OBAMA'DAN ERDOĞAN'A IRAK TOKADI

OBAMA'DAN ERDOĞAN'A IRAK TOKADI

Obama konuşma yaptı.

Başkanı Obama Irak'ın korunmasının önemi hakkında yaptığı konuşmasında Türkiye'ye değinmedi.

Başkan Obama, IŞİD'e karşı Irak ordusunu eğitmek ve desteklemek üzere ülkeye 300 askeri danışman göndereceklerini açıkladı. Obama Irak'ın korunmasının önemini anlattı
Amerikan yönetimi Irak'ta etkisini hızla artıran Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı harekete geçme kararı aldı. Obama dün Irak ordusuna yardım etmek üzere ülkeye 300 askeri danışman göndereceğini açıkladı. Obama bu askerlerin eğitim ve danışmanlık görevleri üsteleneceğini açıklarken hiçbir şekilde savaşmayacaklarının altını çizdi. Obama “Bizim on binlerce asker göndererek Irak'ın sorunlarını çözmemiz mümkün değil” dedi.
Irak yönetimi Washington'dan Bağdat'ın kuzeyini ele geçiren IŞİD'e karşı havadan saldırı talep etmişti. Obama konuşmasında bu ihtimale kapıyı aralık bıraktı. ABD Başkanı “Önümüzdeki dönemde sahadaki durumun bunu gerektirdiğine karar verirsek hedefi belli, nokta atışı askeri operasyonlara hazırız” dedi. ABD Başkanı, Irak'ta IŞİD tehdidini daha iyi anlayabilmek için istihbarat çalışmalarını artırdıklarını da ekledi.

Ürdün var Türkiye yok
Obama, Irak'ın Radikal grupların yuvası haline gelmemesinin ABD'nin çıkarları için önemli olduğunu ifade etti. Bunu açıklarken bölgedeki müttefiklerini korumaya söz verdiklerini hatırlatan Obama, Ürdün'ü örnek gösterdi.

Türkiye'den bahsetmedi
ABD Başkanı, Ürdün'ün Irak'a çok yakın olduğuna dikkat çekerken Türkiye'den bahsetmedi. Obama, IŞİD'in ilerlemesini durdurmanın global enerji piyasasının istikrarı açısından da önemli olduğunu hatırlattı.

Kerry Ortadoğu'ya seyahat edecek
Obama, Irak'ta tüm grupları kapsayıcı bir yönetime ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ilgili “Maliki'nin önünde bir sınav var. Irak'ın kaderi şu anda alacağı kararlara bağlı” diye konuştu. Obama, İran'ın önünde de kritik kararlar olduğunu söyleyerek Tahran'ın krizde yapıcı bir rol oynayabileceği yorumunu yaptı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bölge ülkeleriyle diplomatik görüşmeler için haftasonu Ortadoğu'ya seyahat edecek. Kerry “ABD Irak için harekete geçecek. Bunun Maliki ile ilgisi yok” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı