OBAMA'DAN ERDOĞAN'IN PUTİN RESTİNE ESAD KARTI

OBAMA'DAN ERDOĞAN'IN PUTİN RESTİNE ESAD KARTI

ABD, Suriye ve Esad hakkındaki politikalarında IŞİD yüzünden değişikliğe gitti. ABD Dışişlerinde çok ani gelişen bu kararın, Erdoğan, Putin görüşmesinden sonra yapılan açıklamaların ardından geldiğine dikkat çekiliyor

Amerika'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı üzecek bir haber geldi.The New York Times'ın haberine göre ABD, Suriye ve Esad hakkındaki politikalarında IŞİD yüzünden değişikliğe gitti. ABD Dışişlerinde çok ani gelişen bu kararın, Erdoğan, Putin görüşmesinden sonra yapılan açıklamaların ardından geldiğine dikkat çekiliyor. Putin'in türkiye ziyaretinin ardından gaz hattının Ukrayna'ya alternatif olarak Türkiye üzerinden Avrupa'ya pazarlanması anlaşması yapılacağı ortaya çıkmıştı. 

AŞAMALI BİR SÜREÇ POLİTİKASI İZLEMEYE KARAR VERDİ

ABD yönetimi uzun vadede kalıcı çözümün Esad’ın iktidarı bırakmasından geçtiği görüşünü korumakla birlikte özellikle IŞİD tehdidi nedeniyle artık Suriye’de aşamalı bir süreci benimseme noktasına geldi.

ESAD DEVRİLİRSE RADİKALİZM KAZANIR DÜŞÜNCESİ

New York Times'da yer alan haber - analizde Esad’ın devrilmesi halinde, mevcut kaos ortamını oluşturan radikal grupların karşısında hiçbir gücün kalmayacağı anlaşıldığından ABD'nin Esad politikasını tekrar gözden geçirdiği ve 'şimdilik' Esad'ın görevde kalmasının bölgedeki istikrar açısından daha faydalı olacağının altı çizildi. Bazı Ortadoğu uzmanları ise ABD'nin bu kararında Erdoğan ile Amerika ilşkilerinin soğuk bir dönemden geçiyor olmasının rolü olduğunu ileri sürüyorlar. Geçen hafta Amerikan Medyasında yer alan bir makalede, Erdoğan ve Putin'in Amerika'yı zor durumda bırakacak bir işbirliği planı yaptıklarından söz edilmişti. "Bu makalenin ardından ABD'nin Esad kararı geldi" deniliyor.

IŞİD'İ BOMBALIYORUZ ESAD'I DEĞİL

Analizde ayrıca şu detay dikkat çekti: “ABD uçakları, IŞİD’i bombalıyor. Amerikalı yetkililer, arabulucular vasıtasıyla Esad’a ordusunu hedef almadıklarını iletiyor. ABD isyancıları eğitiyor ama Esad’a karşı değil, IŞİD’e karşı savaşssınlar diye.”

KERRY SÖYLEMLERİNİ YUMUŞATTI

ABD'nin Esad ile ilgili politika değişikliğinin ardından Esad ile ilgili sert sözleri gündemden düşmeyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin söylemlerindeki tarzın değişmesi dikkatlerden kaçmadı. ABD basınında yer alan haberde John Kerry’nin, geçen hafta Esad’ın ‘politikalarını değiştirmesi gerektiğini’ söylemekle yetindiğine işaret edildi.

Kaynak:Haber Kaynağı