Öğrenciler Binayı İşgal Etti!.. Adını da 'Taksim' Koydu!

Öğrenciler Binayı İşgal Etti!.. Adını da 'Taksim' Koydu!

İTALYA’nın önemli üniversite kentlerinden Bolonya’da bir grup öğrenci, hükümetin kemer sıkma politikalarının öğrencileri vurması ve yurt sıkıntısını gerekçe göstererek, kamuya ait bir binayı işgal etti.

İşgalle elde edilen yeni yurt binasının adını ise “Taksim” koydular.

Geçtiğimiz günlerde İtalya genelinde binlerce öğrenci, hükümetin eğitim politikalarını protesto etmek amacıyla meydanlara dökülmüştü.

15 Ekim’de ise, ulusal öğrenci eylemleri kapsamında Bolonya’daki üniversite öğrencileri, uzun süre rahibeler tarafından işletilen, ancak 3 yıl önce boşaltılan eski bir yatılı okulu işgal etti.

Bolonya Öğrenci Kolektifi üyeleri, Zanolini Caddesi, 40 numaradaki 30 odalı yeni öğrenci evine, “Studentato occupato Taksim (Taksim işgali öğrenci evi)” adını verdi. Gezi Parkı direnişine dayanışma adına bu isim verilirken, kolektif adına yapılan açıklamada, “Taksim’e Hoşgeldiniz” ifadeleri kullanıldı.

40 BİN ÖĞRENCİ YURT BULAMIYOR

Krizin faturasının kendilerine kesilmesine öfkeli olan işgalci öğrenciler,

bu şekilde devletten intikam aldıklarını savunuyor. Ünlü üniversite kenti Bolonya’nın, öğrenci yurtlarının talebe cevap verememesi ve eğitim masraflarının her geçen gün artması, buna ek olarak hükümetlerin eğitim bütçelerini kısması, işgalcileri bu eyleme iten nedenlerden.

Bunu “intikam” amaçlı yaptıklarını gizlemeyen işgalciler, il dışından gelen ve barınma ihtiyacı olan 40 bin öğrenci olduğunu hatırlatırken, buna karşın Bolonya’da öğrencilere ayrılan yatak sayısının sadece 1465’te kaldığını vurguluyor. İşgalciler, yurtlarda kendilerine yer bulanların ortalama masrafının 200, bulamayıp, kiralık ev ve odalara yönelenlerin ise 700 Euro’ya kadar çıktığına dikkat çekiyor.

İŞGALİ DOĞRU BULUYORUZ

Son dönemde artan kira spekülasyonlarından dert yanan öğrenciler, “Hepimiz, Bolonya’da kira ücretlerinin ne kadar ödenemez hale geldiğinin fakındayız. Yaşam şartları daha da kötüye gidiyor. Bu nedenle, kurumlar boş vaatlerde bulunmaya devam ederken biz de boş olan konutları işgal etmeyi doğru buluyoruz” diyerek, acilen düşük fiyatlı kira taleplerinin yerine getirilmesini istiyor.

Bolonya’da 10 bin evin terk edilmiş halde durduğuna işaret eden öğrenciler, işgallere devam edeceklerinin sinyalini de verdi. İşgalci öğrencilerden Angelo, önümüzdeki saatlerde 20 kadar öğrencinin buraya taşınacağını ve her ne olursa olsun burayı terk etmeyeceklerini söyleyerek, “Bu ismi seçmemizin nedeni, Türkiye’deki direniş ile dayanışma içinde olduğumuzu göstermektir” dedi.

Yerel yönetim yetkilileri ise, intikam için kamu alanlarının işgal edilemeyeceğini ve derhal o yapının terk edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.