Öcalan ve PKK’lılar parti üyesi olabilir

Öcalan ve PKK’lılar parti üyesi olabilir

Terör hükümlüsü Öcalan başta olmak üzere hükümlü statüsündekiler ve dağdan inecek PKK’lılar “eşbaşkanlık” yoluyla siyasete sokacak ‘demokratiklaşme paketi’ bugün görüşülecek

Hükümet’in geçtiğimiz ay Meclis’e sunduğu 17 maddelik “Demokratikleşme Paketi” bugün Anayasa Komisyonu’nda görüşülmeye başlanacak. Komisyonda, paketin bir alt komisyona sevk edilmesi beklenirken, Genel Kurul gündemine ise 30 Mart Yerel seçimlerinden sonra gelmesi planlanıyor. 17 maddeden oluşan pakette, özellikle “parti üyeliği” ve “eşbaşkanlık” bölümleri dikkat çekiyor. Tasarının parti üyeliği bölümüyle; kamu hizmetinden yasaklılar, yüz kızartıcı suçlar, kaçakçılık, ihalelere fesat karıştırma veya devlet sırlarını açığa vurma suçlarından mahkum olanlar, taksirli suçlar hariç 5 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar, devlete karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar ve terör eyleminden mahkûm olanlarla ilgili siyasi partilere üyelik yasağı kalkıyor. Tasarıda kaldırılan yasaklara ilişkin yeni bir düzenleme de öngörülmüyor. Bu durum düzenlemeyle terör hükümlüsü Abdullah Öcalan ve diğer tüm mahkumlara, partilere üye olma yolu açıldığı görüşüne neden oldu. Anayasaya göre milletvekili seçilme şartları ayrıca düzenlendiği için Öcalan’ın milletvekili adayı olmasının ise söz konusu olmadığı belirtildi. Ancak bu sorunun da getirilen “eşbaşkanlık”la çözüleceği belirtiliyor. Tasarıya göre, partiler, “eşbaşkanlık” uygulamasına geçebilecek. Böylece Öcalan'ın bir partiye eşbaşkan olabilmesinin önünde bir engel kalmıyor.

Kürtçe eğitim geliyor

Ayrıca tasarıyla; seçim propagandalarında Türkçeden başka dil ve yazı kullanılmasına ilişkin yasak ve bu yasağa ilişkin yaptırım da kaldırılıyor. Siyasi parti ve adaylar tarafından yapılacak her türlü propagandada, Türkçe’nin yanı sıra farklı dil ve lehçeler de kullanılabilecek. 
Düzenlemeyle ayrıca; Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim ve öğretim yapılabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı