Okullara "İbadete Uygun Yer Sağlansın" Genelegesi

Okullara "İbadete Uygun Yer Sağlansın" Genelegesi

Okullara "İbadete Uygun Yer Sağlansın" Genelegesi

MERSİN'DE MESCİT GENELGESİNE TEPTİ
 
Ali Ekber ŞEN/ MERSİN

MERSİN'de Eğitim- İş Sendikası Şube Başkanı Ülkü Çetin, merkez Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan'ın imzasıyla ilçedeki tüm okullara gönderilen genelgede, okullarda personel ve öğrencilerin ibadeti için yer belirlenmesinin istenmesine tepki gösterdi.
 
Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, 21 Mart tarihli genelgesinde, müdürlüğe zaman zaman veli dilekçelerinde ve sözlü ifadelerinde, ders saatleri dışında öğrencilerin ibadet yapmaları için yer sıkıntısı çektikleri konusunda şikayetlerinin geldiğini hatırlattı. Arslan bu nedenle okullarda ibadet yeri belirlenmesini istediği genelgesinde şöyle dedi:
 
"Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun Valiliklere göndermiş olduğu 13.12.1997 tarih ve 18079 sayılı yazısında, 'Din ve vicdan hürriyeti, Anayasamızın 19'uncu maddesi ile teminat altına alınmıştır. Bu itibarla bakanlığımıza bağlı okullarda ders saatleri dışında ibadetini yerine getirmek isteyen öğrencilere okul idaresince mümkün olan kolaylıkların gösterilmesi gerektiği' bildirilmiştir. Ayrıca, 4 Kasım 1985 tarih ve 2198 sayılı tebliğler dergisinde okullarda bulunması gereken zorunlu bölümler arasında ibadetini yapmak isteyenler için uygun bir oda yer almaktadır. Okulunuz çalışanları ve öğrencilerin inançları gereği, yapmak istedikleri ibadetlerini yapabilmeleri için gerekli kolaylığın gösterilmesi, imkanlar dahilinde de bu ibadetlerini gerçekleştirebilmeleri için uygun alanların oluşturulması gereği düşünülmektedir. Bu bağlamda, okullarda ibadet yapmak isteyen personel ve öğrencilere gerekli kolaylığın gösterilmesi, seçmeli Dini Bilgiler derslerinde uygulama alanları için ihtiyaç duyulan uygun ortamların ve ibadet yerlerinin sağlanması hususunda, bilgilerinizi ve gereğini önemli rica ederim."
 
BARİ BİRER İMAM ATASINLAR OLSUN BİTSİN
 
Genelgeyi değerlendiren Eğitim- İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ülkü Çetin, uygulamayı 'mescit genelgesi' olarak değerlendirdi. Bu gelişmenin 4+4+4 ile başlayan yeni eğitim sistemin bir sonucu olduğunu savunan Çetin şunları söyledi:
 
"Bu sistemin amacının eğitimin dinselleşme sürecine girmesi olduğunu dile getirmiştik. Burada ki temel amaç türbana serbestliktir. Bir eğitim ve öğretim yuvası olan okullarda mescit uygulaması çağdaş bir eğitime hiç yakışmıyor. Oldu, olacak bu mescitlere bir de imam atasınlar olsun bitsin. Bu çağda bu anlayış, eğitimin tamamen dinselleştirmesini amaçlayan bir süreçtir. Bu genelgeyi şiddetle kınıyorum."