Öcalan Böyle Serbest Kalacak

Öcalan Böyle Serbest Kalacak

İşte Öcalan böyle serbest kalacak!

ÖCALAN NASIL SERBEST BIRAKILACAK?

PKK'nın barış süreci tehditleri ve Erdoğan'ın iyice köşeye sıkışması ardından yapılan Diyarbakır shovu, terörist başı Abdullah Öcalan'a affı yeniden gündeme geltirdi. Erdoğan'ın batıda oylarının çoğunu kaybetmesi üzerine, tek kurtuluşu olan Kürt oyları için hiç bir şeyden kaçınmayacağı konuşuluyor. Kürt oylarına karşılık Öcalan'ın serbest bırakılması, batıdan gelen tepklere karşılık ise, uydurma deliller ile ağır cezalara çarptırılan Ergenekon ve Balyoz mahkumlarının serbest bırakılarak denge sağlanması amaçlanıyor, iddialar çok önceden zaten yazılıp çizilmişti. Gelişmeler bu sonuca doğru gidildiğinin açık bir göstergesi haline geldi. Muhalefet ise karşılık olarak hiç bir politika üretmiyor. Gündem yine Erdoğan'ın istediği gibi ilerliyor.

CEZAEVLERİ NASIL BOŞALACAK

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’da “Cezaevleri boşalacak” diye sözünü verdiği affın nasıl bir af olduğu belli olmaya başladı. Affın PKK’ya “pazarlık usulü özel af” olduğu anlaşıldı. Böylece Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda tutuklanan askerlerin, PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve militanlara af çıkarılmasını sağlamak için “pazarlık” aracı olarak kullanılmak üzere tutuklandığı tezleri doğru olduğu gündeme geldi.
 
Taraf Ankara Temsilcisi Hüseyin Özay’ın haberine göre; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da söylediği “Dağdakiler inecek, cezaevleri boşalacak” sözleri dikkatleri genel af çalışmasına çevirdi. Ancak, AKP kurmayları genel aftan çok, TMK ve TCK’da yapılacak değişikliklerle KCK Ergenekon ve Balyoz davası hükümlülerinin serbest bırakılmasının doğru olacağını savunuyor. Söz konusu proje silahların tamamen bırakılması ile hayata geçirilecek.
 
İLK PAKETTE ÖN ÇALIŞMASI YAPILDI
 
KCK ve PKK üyelerinin serbest bırakılmasına yönelik talep BDP’nin taleplerinin başında geliyor. Demokratikleşme paketinin hazırlık aşamasında da bu talep AKP’nin “mutfağında” masaya yatırıldı. Ancak bu talep için erken olduğuna karar verildi. Söz konusu düzenlemenin, “çözüm sürecinin son aşamasında” hayata geçirilebileceği konusunda görüş birliğine varıldı. Ve söz konusu paketin, “toplumsal barış” adı altında kamuoyuna açıklanması gerektiği, pakette sadece KCK’lıların değil, Ergenekon ve Balyoz sanıklarının da yer alması gerektiği dile getirildi ancak çalışmalar mutfak aşamasında kaldı.
 
OGÜN SAMAST VE GARİPOĞLU ENDİŞESİ
 
Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının ardından ise “genel af” düzenlemesi gündeme geldi. Ancak AKP kurmayları, genel aftan çok “terör suçlarını kapsayan” bir düzenleme yapılmasının daha doğru olacağını görüşünü dile getirdi. Genel afla birlikte, kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan, Ogün Samast ve Cem Garipoğlu gibi hükümlülerin de salıverilmesi gündeme gelecek. Bunun toplum vicdanını yaralamasından endişe ediliyor. Bu nedenle genel affa şimdilik sıcak bakılmıyor.
 
Yeni hazırlanacak düzenlemenin daha çok Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapılacak değişikliklerden oluşması planlanıyor. Buna göre, öncelikle terörün tanımı değiştirilecek. Yapılacak değişiklik ile halen dağda bulunan örgüt mensupları ile hapiste bulunan KCK’lıların serbest bırakılmasına imkan tanınacak.
 
PAŞALAR SERBEST KALACAK
 
AKP kurmayları, yapılacak düzenlemenin özünde devletin milleti ile barışması olacağını bildirdiler. Dolayısıyla devlete karşı işlenen suçlara af getirilecek. Bu yönde yapılacak değişiklik aynı zamanda, Ergenekon ve Balyoz gibi derin yapılanmalarda yer alan askerlere verilen cezaları da kapsayacak. Ve bu kapsamda halen tutuklu bulunan birçok paşanın serbest bırakılmasının kapısı aralanacak.
 
Düzenlemenin ayrıntıları yapılacak çalışma ile netleşecek. Düzenlemenin hayata geçmesine ilişkin tarihi ise çözüm sürecinin seyri belirleyecek. Bu kapsamda, yapılan değerlendirmelerde mevcut pişmanlık yasasının yeterli olmadığı görüldü. Bunun yerine topyekun silah bırakmayı özendirecek bir düzenleme yapılmasının sürece katkı sağlayacağı dile getiriliyor.
 
AKP’LİDEN DOLAYLI DOĞRULAMA
 
AKP Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt da çalışmayı doğruladı. Taraf’tan Bahar Kılıçgedik’in haberine göre; Başbakan’ın Güneydoğu konusunda önde gelen danışmanlarından olan Kurt, “Örgütün dağdan indirilmesi için yasal düzenleme çalışmaları var. Bu çalışmanın dağda olanları kapsayacak büyük bir çalışma olduğunu biliyorum. Genel affa ihtiyaç duyulmadan geri dönüşler sağlanabilir” dedi. 
 
Çalışmanın Habur gelişleri döneminde başlatıldığını da vurgulayan Kurt, Diyarbakır’daki önceki günkü miting gibi açılışı ve toplu nikah törenini de “İkinci Nevruz” olarak nitelendirerek, şunları söyledi: 
 
“Başbakan’ın konuşmasından genel af çıkarmak bence erken. Genel af olarak değerlendirilmemeli. Örgütün dağdan indirilmesi gündemdeydi. Bu, konuşulup tartışılıyor. Büyük bir çalışma var ve bu çalışmanın büyük ölçüde dağda olan insanları kapsadığını biliyorum. Genel affa ihtiyaç kalmadan, bir dönüşün sağlanmasına ilişkin yasal düzenleme çalışması var. TMK ile ilgili düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile büyük bir rahatlama sağlanacak.”