Obama 'Özürün' Nedenini Açıkladı

Obama 'Özürün' Nedenini Açıkladı

Barack Obama, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için "uygun zaman"



Ürdün Kralı Abdullah ile görüşen Barack Obama, İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için "uygun zaman" olduğunu söylerken, Suriye'yi de tehdit etti.
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın Ortadoğu turunun bugünkü durağı Ürdün'dü. Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral 2. Abdullah ile bir araya gelen Obama, görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında, İsrail'in Türkiye'den dilediği özrün "tam zamanında" olduğunu söyledi.
 
İsrail ziyareti sırasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "uzlaşma için doğru zaman" dediğini ve Netanyahu'nun da doğru zaman olduğunu kabul ettiğini vurgularken, "Uzun zamandır, tarihsel bağları kuvvetli Türkiye ile İsrail'in normal ilişkiler tesis etmesinin bu iki ülkenin çıkarına olduğunu söylüyorum" dedi.
 
Barışın yalnızca başlangıç aşamasında olduğunu da ekleyen Obama, "Hala, yalnızca Filistin sorununda değil, bir dizi değişik konuda belirgin anlaşmazlıklar olabilir. Ancak iki ülkenin ortak çıkarları var ve geçmişte olağanüsü güçlü partnerlerdi." dedi.
 
Filistin sorunu
Filistin-İsrail "barı görüşmeleri"ne de değinen Obama, müzakereler için kapının hala açık olduğunu anacak sürecin gittikçe daha zor hale geldiğini söyledi.
 
İsrail ve Batı Şeria'ya yaptığı ziyaretlerde, "yolun üzerindeki kayaları bulabilmek için önce dinlediğini" söyleyen Obama, ABD'nin barışı garanti edemeyeceğini, ancak onun için çabalarını artıracağını vurguladı.
 
'Esad'ın meşruiyeti yok'
Suriye hakkında da konuşan Barack Obama, Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "tüm meşruiyetini yitirdiğini" iddia ederken, düşüşünün bir zaman sorunu olduğunu ileri sürdü.
 
Esad yönetiminin sona ermesinin ardından Suriye'nin "aşırılar için bir yatak olmasından korktuğunu" söyleyen Obama, Suriyeli mülteciler için Ürdün'e 200 milyon dolar daha yardımda bulunacaklarını açıkladı.