OBAMA'DAN KRAL SELMAN'A TEHDİT ZİYARETİ

OBAMA'DAN KRAL SELMAN'A TEHDİT ZİYARETİ

ABD ile Suudi Arabistan Arasında had safhaya çıkan gerilimin tamiri amacı ile gerçekleştirilecek ziyaretin sonuçları merakla bekleniyor. Kral Selman Obama'yı 750 Milyar Dolar tutan ABD varlığını satmakla tehdit etmişti

Sekiz yıllık görev süresince 3 kez Suudi Arabistan’ı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama, bugün bir kez daha Riyad’da olacak.

İLİŞKİLERİ TAMİR EDEBİLECEK Mİ

Görev süresinin dolmasına aylar kala Obama’nın, Suudi Arabistan gündemi oldukça yoğun. Görüşmede petrol fiyatlarından, silah satışına, İran meselesinden DAEŞ’e pek çok konunun ele alınması bekleniyor. Ancak ziyaretin ana gündem maddesi ABD ile Suudi Arabistan arasında gerilen ilişkilerin yeniden tesis edilmesi.

İLİŞKİLERE YENİ BOYUT GELİYOR

Riyad ve Washington’ın arası, dünya çapındaki düşük petrol fiyatları ve Yemen’deki maliyeti yüksek operasyonlar nedeniyle zaten gergin. Obama’nın geçen ay Atlantik Dergisi’ne verdiği röportajda, Riyad’ı da kastederek “Bölge ülkeleri arasında ABD’nin gücüne, asalak gibi yaklaşanlar var” ifadesine Suudilerin tepkili olduğu biliniyor. 

TAZMİNAT YASASI ZORLUYOR

Tüm bunların dışında, 11 Eylül 2001 tarihindeki saldırıda yakınlarını yitirenlerin Suudi Arabistan aleyhine yüklü tazminat davasının yolunu açan yasal düzenlemenin senatoya sunulması gündemde. “Terörizm Sponsorlarına Karşı Adalet” isimli yasa tasarısı, ocak ayında Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi’nden geçmişti. 

ARAPLAR TEPKİLİ

ABD Kongresi gündemine gelen yasa tasarısı Riyad yönetiminden büyük tepki görmüştü. New York Times’ın haberine göre Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, önceki ay Washington’a yaptığı ziyarette Kral Selman’ın “Hazine bonoları dahil ABD’deki toplam 750 milyar dolarlık varlığı satarız” tehdidini bizzat iletmişti. Finans uzmanları, bu büyüklükte bir satışın gerçekleşmesinin çok zor olacağını ve bu adımın Suudi Arabistan’a da, en az ABD kadar zarar vereceğini belirtiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı