OBAMA'DAN ERDOĞAN'A BİR ŞOK DAHA

OBAMA'DAN ERDOĞAN'A BİR ŞOK DAHA

Obama Soma Taziyesi için Abdullah Gül'ü aradı Erdoğan'ı aramadı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü telefonla arayarak, Soma madenindeki kazadan dolayı Amerikan halkı adına Türk halkına derin taziyelerini bildirdi. Başkan Obama Amerikan halkının dualarının, Türkiye’deki kazazedelerin aileleri ve yakınlarıyla birlikte olduğunu söyledi” ifadesine yer verildi. 

ERDOĞAN'I ARAMADI

Beyaz Saray açıklamasında ABD Başkanı Obama'nın taziye için Başbakan Erdoğan'ı telefonla aradığına ilşkin bir bilgi yok. Diplomatik çevreler Obama'nın Erdoğan'ı böylesi büyük bir facia için bile aramamasını pek normal bulmuyorlar. Çünkü diplomatik usullere göre bu tür iletişimlerde, ABD başkanlarının pozisyon denkliği teamüllerine pek uymadığını, siyasi ilşkilerde ki sıcaklığa bağlı olarak, Erdoğan'ı aramasında herhangi bir anormallik olmayacağını ileri sürüyorlar.

NEDEN ERDOĞAN DEĞİLDE ABDULLAH GÜL SORUSU

"Obama 2012 Eylül ayında Bingöl'de askeri konvoya düzenlenen PKK saldırısında şehit olanlar için başbakan Erdoğan'ı aramış, taziyenin ardından ise 40 dakika süren bir telefon görüşmesi yapmıştı" şeklinde örnek veren diplomatik kaynaklar, "ABD Yönetiminin Erdoğan'a karşı soğuk bakış açısını Soma Faciası bile yumuşatamadı" değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Erdoğan ile Obama'nın arası Gezi olaylarının başladığı Mayıs ayından beri eski sıcaklığında sürmüyor.Amerikan yönetimi 17 Aralık Operasyonu ardından, Erdoğan'ın çeşitli şekillerde  "Operasyonun ABD destekli olduğunu" ima etmesi ile daha da gerginleşmiş, Beyaz Saray, Erdoğan'a yönelik bir çok mesaj yayınlayarak, söylemlerini yalanlamıştı.

ERDOĞAN'A EN SERT YALANLAMA "GÜLEN" HAKKINDA

Erdoğan'a en büyük şok ise, Obama ile yaptığı en son telefon konuşmasına ilişkin ayrıntıları, basına yansıtmasının ardından gelmişti. Erdoğan açıklamasında "Fethullah Gülen'in iadesini Obama'dan telep ettim, oda mesaj alındı yanıtı verdi" demesi üzerine, Beyaz Saray'dan jet bir yalanlama gelmişti.

 OBAMA ABDULLAH GÜL'E YARDIMA HAZIRIZ DEDİ

Soma faciasında ölenler için yapılan taziye mesajı açıklamasın da ayrıca, “Başkan, Amerika’nın kazadan etkilenenler için her türlü yardımı vermeye hazır olduğunu belirtti, güçlü dost ve NATO müttefiki olan Türkiye’yle ilişkimize verdiğimiz önemi bir kez daha vurguladı” denildi.
 
BM GENEL SEKRETERİ BAN Kİ MOON MESAJI
 
Soma’daki maden faciasıyla ilgili olarak bir başka açıklama da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan geldi. Genel Sekreter Ban’ın olaydan derin üzüntü duyduğu bildirildi.
 
Açıklamada, “Genel Sekreter babalarının, oğullarının, kardeşlerinin yasını tutan Türk halkıyla birlikte duruyor. Kendisi, kazanın nedeninin hızla araştırılması ve gelecekteki benzer felaketlerin önlenmesi yönündeki umutlarını paylaşıyor” denildi.

Kaynak:Haber Kaynağı