ODA BAŞKANI; Eczacı Diploması 6bin Lira

ODA BAŞKANI; Eczacı Diploması 6bin Lira

Odası Başkanı Kerem Zabun, Antalya'da bazı eczacıların diplomalarını ayda 6 bin liraya kiralayarak başka kişiyle anlaşmalı açtığı (muvazaalı) eczanelerin, piyasadan reçete toplayıp haksız kazanç sağladığını söyledi

6 bin liraya eczacı diploması
 
 
ECZACI Odası Başkanı Kerem Zabun, Antalya'da bazı eczacıların diplomalarını ayda 6 bin liraya kiralayarak başka kişiyle anlaşmalı açtığı (muvazaalı) eczanelerin, piyasadan reçete toplayıp haksız kazanç sağladığını söyledi. Kerem Zabun, bir kişinin eczane açabilmesi için öncelikle eczacılık diploması ve maddi imkanı olması gerektiğini hatırlattı.
 
 
Fakülteden yeni mezun olup maddi imkanı olmayan ya da yanlış yatırım ve işletme stratejisiyle zarara uğrayan eczacıların finansöre ihtiyaç duyduğunu dile getiren Zabun, eczacıların maddi sorunları aşabilmek için diplomalarını para karşılığı kiraladığını ifade etti. Zabun, yasak olmasına rağmen muvazaalı eczanelerin faaliyetlerini sürdürdüğünü vurguladı.
 
 
Kerem Zabun, eczacıların, bölgedeki ticaret hacmine göre diplomalarını ayda 1500 liradan 6 bin liraya kadar farklı kişilere kiraladığını söyledi. Yasalara göre muvazaalı eczanelerin tespit edilmesi halinde eczacılara 5 yıl faaliyetlerinden men cezası verildiğini aktaran Zabun, "Antalya'da çoğunlukla doğu ilçelerindeki bazı turizm yörelerinde eczanelerin yüzde 10'u muvazaalı. Antalya'da bu yıl 5 eczanenin açılışına muvazaalı olduğu gerekçesiyle onay verilmedi" dedi.
 
 
Muvazaalı eczanelerin yasaklandığını ve caydırıcı yaptırımları bulunduğunu aktaran Zabun, şunları söyledi: "Muvazaalı eczanelerde finansörler eczacıya ücret ödeyerek maaşlı eleman gibi çalıştırıyor. Eczacılar çaresiz kaldıkları için diplomalarını kiralıyor. Eczaneler ve eczacılar hakkında çıkarılan yasa ile muvazaalı eczanelerin açılması yasaklandı. Ancak yasadan önce var olan eczanelerin tespit edilmesi lazım."
 
 
Muvazaalı eczanelerde ticaret olgusunun ön planda tutulduğu ve etik değerlerin göz ardı edilerek vatandaşlara gereksiz ilaç satışı ve ilaç hakkında yanlış yönlendirmeler yapıldığına dikkati çeken Zabun, "Etik kurallara aymayan muvazaalı eczaneler piyasadan ilaç reçetesi toplayarak haksız kazanç sağlıyor. Muvazaalı eczaneler ilaç firmaları, diyaliz merkezi, huzurevi, özel hastanelerden bazı kişilerle anlaşarak reçete toplayıp ilaç tüketimini arttırıyor. Piyasadan topladıkları reçeteleri kotası dolmayan eczanelere para karşılığında satıyor" diye konuştu.
 
 
Antalya'da Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) fesih alan ve devlete ilaç satamayan eczacıların peşin fiyatına ilaç satabilmek için çoğunluklu olarak turizm yörelerinde muvazaalı eczane işletmeyi tercih ettiğine değinen Zabun, SGK ile Türk Eczacılar Birliği tarafından yapılan protokolle 13 ayrı reçete grubunun toplanıp Antalya'daki eczacılara sıralı şekilde dağıtılması için bürolar açıldığını söyledi. Zabun, Antalya'da bir özel hastanede, bir üniversite hastanesinde ve odaya ait iki ayrı şubede reçete dağım bürosu açıldığın kaydetti.