OBAMA; Kara Müdahalesi Yok

OBAMA; Kara Müdahalesi Yok

Obama'dan müdahale açıklaması

ABD Başkanı Barack Obama, G20 zirvesi için bulunduğu St. Petersburg kentinde yaptığı açıklamada BM raporunun ardından Putin'in de Suriye'deki kimyasal saldırı ile ilgili görüşlerinin değişeceğini iddia etti.

 Obama, bütün liderlerin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığını ve kimyasal silah kullanımınının yasaklanması gerektiğini söylediğini belirtti. 
 
Obama şöyle konuştu: "Çoğunluk Esad rejiminin sorumlu olduğu yönünde kanaat ilettiler. Rusya lideri muhalefetini dile getirdi. BM’de bazı ülkeler atılacak adımın BM Güvenlik Konseyi kararıyla olması gerektiğini belirtirken, benim de aynı fikirde olduğum bazıları ise Güvenlik Konseyi'nin artık felce uğradığını ve uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerektiğini düşünüyor. Bu yanıtın BM Güvenlik Konseyi ile verilemeyeceği görülüyor. Uluslararası alanda bir yanıt verilmesi gerektiği açık. Benim görevim ABD’nin ulusal güvenliğini korumak. Bu boyutta bir ihlal varsa, uluslararası toplum da felce uğramışsa o zaman bu norm aşınmaya başlar. Ve bu aşınma başladığında diğer norm ve standartları aşındırmaya başlar. Ve bu da daha tehlikeli bir dünyayı beraberinde getirir bu da daha zor kararları beraberinde getirir.
 
SALI GÜNÜ BEYAZ SARAY'DAN ABD HALKINA SESLENECEĞİM
 
Aralarında 400 çocuğun bulunduğu 1400 kişi, kimyasal gaza maruz kaldı. Bu bizim uydurduğumuz bir şey değil. Bunu askeri müdahale için bir bahane olarak kullanmıyoruz. Biz savaşları sonlandırmak için göreve geldik. Askeri güce bağımlılığımızı azaltmak için çalıştım. Ama bazı zamanlar olur zor kararlar vermek zorunda kalırsınız. Ve bu dönem de o dönemlerden biri.
 
Hiçbir şey yapmamak, harekete geçmemek ne mesaj içeriyor. Bir başka kınama açıklaması yapmak ne işe yarayacak? Her zaman bu gibi durumlarda gözler ABD’ye çevrilir ve neden bir şey yapmıyorsunuz denir. Sorumluluk alma zamanı geldiğinde de uluslararası toplum hazır olmadığını söylüyor.
 
BM DENETÇİLERİNİN RAPORUNDAN SONRA PUTİN'İN BU TUTUMUNU DEVAM ETİRMESİ ZOR OLACAKTIR 
 
Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüş alışverişinde bulunduk. Görüşmemiz oldukça samimi ve yapıcı geçti. Suriye'yi ele aldık, anlaşma beklentim yoktu. Putin'e Suriye konusunda bana katılmasını beklemediğimi söyledim. BM denetçilerinin raporundan sonra Putin'in bu tutumunu devam ettirmesi zor olacaktır. 
 
Suriye sorununun siyasi geçiş süreciyle nihai anlamda çözülebileceği konusunda fikir birliği var. Suriye'de bütün sorunu çözemeyiz ama çocuklara karşı kimyasal silah kullanılması karşılık gerektiriyor. Suriye'de kimyasal silahların kullanılması bizim için çok önemli. 
 
KARA MÜDAHELESİ ÇÖZÜM OLMAZ
 
Suriye'ye bir kara müdahelesinin çözüm olmayacağını düşünüyorum. Sınırlı bir müdahale olursa bu anlamlı olur ve caydırıcılık sağlar. Irak Savaşı'na destek vermeyen kişiler bu süreci destekliyor.
 
SAVAŞ İMASI KAYGI UYANDIRIYOR
 
Amerikan halkının ne düşündüğünü biliyorum. Savaş iması kaygı uyandırıyor. Kaygıları olanlar var, bu noktada sınırlı bir harekatın gerçekleşebileceğini söylüyoruz kara unsurları Suriye'de olmayacak. Suriye konusunda Kongre'den mümkün olduğunca destek almak istiyoruz."
 
Obama, Kongre'den "Hayır" oyu çıkması durumunda askeri müdahalede bulunup bulunmayacağına dair soruyu yanıtsız bıraktı.