OBAMA’NIN BU KARARI ERDOĞAN’I SEVİNDİRECEK

OBAMA’NIN BU KARARI ERDOĞAN’I SEVİNDİRECEK

Obama Suriye stratejisini değiştiriyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ulusal Güvenlik ekibinden Suriye stratejisinin değişitirilmesini talep ettiği öne sürüldü.

Amerikan televizyon kanalı CNN, adını belirtmediği üst düzey yetkililere dayandırarak verdiği haberinde Obama yönetiminin IŞİD'i önce Irak'ta yenilgiye uğratma ardından Suriye'ye yönelme stratejisini gözden geçirmeye hazırlandığı belirtildi.

Haberde Başkan Obama'nın Suriye'de siyasi bir geçiş olmadığı ve Suriye lideri Esad'ın görevden alınmadığı sürece IŞİD'in üstesinden gelinemeyeceğini fark etmesinin ardından Ulusal Güvenlik Ekibine Suriye'ye yönelik farklı bir strateji geliştirmesini istediği aktarıldı.

Adının açıklanmasını istemeyen diplomatic kaynakların Amerikan televizyonuna aktardıklarına göre bir hafta içersinde Beyaz Saray'da Başkan Obama'nın Ulusal Güvenlik ekibiyle dört defa toplantı gerçekleştirdi.

Diplomatlardan biri CNN televizyonuna, Obama'nın Suriye stratejileri ile IŞİD stratejilerinin nasıl birbiriyle uygunluk gösterdiğine yeniden bakmalarını istediğini, uzun zamandır devam eden Suriye sorununun IŞİD'i hem Irak ve hem Suriye'de mağlup etmeden çözülmeyeceği gerçeğiyle birleştiğinini söyledi.

Diğer bir kaynak da Amerikan televizyonuna, Başkan Obama'nın Suriye konusunda IŞİD'İ bir yandan gerileterek bir yandan muhaliflere desteğimizi görmek ve IŞİD ve Esad rejimine karşı muhaliflere nasıl denge inşaa ettiğimizi görme konusunda sert sorular sormamızı istiyor diye konuştu.

Diğer yandan Pentagon sözcüsü, eğitim sürecine hala geçilmediğini, Suudi Arabistan ile Türkiye'yle lojistik konularda müzakarelerin devam ettiğini söyledi.

Haberde Türkiye'nin sınırlarını korumak ve rejimden hava saldırıları ile yüzleşen Suriyeli isyancılara rahatlama sağlamak amacıyla uçuşa yasak bölge çağrısı yaptığı ancak yetkililerin bugüne kadar Türkiye'nin söz konusu mücadeleye askeri birliklerin veya diğer varlıklarının girip girmeyeceği konusunda belirsiz olduğunu söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı