcilerin peşinden gitmek istedi. Elinde sopa, kılıç ve pompalı tüfek bulunan kalabalık, polisin uzun namlulu silahlarla havaya ateş açmasıyla durduruldu. Kalabalık, İstiklal Marşı okuduktan sonra dağıldı.
Polisin, ara sokaklarda gösterilere devam eden PKK yanlısı gruplara müdahalesi bir süre devam etti. Bu sırada eylemciler pompalı tüfek, molotof kokteyli ve havai fişeklerle polis araçlarına saldırdı. Kentte gerginlik sürüyor.

Salı gecesi başlayan olaylarda Diyarbakır'da 10, Bingöl'de 6, Mardin'de 6, Siirt'te 5, Gaziantep'te 4, Adana'da 1, Muş'ta 1, Batman'da 1 ve Van'da 1 olmak üzere toplam 35 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi de yaralandı. Gösterilerde can kaybının olduğu iller ve ölenlerin kimlikleri şöyle:

* DİYARBAKIR: (10 ölü) Turan Yavaş, Hasan Gökyüz, Riyat Güneş, Hüseyin Ahmet Dakak, Mahmut Enes,
Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahsun Çoban, Uğur Özbay (19), Baver Şeyhanlıoğulları (18). 
* BİNGÖL: (6 ölü) Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin, Komiser Hüseyin Hatipoğlu, 4 saldırgan
* MARDİN (6 ölü): Sinan Toprak (18), Bilal Geze (29), Mehmet Erdoğan (22), Suudi vatandaşı Fehad İbrahim Elduveric (45), Suriye vatandaşı Abdullah Muhammed Latif (43), Abdülkerim Seyhan (27)
* SİİRT: (5 ölü) Yusuf Çelik (17), babası Necmettin Çelik (45), Mehdi Erdoğan (35), Davut Nas (19), Kamil Taş (28).
* GAZİANTEP (4 ölü) Ömer Uçeker (27), Sevgi Alıcı (16), Süleyman Balcı (15),
* ADANA (1 ölü): Ahmet Albay (65)
* MUŞ (1ölü): Hasan Buksur (25)
* BATMAN (1 ölü): Emrah Demir (23).
* VAN (1 ölü): Hamit Caner (55)

Kaynak:Haber Kaynağı