ODTÜ Direndi Çalışma Durdu

ODTÜ Direndi Çalışma Durdu

ODTÜ-100. Yıl direnişine sabah saatlerinde yıkım ekipleriyle birlikte çıkarma yapan polis, 14 direnişçiyi gözaltına aldı. Ağaçların kesilmesini engellemek isteyen direnişçilere polis defalarca saldırdı fakat direnişçiler yine de çalışmaları durdurdu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ODTÜ-100. Yıl-Çiğdem bölgesinde hukuksal izinlerden yoksun uygulamaya çalıştığı otoyol projesine karşı başlayan direniş alanına polis saldırdı. İlk olarak 06.30 sularında direnişin yapıldığı alana gelen bir akrep, bir TOMA ve iki gözaltı aracı yaklaşık 10 dakika bekledikten sonra bölgeyi terk etti.
 
odtusaldiri1Polisler, 07.00′da bu defa yığınak yapmış halde direniş alanına geldi. TOMA’lar, akrepler, gözaltı araçları ve çevik kuvvet polislerinin yanlarında getirdikleri yıkım ekipleri daha önce tellerle çevrilmiş alanda yıkım çalışmalarına başladı.
 
Direniş alanındaki yaklaşık 14 kişilik nöbetçi ekip de yıkım alana girerek çalışmaları engellemek istedi. Üniversiteliler kol kola girerek zincir oluştururken, sloganlarla da hukuk dışı yol projesini, ağaçların kesimini ve AKP faşizmini protesto etti.
 
Saat 07.30 sularında da polis saldırısı başladı. Alanda bulunan 14 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar önce Balgat 10 Nisan Karakolu’na, oradan da Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne götürüldü.
 
Direnişçilerin gözaltına alınması ve direniş alanının boşaltılmasından sonra yıkım ekipleri yol açma çalışmalarına da hızla başladı. Yıkım ekibinin çalışmalarından bir görüntü:



10.35 Saldırının haber alınmasının ardından 100. Yıl halkı ve ODTÜ öğrencileri İzci Parkı’nda bir araya gelmeye başladı.
10.45 TOMA’lar, akrepler ve çevik kuvvet polisleri eşliğinde yıkım çalışmasını sürdürene ekip, ağaçları da kesmeye başladı. Ağaçların kesilmesi üzerine 100. Yıl halkı ve ODTÜ öğrencileri de bölgeye yöneldi.
10.52 Ağaçların kesilmesine izin vermeyeceklerini söyleyen direnişçiler, yıkım alanına gitmek istedi. Direnişçilerin polis barikatını aşmak istemesi üzerine polis yeniden saldırıya geçti.

10.57 Polis, biber gazı ve coplarla direnişçilere saldırıyor, ODTÜ direniyor.
11.05 Yıkım alanına girmesi engellenen direnişçiler, yeniden bekleyişe geçti.

11.14 Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ekiplerin ağaç katliamı sürüyor.
 

11.27 ODTÜ Rektörü ile yapacağı görüşme öncesi direnişe destek olmak amacıyla A4 kapısına giden Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter üyesi Tezcan Karakuş Candan da polis saldırısından nasibini aldı, tartaklandı.

11.36 Üniversiteliler ve 100. Yıl İnisiyatifi, tüm Ankaralıları kitlesel bir eylem için saat 19.00′da Migros önüne çağırdı.

 




12.25 ODTÜ öğrencileri, polis barikatlarını aşarak bir kez daha ağaçların arasına girdi ve ağaçlara sarıldı.

12.41 Polis ağaçlara sarılan ve yıkımı durdurmak isteyen direnişçilere bir kez daha saldırdı. Sabahtan bu yana üçüncü defa gerçekleşen saldırı, içlerindeki en sert saldırı oldu.

12.51 A4 kapısındaki direnişçilere biber gazlı saldırı şimdilik sonlandı.

12.57 CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner ve Aylin Nazlıaka da direnişe destek vermek üzere ODTÜ’ye geldi.

13.03 Direnişçiler bir kez daha ağaçların kesildiği alana yürümeye başladı.

13.15 Polisin üçüncü saldırısında başına cop darbesi alan bir kişi kafa travması şüphesiyle Atatürk Hastanesi’ne kaldırıldı.

 



13.21 Direnişçiler ve CHP milletvekilleri yıkımın gerçekleştiği alana tekrar girdi. Hüseyin Aygün, polisleri aşarak dozerin önüne geçerek çalışmaları durdurdu.

14.15 Alanda bulunan Milletvekili Aylin Nazlıaka yıkımda görevli işçilere çalışma belgelerini ve ruhsatlarını sordu. Herhangi bir belgeleri veya ruhsatları olmadığını söyleyen işçiler, tepkiler arasında koşarak alandan kaçtı.

14.36 Direniş alanından alınan bilgiye göre otoyol projesinin ve yürütülen inşaat çalışmalarının ruhsatsız olduğu kanıtlandı.

14.47 CHP milletvekilleri direniş alanında dönüşümlü nöbet tutma kararı aldı.