Obama Ve Erdoğan'ın Savaş Aşkı Ortaklığı

Obama Ve Erdoğan'ın Savaş Aşkı Ortaklığı


ABD NE ZAMAN BORÇ KRİZİNE GİRSE SAVAŞ ÇIKARIYOR

Cuma Hikmet

Aynı 2003 yılında Kimyasal Silah bahanesi ile Irak'a karşı savaş açan ABD, aynı nedeni ileri sürerek Suriye'ye bomba yağdırmaya hazırlanıyor. Bir başka tesadüf ise, her ikik savaş zamanında ABD ekonomisinin kriz içerisinde olması.Acaba savaşın gerçek nedeni kimyasal silah değilde, ABD'nin yaşadığı borç krizi mi? Borçlanma tavanı yine Obama yönetiminin ensesinde. Ekim ortasında Amerika Hazinesi'nin harcayacak sadece 50 milyar doları kalacak. Siyasi çevreler, Suriye'ye net veriler olmadan saldırı kararı veren ABD'nin yaşadığı bu tablo ile bağlantısını konuşuyorlar. Başka bir raslantı ise, müdaheleye en şehvetli bakan ülkelerin başında gelen AKP ve Erdoğan'ın da benzer bir tablo yaşıyor olması. Türkiye'de her gün daha da derinleşen bir ekonomik çıkmaza doğru yol alıyor.

ABD'NİN İTİBARI TEHLİKEDE

 
ABD Kongresi hükümetin borçlanma sınırını yükseltmek için bir uzlaşmaya varamazsa, Obama yönetimi ekim ayı ortasında harcama yapamaz duruma düşebilir. Hazine Bakanı Jack Lew, Kongre’deki parti liderlerine gönderdiği mektupta, “Kongre ABD’nin yüksek itibarını korumak için bir an önce harekete geçmelidir” dedi. Reuters ’ın haberine göre Obama Hükümeti’nin 16.7 trilyon dolarlık borçlanma limiti bulunuyor. Yönetim mayıs ayından bu yana nakit varlığını bazı olağanüstü önlemlerle destekleyerek, kendisini ödemelerini yapamaz duruma düşmekten koruyor.

EKİM AYINDA CİDDİ KRİZ YAŞANABİLİR

 
Lew, hükümetin borçlanma kapasitesini ekim ayı ortasında dolduracağını ve bu tarihte elinde harcayacak sadece 50 milyar dolar gibi, gerektiğinde bir günde bitebilecek bir meblağ kalacağını söyledi. Lew, bu durumda hükümetin iflas konumuna girmesinin kaçınılmaz olacağını ve bunun da yatırımcıların ABD’ye olan güvenini sarsacağını kaydetti. Lew, “Böyle bir senaryo finansal piyasalara zarar verir ve ekonomimizde ciddi aksamalara yol açar” dedi. 
Borçlanma tavanı konusunda Kongre’de sert geçen tartışmalar, 2011 yılında Obama yönetimini iflasın ucuna kadar getirmişti. Cumhuriyetçi Parti, bu yıl harcama limitini arttırmayı, Obama’nın halk sağlığı programını zayıflatacak bazı değişiklikleri zorlamak için baskı aracı olarak kullanmak istiyor. Obama ise pazarlık konusu yapmak istemiyor.