ÖLEN İŞÇİLER PATRONDAN DAHA FAZLA VERGİ ÖDEMİŞ

ÖLEN İŞÇİLER PATRONDAN DAHA FAZLA VERGİ ÖDEMİŞ

Maden kazasında ölen 302 madencinin 1 yıl içerisinde peşin peşin ödediği vergi toplamı kadar patron ödememiş.


Devletten 8 yılda 70 milyar TL’lik maden alıp, İstanbul’a ikinci gökdeleni dikmeye hazırlanan Alp Gürkan’ın patronu olduğu Holding geçen yıl sadece 758 bin TL vergi ödemiş.300 den fazla madencinin hayatını kaybettiği kazanın ardından, patronlarından ve üst düzey yöneticilerinden hiç kimsenin tutuklanmadığı Soma Aş'nin cumhuriyet gazetesi vergi sicilini çıkardı. Habere göre, facianın yaşandığı madenin sahibi Soma Aş. yaklaşık bir daire parası vergi ödeyecek. Üstelik ödediği verginin bir kısmınıda geri alacak. Çalışanlara cehennem patronlara cennet bir ülke olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'nin yasalarına göre maden kazasında can veren her beden için geride kalanlara yapılacak cenaze yardımı sadece 450 TL

70 MİLYAR İŞ ALDI 758 BİN LİRA ÖDEYECEK

Soma’da, “resmi rakamlara göre” 301 madencinin hayatına mal olan ocağı işleten Soma Holding’in, vergi konusunda da cimri davrandığı ortaya çıktı. 2012 yılında 300 milyon liralık ciro yapan, son sekiz yılda 70 milyar liralık kamudan iş alan Soma Holding, 2013 yılı için 758 bin liralık kurumlar vergisi beyanında bulundu. Holding, KDV konusunda ise alacaklı çıktı. Yani, yaklaşık 6 bin çalışanı bulunan holdingin ödediği vergi, şirkettin sattığı dairenin yarı parası bile etmiyor. 
 
İŞTE SOMA HOLDİNG'İN VERGİ DURUMU
 
Türkiye’yi yasa boğan, Soma’daki maden ocağının işletmeci şirketi Soma Holding’in ödediği vergiler de tartışmalara yol açtı. Şirketin kendi verilerine göre, Soma Holding halen 6’sı maden, 1’i inşaat olmak üzere 7 şirketi bünyesinde barındırıyor. Holding, Ciner Grubu’nun ardından Türkiye’nin en büyük ikinci büyük maden üreticisi olarak biliniyor. Son yıllarda yapılan maden işletme ihalelerinin büyük bir bölümünü kazanan holdingin, şu anda işletmesini üstlendiği madenlerinin rezervinin 70 milyar lirayı geçtiği hesaplanıyor. Yani holding, Türkiye’nin önde gelen büyük şirketleri arasında yer alıyor.

 ÖDEYECEĞİ VERGİ BELLİ OLDU

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre: Soma vergi dairesine kayıtlı olan holding, kurumlar vergisi ve KDV beyannamesi veriyor. Holding, 2011’de 1.8 milyon liralık matrah beyan etti. Bunun karşılığında ise 364 bin liralık vergi tahahkuku oluştu. 2012’de ise 6.3 milyon liralık matraha karşılık 1.2 milyon liralık vergi tahakkuk etti. 2013 yılı kurumlar vergisi beyannameleri ise yeni verildi. Holdingin, geçen yıl için yaptığı beyanlar ise düştü. Buna göre, holding 3.7 milyon liralık matrah beyan ederken 758 bin 361 liralık bir vergi tahakkuku gerçekleşti.

 DEVLETTEN ÜSTE PARA ALACAK

Geçen yılki vergisi sadece 758 bin TL olan Soma Holding ayrıca KDV konusunda da beyanda bulundu. Bu beyanlara göre, holding devletten alacaklı hale geldi. Yani ödediği KDV’lerin tutarı ödeyeceğinden daha fazla olduğu için bir KDV iadesi alacağı oluştu. Böylece, yaklaşık 6 bin çalışanı bulunan ve Türkiye’nin en büyük ikinci maden üreticisi konumunda olan holding, devlette çok düşük oranda bir kurumlar vergisi ödeyecek. KDV’ler konusunda ise holding devletten üstte para alıyor

Kaynak:Haber Kaynağı