Ölü sayısı 14'e yükseldi!

Ölü sayısı 14'e yükseldi!

Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamada ölü sayısı 14'e yükseldi.

Ölü sayısı 14'e yükseldi!
Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda meydana gelen patlamada ölü sayısı 14'e yükseldi. 

Ferhat DERVİŞOĞLU, Can KÜÇÜKÖZKAN, Murat KİBRİTOĞLU - Kamera: Çağlar ÖZTÜRK / REYHANL
12.02.2013 11:19
 
 
 İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlama ile ilgili açıklamalarda bulundu
 
Güler, şunları söyledi:
 
“Araç kesinlikle Suriye plakalı. Gri renkli, özel bir otomobil. Saat 14.30 sıralarında park ediyor, 14.37’de patlama meydana geliyor. Araçtan park ettikten sonra üç kişi iniş yapıyor. Biri kadın, bir erkek, arabayı park ederek Suriye tarafına geri dönüyor, diğeri Türkiye’ye giriş yapıyor. Hedef Türkiye mi, yoksa şahsa mı yönelik bu konu üzerinde çalışıyoruz. Ölü sayısı ise 14’e yükseldi.”
 
CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ
 
HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda panelvan minibüste meydana gelen patlamada ölenlerin sayısı 14'e yükseldi. Patlamada hayatını kaybeden 4 Türk vatandaşının cenazesi Reyhanlı'da toprağa verildi, 9 Suriyelinin ise kimlik tespiti devam ederken kapatılan sınır kapısında 4 kilometre TIR kuyruğu oluştu. Saldırıyı düzenleyen ve birinin kadın olduğu anlaşılan 3 kişinin eşgalleri de belirlendi.İç savaşın yaşandığı Suriyelilere insanı yardım taşınan en önemli kapılardan biri olan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda dün saat 14.37'de Suriye plakalı minibüsün patlatılmasıyla meydana gelen olayda, Türk vatandaşları Hasan Dağ, Ali Sille, İbrahim Yalçınkaya ve Ahmet Taş ile 9 Suriyeli hayatını kaybetti. Suriye'den 3 kişi tarafından getirilip, sınır kapısının giriş noktasına 21 metre uzaklıktaki bölgeye park edildikten yaklaşık 20 dakika sonra panelvan minibüsün patlatılmasıyla 26 kişi de yaralandı, çevresindeki 19 araç da büyük hasar gördü. Sayılarının 8 olduğu sanılan bazı yaralıların da Suriye tarafına götürüldüğü anlaşıldı. Reyhanlı ve Antakya Devlet Hastaneleri'nde tedaviye alınan yaralılardan 11'i ayakta tedavi görüp taburcu edildi. Tedavileri devam eden 15 kişiden 8'inin de hayati tehlikesi devam ediyor. Bu kişilerden 3'ünün de Türk vatandaşı olduğu bildirildi. Durumu kritik olan yaralılardan biri daha bugün sabah saatlerinde yapılan tüm müdahaleye karşın kurtarılamadı. Böylece patlamada ölenlerin sayısı 14'e yükseldi.
 
3 BAKAN İNCELEME YAPTI
 
Patlamanın ardından İçişleri Bakanı Muammer Güler, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da dün akşam olay yerine gelerek inceleme yaptı. Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne giderek yaralılar hakkında bilgi alan bakanlar, ölen Türk vatandaşlarının ailelerine taziye ziyaretinde bulundu.
 
Ankara'ya dönerken Hatay Havaalanı'nda basın toplantısı düzenlenen Bakan Ergin, Güler ve Yazıcı birer değerlendirme yaptı. Ergin, soruşturmayla ilgili önemli mesafeler kaydedildiğini, patlayan aracın Suriye'den geldiğinin kesinlik kazandığını bildirdi.
 
GÜÇLÜ BİR PATLAMA
 
Olay yerinde inceleme yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler'in açıklamasına göre, Suriye tarafından getirilen araç saat 14.17 sıralarında park edildi, 14.37'de de güçlü bir patlama yaşandı. Güler, tüm güvenlik birimlerinin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kontrolünde delilleri toplamaya devam ettiğini patlayıcının niteliği ile ilgili incelemenin de sürdüğünü söyledi.
 
CENAZELER TOPRAĞA VERİLDİ
 
Patlamada ölen Türk vatandaşları Hasan Dağ (17), Ali Sille (26), İbrahim Yalçınkaya (14) ve Ahmet Taş'ın (35) cenazeleri Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde yapılan otopsinin ardından bu sabah ailelerine teslim edildi. 
 
3 çocuk babası Ahmet Taş'ın cenazesi Esentepe Mahallesi'ndeki evine son kez getirildi. Reyhanlı'da bakkallık sınır ticareti yapan Taş'ın cenazesi evin önünde cenaze yıkama aracında yıkanıp kefenlendi. Yakınları da cenaze yıkama aracına girerek son kez Taş'ın elini öperek vedalaştı. Taş'ın cenazesi Fatma Bahadırlı Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından götürüldüğü Asri Mezarlıkta toprağa verildi.
 
TAMPON BÖLGE HAMALIYDI
 
Hasan Dağ'ın cenazesi Esentepe Mahallesi'ndeki baba evine getirildi. Tampon bölgedeki insani yardımların sevki sırasında hamallık yaptığı belirtilen Dağ'ın cenazesi Esentepe Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.
 
Patlamada ölen ve o bölgede çalışan amcasını ziyarete giden İbrahim Yalçınkaya'nın cenazesi de merkeze bağlı Cumhuriyet Köyü'nde toprağa verildi. 1 hafta önce baba olan fırın işçisi Ali Sille'nin cenazesi de Değirmenkaşı Mahallesi'ndeki evine son kez götürüldü. Burada helallik alındıktan sonra Sille'nin cenazesi mahalle camiinde kılınan cenaze namazının ardından Asri Mezarlıkta son yolculuğuna uğurlandı. Ali Sille'nin olay saatinde sınırda çalışan arkadaşlarını ziyarete gittiği belirlendi.
 
SINIR KAPISI KAPATILDI
 
Öte yandan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda giriş çıkışlar ise Cumhuriyet Savcılığı'nın ikinci bir emrine kadar kapalı tutuluyor. Sınır kapısına yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yolu kesen güvenlik güçleri, araç ve yayanın giriş çıkışına izin vermiyor. Bu nedenle sınır kapısına insani yardım taşıyan TIR'lar da uzun bir kuyruk oluşturdu. Sınır kapısında yaklaşık 4 kilometrelik kuyruk oluşturan TIR sürücüleri, "Günlerdir tampon bölgeye geçip yüklerimizi indirmek için bekliyorduk. Bu olay meydana geldiği için de sınır kapısı kapandı. Ne zaman yükümüzü indireceğimiz bilmiyoruz, perişan olduk" dedi.
 
TAMPON BÖLGE GÜVENLİ Mİ?
 
Patlamanın meydana geldiği Türk ve Suriye sınır kapıları arasındaki 4 kilometrelik 'tampon bölge' olarak bilinen ancak devletler hukukuna göre Birleşmiş Milletler tarafından kontrol edilmediği için bu statüye girmeyen bölge, bu sınır kapısı çok hareketli olduğu için oluşturulmuştu. Hatay'ın hareketli diğer kapısı Yayladığı'nda ise sözkonusu alan sadece 50 metre kadar. Kilis'in Suriye'ye açılan Öncüpınar sınır kapısındaki benzer bölge ise 1 kilometre uzunluğunda.
 
Cilvegözü'ndeki bu kadar uzun olan bölgenin 2,5 kilometrelik bölümü Türkiye, kalanı da Suriye sınırları içinde bulunuyor. Bu kapıdan çok sık gidip-gelen tır şöförleri, bölgenin kontrolsüz olduğundan yakınıyor. Burada bir Türk astsubay ile 2 asker sık sık devriye dolaşırken, daha çok giriş-çıkış işlemlerinde sorun yaşayan araçlar park ediyor. 
 
TNT olduğu sanılan patlayıcı yüklü aracın Suriye kapısından girmiş olmasının, o bölgedeki otorite boşluğunda normal sayıldığı değerlendirilirken, Hatay'ın Cilvegözü kapısının karşısındaki Bab-al Hawa muhaliflerin, Yayladığı kapısının karşısında bulunan Lazkiye ise Esad güçlerinin kontrolünde bulunuyor.