ÖLEN KİŞİNİN AYHAN YILMAZ OLDUĞU AÇIKLANDI

ÖLEN KİŞİNİN AYHAN YILMAZ OLDUĞU AÇIKLANDI

Okmeydanı'nda dün akşam hayatını kaybeden kişinin kimliği açıklandı.

KİMLİĞİ BELİRLENDİ 
Okmeydanı'nda dün akşam çıkan olaylarda, parça tesirli bombanın patlaması sonucu hayatını kaybeden kişinin kimliği tespit edildi. Alınan bilgiye göre, ölen kişinin, 42 yaşındaki Ayhan Yılmaz olduğu belirlendi. Yılmaz'ın bazı adi suçlardan dolayı poliste suç kaydı olduğu ortaya çıktı.

Genç Türkiye Zirvesi'nin açılışına katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu zirvenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Vali Mutlu, dün Okmeydanı'nda yaşanan olaylarla ilgili olarak, "Uğur Kurt'un rahmetli olmasından hemen sonra Okmeydanı bölgesinde başka sıkıntılar da oldu. Özellikle bölgelede ellerinde silah olan kişileri silahlarıyla birlikte ele geçirdik. Ayrıca 3 el yapımı parça tesirli bombalı saldırı gerçekleştirildi. Bu olaylarda malesef 7 polis memurumuz yaralandı. 1'i ağır olmak üzere 2'de vatandaşımız yaralandı. Bu ağır yaralı olan vatandışımız da malesef biraz önce vefat etti" dedi.

SORULARI YANITLADI

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen 'Genç Türkiye Zirvesi' programına katılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu dün Okmeydanı'nda yaşanan olaylarla ilgili olarak gazetecilerin soruların yanıtladı. Vali Mutlu arzu etmedikleri olayların üst üste cereyan ettiğini söyledi. 

"ADLİ VE İDARİ SORUŞTURMA SÜRÜYOR"

Uğur Kurt'un hayatını kaybetmesi nedeniyle baş sağlığı dileyen Mutlu, " Bir gencin bu tür olaylarla hayatını kaybetmesi hepimizi fevkalade müteessir ediyor. Zaten acılı günlerden geçiyoruz. Soma'da 301 madencimizin şehit oluşunu hep birlikte yaşadık ve bunun yasını tutarken, bunun üzerine başka acılar yaşamak gerçekten çok zor. Bir can gittikten sonra bununla ilgili yapacağımız şey bu olayda ölüme sebebiyet veren, kusuru olanları, olayın müsebbibleri kimse bunları tespit etmektir. Biz bu konuda kendi üzerimize düşen konuları yani adli ve idari soruşturmaları başlatmış bulunmaktayız. Kendi açımızdan baktığımızda ister güvenlik güçleri açısından olsun ister başka şekilde olsun bunun mutlak failinin bulunmasıdır. Emniyet teşkilatı içerisinde o bölgede bulunan güvenlik görevlilerimizin silahları üzerinde balistik incelemelerin yapılması adli ve idari soruşturma olarak devam ediyor. 

"VÜCUTTAN ÇIKARILAN ÇEKİRDEK İNCELENECEK"

Uğur Kurt'un otopsisi dün akşam yapıldı. Otopsi sonucunda vücuttan çıkartılan çekirdek üzerinde balistik incelemeler yapılacak ve bunlar kamuoyuyla paylaşılacak. Herkes müsterih olsun. Netice olarak bu olayların yaşanmaması, vatandaşlarımızın can güvenliğinin temini bizim önceliğimiz ancak bir kayıp varsa bunun da failleri neyse bunun müsebbiblerinin yakalanıp adliyenin önüne çıkarılması hepimizin görevidir" diye konuştu. 

"3 EL YAPIMI PARÇA TESİRLİ BOMBALI SALDIRI GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Mutlu, "Uğur Kurt'un rahmetli olmasından hemen sonra Okmeydanı bölgesinde başka sıkıntılar da oldu. Özellikle bölgede ellerinde silah olan kişileri silahlarıyla birlikte ele geçirdik. Ayrıca 3 el yapımı parça tesirli bombalı saldırı gerçekleştirildi. 
Bu olaylarda malesef 7 polis memurumuz yaralandı. 1'i ağır olmak üzere 2'de vatandaşımız yaralandı. Bu ağır yaralı olan vatandışımız da maalesef biraz önce vefat etti. Maalesef dün akşamki bombalı saldırıda yaralanan vatandaşlarımızdan birini kaybetmiş olduk. Maalesef bu olaylarda 2 yurttaşımızı kaybetmiş bulunuyoruz. Herkesin sükunet içerisinde bu olayların normalleşmesi konusunda bizlere yardımcı olması lazım. İstanbul'un ve Türkiyemizin güvenliği için hepimizin ortak bir sorumluluk duygusuyla hareket etmemiz lazım" diye konuştu.

"OLAYLARI TIRMANDIRMA EĞİLİMİ İÇERİSİNDE OLANLARI GÖRÜYORUZ"

"Olayları tırmandırma eğilimi içerisinde olanları görüyoruz" diyen Mutlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Dün akşam 7 polis memurumuzun ve az önce hayatını kaybeden vatandaşımızın uğradığı bombalı saldırının hemen akabinde yine bir bombalı saldırı gerçekleşti. Bu kez de bir polis memurumuz tabancayla ateş açılması sonucu ayağından yaralandı. Bunlar İstanbulumuzun Okmeydanı bölgesinde provokatif, olayları tırmandırmaya yönelik birtakım teamüllerin oluştuğunu gösteriyor. Bu nedenle bu tür olayların yanında olmak herkes açısından risk oluşturuyor. Biz ve emniyet görevlilerimiz süreci takip edecek."

CENAZE TÖRENİNE KATILACAKLARI UYARDI

Uğur Kurt için bugün 15.00'da Okmeydanı Cemevi'nde cenaze töreni yapılacağını ifade eden Mutlu, cenaze törenine katılacakları uyardı. Mutlu, "Başta cenaze törenine katılacak vatandaşlarımız olmak üzere onları kışkırtmaya karşı da bu saat itibariyle değerli katılımcıları bilgilendirmek isterim" dedi. 

"BU AJİTASYONLARI YAPAN ÖRGÜT VE ÖRGÜTLERİN YAPILARINI BİLİYORUZ"

Bir gazetecinin "Yaşanan olaylarda gözaltına alınanlarla ilgili herhangi bir örgüt bağlantısı kuruldu mu?" şeklindeki sorusuna Vali Mutlu, "Bu ajitasyonları yapan örgüt veya örgütlerin yapılarını biliyoruz. Bunlar zaman zaman karşımıza çıkan yapılardır. Ancak neticelendikten ve ilgililer tespit edildikten sonra bilgileri kamuoyuyla paylaşmak doğrudur. Erken bir bilgiyle yanlış veya eksik bir paylaşımda bulunmak istemiyorum" şeklinde cevap verdi. 

"HAYATINI KAYBEDEN İKİNCİ VATANDAŞIMIZIN KİMLİĞİ HENÜZ BELLİ DEĞİL"

Hüseyin Avni Mutlu, "Hayatını kaybeden ikinci vatandaşımızın kimliği belli oldu mu?" şeklindeki bir soruya da "Bu vatandaşımızın üzerinden kimliği çıkmadı. Emniyetimiz bu vatandaşımızın kimliğini araştırıyor. Dün akşamdan bu yana o kimlik tespitini yapmaya çalışıyoruz. Kimliği mutlaka belirleyip açıklayacağız" diye yanıtladı. 

"YARALI POLİSLER TEDAVİLERİNİN ARDINDAN TAPURCU OLDU"

Vali Mutlu gazetecilere yaptığı açıklamayı "Parça tesirli bombalı saldırıda 7 polis memurunun vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı, 2 vatandaşımızda bu saldırıda yaralandı. Ağır yaralı bir vatandaşımız ise yüzüne isabet eden parça tesirli materyal sonucunda bugün hayatını kaybetti. Yaralı polisler tedavileri sonrasında taburcu oldular. Bir polis memurumuz ise tabancayla ayağından yaralanmıştı. 1'i sivil olmak üzere toplam 9 yaralımız var" şeklinde bitirdi. 

VALİ MUTLU İKİNCİ AÇIKLAMAYI ÜSKÜDAR'DA YAPTI

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Okmeydanı'nda meydana gelen olaylarda ölü sayısının 2'ye yükseldiğini, ancak ölen ikinci kişinin kimliğinin belli olmadığını açıkladı. 8 polisin da yaralı olduğunu söyleyen Mutlu, “Hayatını kaybeden Uğur Kurt'a ait törenin tamamlanmasını ve burada sıkıntı yaşanmamasını yürekten temenni ediyorum. Bu bölgede eli silahlı, yüzü maskeli grupların bu toplantılara, törenlere katılanları tahrik ettiğini, ajitasyon içinde olduklarını çok net görüyoruz. İstihbarat kayıtlarımız da bu konuda çok net" dedi. 
Vali Mutlu, Üsküdar'da restore edilen ve yeniden ibadete açılan Aziz Mahmut Hüdai Camii'nde Cuma namazını kıldıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Okmeydanı'ndaki olaylarla ilgili soruları yanıtlayan Mutlu, "Uğur Kurt, İstanbul'daki töreni yapıldıktan sonra memleketi Sivas'a gönderilip defnedilecek. Ailesine başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu kaybımızdan sonra, dün akşam emniyet güçlerimize yönelik el yapımı parça tesirli bombalı saldırı ile yaralanan vatandaşlarımızdan birisi bugün hayatını kaybetti. Henüz kimliği belli değil. Böylece acı kaybımız 2 oldu. Ayrıca emniyet mensuplarımız da bu saldırı ile önce 7 polis memurumuz yaralandı, dün geceki hadiselerde de silahlı bir saldırıda ayağından yaralı bir polis memurumuzla toplam 8 polisimiz yaralı" dedi.

"YÜZÜ MASKELİ, ELİ SİLAHLI"

Mutlu konuşmasına şöyle devam etti. 
"Yüzü maskeli, eli zaman zaman silahlı bir takım grup ve kişilerin ajitasyonlarla toplumu tahrik ettiği ve çatışma ortamını büyüterek ülkemizin, şehrimizin, insanlarımızın güvenliği ve huzurunu bozmaya yönelik emeller içinde olduklarını görüyoruz. Uğur Kurt'a ait törenin tamamlanmasını ve burada sıkıntı yaşanmamasını yürekten temenni ediyorum. Bu bölgede eli silahlı, yüzü maskeli grupların bu toplantılara, törenlere katılanları tahrik etmeye, ajitasyonlar içinde olduklarını çok net görüyoruz. İstihbarat kayıtlarımız da bu konuda çok net. Gerek emniyet mensuplarına, gerekse 2 vatandaşımıza yönelik saldırılar fevkalade üzüntü vericidir. Bunların faillerini her halükarda bulacağız, adliyeye teslim edeceğiz."

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Sağduyu çağrısında bulunan Vali Mutlu, "Herkesi duyarlı olmaya, bu ortamı ajite edecek her türlü hareketten kaçınmaya, dikkatli bir şekilde olayları izlemeye davet ediyorum. Bunlarla ilgili Emniyet çalışmalarını sürdürüyor. Yeni bilgiler oldukça bunları paylaşacağım. Şu anda önemli olan, sokakta eli silahlı, yüzü maskeli grupların varlığıdır. Devletin ve milletin gücünden daha büyük bir güç içinde olanlara fırsat vermeyiz. Bunu bilsinler" diye konuştu.

SAVCI GEÇ Mİ GELDİ?

Vali Hüseyin Avni Mutlu, bir basın mensubunun, "savcının olay yerine geç geldiği" yönündeki iddiaları sorması üzerine, “Saat konusunda bilgim yok. İşin doğası gereği adli makamlar ne gerekiyorsa yapmıştır. Dün akşam otopsi işlemleri hızlı bir şekilde yapıldı. Merhum Kurt'un vücudundaki kurşun çıkartıldı. Bu kurşunla birlikte balistik incelemeleri yapılacak. En kısa süre içinde sonuçlandırılacak" dedi. 

VALİLER KARARNAMESİ

Mutlu, özellikle sosyal medyada yer alan haberlerde, yeni valiler kararnamesi ile görev yerinin değiştirildiği yönündeki iddialara ilişkin soruya da, “Kararnameyi siz gördünüz. Netice itibariyle biz İstanbulumuzda nasip olan süre içinde görev yapmaya devam edeceğiz. Biz devletimizin memuruyuz. Şurada ya da burada görev yapmak önemli değil. Tabii İstanbul'dayız. Görevimizi sürdürüyoruz. Yeni kararname de, valilerimize, gittikleri illere hayırlı uğurlu olsun" karşılığını verdi.

Kaynak:Haber Kaynağı