OBAMA'DAN ERDOĞAN'I GERECEK ESAD AÇIKLAMASI

OBAMA'DAN ERDOĞAN'I GERECEK ESAD AÇIKLAMASI

Başkanlıkta sadece 9 ay süresi kalan Obama ABD'nin Suriye politikasını netleştirmeden görevi bırakma niyetinde değil,BBC'ye yaptığı son açıklama Erdoğan ve Suudi Arapları kızdıracak cinsten.

 

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye kara birliği gönderme seçeneğini dışladı. Böylelikle yıllar önce Amerika'nın Erdoğan ve Arap ülkelerinin bazıları ile birlikte çizdiği Suriye Politikasından 180 derece dönüş yaptığı iyice netleşmiş oldu.

TÜRKİYE VE MÜTTEFİKLERİ YALNIZ BAŞLARINA KALDILAR

Sonuç olarak artık tüm dünyada Esad'ın devrilmesine ilşkin Suriye Politikası kalan sadece Türkiye, Katar ve Suuidi Arabistan kalmış oldu. BBC'nin konuya ilşkin haberinin ayrıntıları şöyle devam ediyor.

Obama, BBC'ye yaptığı açıklamada, askeri çabaların tek başına Suriye'nin sorunlarını çözmeye yeterli olmayacağını belirterek, "ABD, İngiltere ya da Batılı ülkelerin Suriye'ye kara birlikleri gönderip Esad rejimini devirmesi hata olur" dedi.

Barack Obama, başkanlıktaki kalan dokuz aylık süresi içinde Irak Şam İslam Devleti'nin yenilgiye uğratılmayacağını da kabul etti, "Ancak yavaşça, faaliyet gösterdikleri alanı daraltabiliriz" dedi.

İngiltere'ye üç günlük bir ziyaret gerçekleştiren Obama, Suriye'ndeki "içler acısı ve çok karmaşık bir durumda" olduğunu söyledi ve sorunun basit bir çözümü olmadığını vurguladı.

ABD Başkanı, "Suriye'nin uzun vadeli sorunlarını çözmek için tek başına askeri çözüm - ve bizim kara birlikleri göndermemiz sonuç vermeyecek" diye konuştu.

Obama ABD öncülüğündeki koalisyonun "Rakka gibi yerlerde IŞİD'i hedef almaya devam edeceğini, ülkenin bu bölümlerini tecrit edeceklerini, Avrupa'ya yabancı savaşçı gönderen bu bölümlerini hapsedeceklerini" söyledi.

ABD Başkanı bunun için "uluslararası toplumun bir geçiş sürecinde uzlaşmaya varabilmeleri için Rusya, İran ve ılımlı muhalif gruplar dahil tüm taraflara baskı yapması gerekeceğini belirterek "Ama bu zor" dedi.

Mülakatta, "parlamentolarında Suriye'ye askeri operasyona onay vermeyip hala ABD'nin bir şeyler yapmasını isteyen ülkeleri" eleştiren Obama "İkisi birden olmaz" diye konuştu.

Suriye'de Mart 2011'de başlayan savaşta en az 250 bin kişi öldü, milyonlarca kişi evlerini terk etti.

Kaynak:Haber Kaynağı