Bülent Esinoğlu

Bülent Esinoğlu

OBAMA NEDEN İTİRAF ETTİ ?

 

Bildiğimiz gibi Ukrayna’da bir şeyler oldu. Seçimle gelen bir başbakanı, Kiev’deki Sokak kalkışmalarıyla, indirilip, Batı yanlısı bir Devlet Başkanı getirildi.

Amerika için bu uygulama, rutin bir işlem olsa da, Ukrayna’nın, Rusya’nın içinde bir yerde olması, olayı rutin olmaktan çıkardı.

Rusya isyancıların arkasında Amerikan gizli servislerinin olduğunu söyledi. Ancak Batının psikolojik savaşıyla, olay sanki Ukrayna halkının demokratik taleplerinden doğan bir olaymış gibi yansıtıldı.

Kiev olayları sırasında çok sayıda keskin nişancının(CIA), her iki taraftan da, insan katlederek, olayların daha da büyümesini sağladığı, daha önceki Başkan Viktor Yanukoviç tarafından söylendi durdu.

Anlatılamamıştı.

Ama dediğimiz gibi, olayları Rus yanlılar çıkartıyormuş gibi bir algıyı, dünyaya Amerikan basını kabul ettirmişti.

Aslında Amerika’nın ne olduğunu, neler yapabileceğini dünya halkları zaten biliyordu. Biliyor ama resmi durumda da, buydu.

Dün Amerikan Başkanı Obama bir açıklama yaptı.

Obama’nın Ukrayna itirafı

Barack Obama, CNN'e verdiği röportajda, Ukrayna krizine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Rusya'nın Ukrayna politikasını eleştiren Obama, "Kiev'de Bağımsızlık Meydanı'nda, yapılan gösteriler ve bizim aracılığımızla Ukrayna'da iktidarın değişmesi, Viktor Yanukoviç'in kaçması, Putin'i çaresiz bıraktı" ifadelerini kullandı.

Şimdi soru şudur; Obama bu itirafı neden yaptı?
Yorumlar muhtelif olabilir.

İlk yorum; Olay, artık o kadar çok eşelendi ve aşikâr oldu ki, artık açıktan söylemenin bir sakıncası yoktur. Ve açık etti.

İkinci yorum; Biz(ABD) öyle güçlüyüz ki, hem darbe yaptırırız. Hem darbenin bedelini başkasına ödetiriz. Durum denetimimiz altındadır.

Üçüncü yorum; Bizim(ABD) asıl niyetimiz, Doğu’ya(Moskova’ya) doğru ilerlemektir. Bunun için de, Karadenizbizim için önemlidir. Yaşadıklarımız amaçlarımız için bir başlangıçtır. İlerleyeceğiz. Anlamındadır.

Bence üçüncü yorum Amerika’nın gerçek niyetini yansıtıyor. Yansıtıyor ama bu planı gerçekleştirecek kuvvete sahip değildir.

Amerika’nın izlediği planın ortaya koyduğu sonuçlar, ABD’nin pek de lehine gözükmemektedir.

-İstikrar içindeki Ukrayna artık istikrasız bir bölge olmuştur.

-Ukrayna’nın bu durumu Avrupa’yı, bilhassa da, Almanya’yı istikrarsızlaştırmaya adaydır.

-Karadeniz’e hâkim bir yerde bulunan Kırım’ın denetimi ve mülkiyeti Rusya’ya geçmiştir.-Amerika’nın Rusya’ya karşı uyguladı yaptırımlar, Rusya Çin yakınlaşmasını daha da hızlandırmıştır.
-Avrupa nezdinde Amerika’nın itibarını düşürmüştür.

Ancak, Amerika’nın tek kazançlı çıktığı saldırı; Suudi petrolü üzerinden, petrol fiyatlarına müdahalesi olmuştur. O da sürdürülebilir değildir.

Ne Amerika için ne de Rusya için Ukrayna sorunu nihayetlenmemiştir. Dünya savaşının buradan çıkma olasılığı çok yüksektir.

Dünya üzerinde birçok yerde örtülü veya sıcak savaşlar sürmektedir. Suriye, Irak, Nijer, Nijerya, Libya, Afganistan, Pakistan, Lübnan, Filistin gibi…

Ancak bunların hiçbirisi Ukrayna sorunu kadar tehlikeli değildir. Bir anda her iki tarafında denetiminden çıkma olasılığı yüksektir.

Rusya’nın savaştan uzak durmaya çalışan söylemleri, şimdilik, gerilimin düşük görünmesine neden olmaktadır. 

[email protected]

 

Önceki ve Sonraki Yazılar