Oda Tv'den Bomba Belgeler

Oda Tv'den Bomba Belgeler

Balyoz CD lerini deşifre eden polisler nerede yetişmiş ?

BALYOZ VE ERGENEKON'DA PES DEDİRTECEK TESADÜF BELGELERİ 

Oda tv Balyoz,Ergenekon ve Oda Tv Davalarında Mehmet baransu'nun" bavulla teslim ettim" ettim dediği delilleri, rapora dönüştüren polislerin izini Amerika Birleşik Devletler'nin Utah eyaletin de buldu. Tesadüfler zinciri Utah Eyaletinde alınan uzman kursiyer belgeleri ile başlıyor. Oda tv Yazarı Barış Terkoğlu bu tesadüfler zincirinin hikayesini yazmış. İşte o hikaye.

NEDEN HEP AYNI POLİSLER ?

Ergenekon, Balyoz, Odatv gibi son dönem dijital verilerle gündeme gelen davalarda bilirkişi raporlarını hep aynı polisler hazırlıyor. Sanıklar hazırlanan raporların kendileri aleyhinde açık hatalar içerdiğini iddia ediyorlar. 
 
Savcılar da resmi bilirkişilere ya da üniversite profesörlerine değil bu polislerin raporlarına dayanarak iddianame yazıyorlar.
 
Peki bu raporları hazırlayan polisler eğitimlerini nerede aldı?
 
Ortaya çıkan sertifikalarına göre tüm raporların altında imzası bulunan Bekir Peker ve İsa Akyüz isimli komserler bilgisayar eğitimlerini ABD’nin Utah eyaletinde bulunan Access Data şirketinden aldı.
 
Utah Eyaleti Emrullah Uslu gibi cemaate yakın polislerin örgütlendiği eyaletlerden biri olarak sıkça gündeme gelmişti. Son dönem davalara konu olan pek çok belgenin Utah’tan paylaşıldığı anlaşılmıştı.
 
Adı geçen polisler başka bir nedenle de tartışmalı.  
 
Yasaya göre dijital verileri incelemesi gereken kişiler yeminli adli bilirkişi uzmanları. Ancak davaların savcıları yeminli adli bilirkişi listesinde olmamasına rağmen raporları ısrarla aynı polislere yazdırıyor. Savcıların talep yazılarında Emniyet’ten polisleri isim yazarak istemesi dikkat çekiyor.
 
BALYOZ CD’LERİ ONLARA TESLİM
 
Bu konuda ilginç bir örnek verelim…
 
Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu’nun 29 Ocak 2010 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na teslim ettiği Balyoz Davası CD’lerinin imajlarının alınması için soruşturma savcısı Bilal Bayraktar, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğünden uzman talep etti. Bunun üzerine adları kurallara uygun şekilde yeminli bilirkişi listesinde olan Ramazan Akkan ve Ahmet Ekim ertesi gün savcılığa giderek yemin etti. Ancak Savcı Bayraktar bu isimlere sadece CD’leri kopyalattı. 1 Şubat 2010 tarihinde ise CD’ler üzerine rapor yazması için kopyalarını yine Bekir Peker, İsa Akyüz, Muhammed Bağdat ve Cengiz Koçak isimli polislere teslim etti.
 
PEKİ NEDEN BU POLİSLER ?
 
İstanbul İl Adli Komisyonu Bilirkişi listesinde bilişim suçları ve CD incelemesi konusunda 65’i polis olmak üzere 156 bilirkişi bulunurken, Bayraktar neden başka bir ilden doğrudan isim vererek bu polisleri çağırdığına dair görevlendirme yazısında bir açıklama yapmadı. Üstelik Bayraktar’ın Ankara’dan isim yazarak istediği polisler büyük bir hızla yazının yazıldığı gün İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nda oldu.
 
RAPORLARDA ÇELİŞKİ VAR
 
Merak uyandıran bir başka soru yazdıkları raporlar nasıl?
 
Savcıların ısrarla görevlendirdiği söz konusu polislerin hazırladığı raporlar uzmanların raporlarıyla açık çelişki içeriyor. Balyoz davasına ilişkin verdikleri raporda adı geçen polisler CD’lerin 2003 yılında kullanılan Word ve Powerpoint sürümleriyle yazıldığını iddia etmişti. Ancak Yıldız Teknik Üniversitesi’nde Profesör Coşkun Sönmez, İstanbul İl Adalet Komisyonunca adli bilirkişi listesine seçilmiş Yeminli Bilirkişi Tevfik Koray Peksayar, Amerika Birleşik Devletlerinde adli bilişim konusunda uzman bir kuruluş olan “ARSENAL CONSULTING” yazdıkları raporlarla söz konusu CD’lerin yazıldığı programların 2007 ve daha sonraki yılların sürümlerinden olduğunu gösterdi.
 
Benzer bir durum Odatv davası için de geçerli.
 
Başbakanlığa bağlı TÜBİTAK dahi söz konusu dosyaların sanıkların bilgisayarlarında oluşturulmadığını, değiştirilmediğini ve açılmadığını raporlamıştı. Ayrıca dışarıdan dosya göndermeye yarayan virüsleri tespit etmişti.
 
Ancak söz konusu isimler raporlarında böyle bir tespite yer vermedi.


İsa Akyüz’ün Utah merkezli Access Data’dan aldığı sertifika
 
HER DAVADA ONLAR VAR
 
Söz konusu bilirkişiler sadece Balyoz ya da Odatv davasında değil son dönem tartışılan tüm davalarda görev aldı. Ergenekon davasında Mustafa Balbay’ın tartışılan notlarının olduğu bilgisayarı, Levent Göktaş, Levent Bektaş, Hasan Ataman Yıldırım, Mehmet Haberal gibi onlarca sanığın dijital verilerini söz konusu polisler inceledi. Poyrazköy ve Amirallere Suikast Davası’nda iddianameye konu olan dijitallere ilişkin raporları aynı polisler yazdı. Balyoz davasında ikinci ve üçüncü iddianameye konu olan Gölcük ve Eskişehir’de bulunan dijitalleri adı geçen polisler raporladı.
 
ERGENEKON’LA YERLERİ DEĞİŞİYOR
 
Peki kim bu polisler?
 
Rapor yazan polislerden İsa Akyüz, 8 Temmuz  1979 tarihinde Kırıkkale’de doğdu. Polis Akademisi’nde 5 Ekim 1998 günü 981020 numarasıyla eğitime başlayan Akyüz, 28 Haziran 2002 tarihinde 75,68 ortalamayla mezun oldu. 11 Kasım 2003 tarihinde Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü’nde görevlendirildi.
 
Ergenekon operasyonlarının başlamasının ardından Akyüz’ün yeri sürpriz bir şekilde değişti. 7 Nisan 2008 günü “bilgisayar ve diğer dijital materyallerin incelenmesi için” geçici olarak Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Daire Başkanlığı’na atanan Akyüz’ün kadrosu 20 Mayıs 2009’da bu pozisyonda kalıcı hale geldi. Akyüz, bugüne kadar bütün davalarda dijital incelemeleri savcının ismen çağırmasıyla yaptı.
 
Akyüz’ün bilirkişiliğinin nedeni Kasım 2007’de Utah merkezli Access Data şirketinden 21 saatlik Access Data BootCamp eğitimi alması. Bu eğitim orta seviyeye denk geliyor. Akyüz bu eğitimin ardından 28 Ocak-1 Şubat 2008 arasında “Bilişim Suçları Soruşturma Teknikleri” üzerine Antalya’da 5 günlük kurs gördü.
 
Raporların tamamında bulunan bir diğer isim Bekir Peker ise 12-23 Aralık 2005 tarihinde Türkiye-İsrail ikili işbirliği çerçevesinde düzenlenen “Bilişim Suçları ve Adli Bilişim” eğitim programında kurs gördü. İsa Akyüz’le birlikte Kasım 2007’de Utah merkezli Access Data’dan Access Data BootCamp kursu aldı. 7-18 Şubat 2011 tarihlerinde ABD Devlet Departmanı Diplomatik Güvenlik Bürosu Antiterörizm Destek Programı sponsorluğunda düzenlenen Advance Dijital Forensics kursu gördü.

Bekir Peker’in Utah merkezli Access Data’dan aldığı sertifika
 
BİLİRKİŞİLİK MEVZUATI FARKLI
 
Davalarda kimlerin bilirkişi olarak gösterilebileceği CMK’nın 64. maddesinin 1. fıkrasında şöyle tanımlanıyor:
 
“Bilirkişiler, il adlî yargı adalet komisyonları tarafından her yıl düzenlenen bir listede yer alan gerçek veya tüzel kişiler arasından seçilirler. Cumhuriyet savcıları ve hâkimler, yalnız bulundukları il bakımından yapılmış listelerden değil, diğer illerde oluşturulmuş listelerden de bilirkişi seçebilirler.”
 
Aynı maddenin ikinci fıkrasında ise şu istisnadan söz ediliyor: “atama kararında, gerekçesi de gösterilmek suretiyle, birinci fıkrada belirtilen listelere girmeyenler arasından da bilirkişi seçilebilir.”
 
Bilirkişi olarak görevlendirilen Bekir Peker, İsa Akyüz, Muhammed Bağdat, Hüseyin Koçer, Kemal Gökbaş, Cengiz Koçak ismindeki polisler yasanın 1. fıkrasında belirtildiği gibi il adli yargı adalet komisyonu tarafından oluşturulan bilirkişi listesinde yer almıyor. Söz konusu polisler soruşturmanın yapıldığı İstanbul’da da görevli değiller. Ankara’da görev yapıyorlar. Polisler Bilişim Şubesi’nde değil Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nda görevli. Davaların savcıları, buna rağmen söz konusu polisleri özellikle görevlendirdi. Ancak bunu yaparken yasanın emrettiği şekilde gerekçesini belirtmedi.