Obama kararını verdi:Başbakan Erdoğan Kaybetti

Obama kararını verdi:Başbakan Erdoğan Kaybetti

ABD Başkanı Barrack Obama, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrol altına alınmasına ilişkin Rusya’nın önerisini kabul ettiğini açıkladı, askeri müdahale görüşmeleri erteletti

ABD Başkanı Barrack Obama, Suriye’deki kimyasal silahların uluslararası kontrol altına alınmasına ilişkin Rusya’nın önerisini kabul ettiğini açıkladı. Obama, ABD Senatosu’ndan Suriye’ye askeri müdahale kararına ilişkin görüşmeleri ertelemesini de istedi. Böylece savaş isteyen AKP Hükümeti ve ABD’deki şahinler ilk yenilgilerini aldı.
 
Beyaz Saray’dan halka seslenen Obama, askeri müdahalenin gerekliliğinden söz etti ve “Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek. Bu silahlara yönelik yasaklar aşınırken diğer tiranlar da zehirli gazlar elde ederken ve bunları kullanırken ikinci kez düşünmesini gerektirecek için bir neden görmeyecek” dedi.
 
Bu silahların Suriye sınırı dışına çıkartılması halinde Türkiye, Ürdün ve İsrail'in güvenliğini tehdit edebileceğini belirten Obama, “Bu silahlara karşı durmakta başarısızlık, diğer kitle imha silahlarına dair yasakları zayıflatabilir ve Esad'ın müttefiki olan ve nükleer silah konusunda uluslararası kanunlara uymayı görmezden gelen İran'a cesaret verebilir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir dünya değil. İşte risk altına olan budur” iddiasında bulundu.
 
Böylece askeri müdahale kapısını açık bırakmaya çalışan Obama, Rusya'nın, savaş yanlılarının bütün hesaplarını alt üst eden Suriye'deki kimyasal silahlarla ilgili önerisi konusunda da "Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin taahhütlerini tuttuğunu teyit etmeli" dedi.
 
Ruysa’nın önerisini dolaylı bir biçimde kabul ettiğini açıklayan Obama, şöyle konuştu:
 
"Bu teklifin başarılı olup olmayacağını söylemek için çok erken ve herhangi bir anlaşma, Esad rejiminin taahhütlerini tuttuğunu teyit etmeli. Ancak, bu girişim, özelikle Rusya Esad'ın en güçlü müttefiki olduğu için, askeri güç kullanmadan kimyasal silahların ortadan kaldırılması yönünde potansiyel taşıyor. Bu nedenle Kongre liderlerinden, biz diplomatik yolları izlerken, askeri güç kullanma yetkisine yönelik oylamayı ertelemelerini istedim. Dışişleri Bakanı John Kerry'i Rus meslektaşıyla perşembe günü buluşması için gönderiyorum ve ben de Başkan Putin ile istişareye devam edeceğim."
 
Konuyu İngiltere ve Fransa ile konuştuğunu da belirten Obama, "BM Güvenlik Konseyi'ne, Esad'ın kimyasal silahlardan vazgeçmesini ve uluslararası kontrol altında bunları tamamen yok etmesini gerektiren bir tasarı önermek için Rusya ve Çin ile istişare ederek birlikte çalışacağız" dedi.
 
Obama, BM araştırma ekibinin de 21 Ağustos'ta ne olduğuna dair bulgularını rapor etmesi fırsatını vereceklerini bildirerek, Avrupa'dan Amerika'ya, Asya'dan Ortadoğu'ya, bu konuda harekete geçilmesi gerektiğine söyleyen müttefiklerden destek almaya da devam edeceklerini dile getirdi.
 
ABD Başkanı Barack Obama, bunun yanında, Esad'a baskıyı sürdürmek ve eğer diplomasi başarısız olursa yanıt vermek için hazır olmak adına, şu an bölgede bulunan askeri güçlere de yerlerinde kalma emrini verdiğini kaydetti.