Obama Zorda

Obama Zorda

OBAMA ZORDA
 
Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi federal hükümete ödenek sağlayan önergeyi kabul etti. Ancak karar, Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasına para ayrılmasını reddediyor
 
WASHINGTON — Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi federal hükümete ödenek sağlayan önergeyi kabul etti. Ancak karar, Başkan Obama’nın sağlık reformu yasasına para ayrılmasını reddediyor. Karar 189’a karşı 230 oyla kabul edildi. Aynı tasarının Demokrat Parti’nin kontrolündeki Senato’dan geçmesi zor görünüyor. Geçse bile Başkan Obama veto edeceğini açıkladı. Bu da federal hükümetin kapanmasına 10 gün kala büyük sonuçlar doğurabilecek bir bütçe savaşının başlaması anlamına geliyor.
 
Temsilciler Meclisi’ndeki oylama büyük ölçüde parti siyasetine uygun biçimde gerçekleşti. Yalnızca iki Demokrat Partili üye, Cumhuriyetçiler’le evet oyu kullanırken bir Cumhuriyetçi de Demokratlar’a katılarak hayır oyu kullandı. Geçici bütçe hükümetin Aralık ortasına kadar olan gereksinimlerini karşılıyor.
 
Bu Cumhuriyetçiler’in sağlık reformu yasasının iptali için yaptığı 42inci oylama. Ancak kararın Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’dan geçme imkanı bulunmuyor.
 
Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Parti grup lideri Eric Cantor, Cumhuriyetçiler’in sağlık reformunun ekonomiye zarar vereceğinden endişe ettiğini söyledi. Cantor yasaya ayrılacak bütçeyi şimdiden kesmenin Amerika’yı büyük bir ekonomik felaketten kurtaracağını belirtti.
 
Demokrat Partili üyelerse, Kongre’nin hükümetin kapanmasına neden olacak bir çatışmaya girmesinden duydukları rahatsızlığı ifade etti. Georgia milletvekili John Lewis, Cumhuriyetçiler’in Başkan Obama’nın sağlık yasasına karşı yürüttükleri ideolojik savaşa son vermeleri gerektiğini belirtti. Lewis, seçmenlerin kararlarını verdiğini, Anayasa Mahkemesi’nin yasayı onadığını ve artık bu yasanın geçerli olduğunu söyledi. Daha önce Anayasa Mahkemesi’ne götürülen yasanın ülke anayasasına aykırı olmadığına karar verilmişti.
 
Önümüzdeki hafta Senato’nun yasayla ilgili hızlı bir karar vermesi bekleniyor. Başkan Obama yasanın masasına gelmesi durumunda veto hakkını kullanacağını belirtmişti.
 
Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Nancy Pelosi, Cumhuriyetçiler’in önergenin başarıya ulaşmayacağını bildiğini ve ateşle oynadıklarını söyledi ve bu önergenin tek amacının federal hükümketi kapattırmak olduğunu belirtti. Bu durumda federal hükümet, acil durumlar dışında tüm personeline ücretsiz izin vermek zorunda.
 
Bütçe uzmanı Stan Collender kısmi bir devlet tatili durumunda bundan Cumhuriyetçiler’in zararlı çıkacağını düşünüyor. Collender yapılan anketlere göre devletin tatil edilmesi durumunda halkın bundan Cumhuriyetçileri ve özellikle Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’i sorumlu tutacağının görüldüğünü söylüyor.
 
OBAMA NE TEPKİ VERDİ?
 
Oylama sonrasında Başkan Obama sağlık reformunu iptal ettirmek için yapılan çalışmalara sert yanıt verdi. Obama Kansas City kentinde otomotiv işçilerine yaptığı konuşmada Cumhuriyetçiler’in kendisine katılmamasını anlayışla karşılayabileceğini ve bu konuda onlarla tartışmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Obama kendi isteklerini gerçekleştiremeyen Cumhuriyetçiler’in tüm devleti sekteye uğratmak tehdidinde bulunmasının gereksiz olduğunu belirtti.
 
Ancak Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner Amerikalılar’ın ne devleti kapattırmayı ne de sağlık reformunu istediğini söyledi, Temsilciler Meclisi’ndeki oyun halkın isteğini yansıttığını savundu.
 
En son yapılan ABC News/Washington Post anketine göre Amerikalılar’ın yüzde 42’si sağlık reformunu desteklerken, yüzde 52’si ise karşı çıkıyor.
 
Devlet bütçesiyle ilgili mücadele bittikten sonra, Ekim ortasında devletin borçlanma tavanıyla ilgili iki parti arasında yeni bir mücadelenin başlaması bekleniyor.